machetedidactice.com

Activități educative copii – „Odiseea”, un proiect pentru ora de istorie – clasa a V-a

Muuulte proiecte au mai fost de lucrat în ultima vreme. Nu că ar fi rău însă informația este atât de multă și concentrată, iar faptul că nu se zăbovește mai deloc pe ea face ca să nu existe aprofundare. Nu ai răgazul necesar ca noile cunoștințe să se odihnească, să se așeze undeva, într-un ungher al sufletului iar saltul atât de rapid de la o carte la alta, de la un subiect la altul face să se mai piardă din savoare. Cu atât mai mult cu cât aici, în Grecia Antică, personajele sunt din abundență asta dacă este să ne gândim la câți zei și semizei sunt, câte soții și copii au și tot așa. E mult și greu dar frumos!

Pentru ora de istorie, acolo unde proiectele sunt destul de multe iar copiii se cam înghesuie să le facă pentru că pot obține o notă mare, au fost avansate două titluri: „Iliada” și „Odiseea”. Două capodopere ale literaturii mondiale pe care ar fi trebuit să le cuprinzi pe parcursul zilelor libere ce le-au avut copiii la începutul lunii decembrie, în două abordări separate. Mie una mi s-a părut imposibil și pentru că nu am dorit ca Luca să facă ceva de mântuială, l-am sfătuit să aleagă doar un titlu pe care să ne putem concentra mai mult și din care să rămânem cu ceva informație mai bogată și mai structurată.

Din nefericire, copilul a fost bolnav în perioada de zile libere și eu am fost aia care, printre reprize de febră și frisoane, am citit… și citit… și citit. Asta se dorește în situația dată și nu-i de acum ci dintotdeauna.

Am ales Odiseea și atât de încântat a fost încât am hotărât să aflăm cât mai multe informații și detalii. Cartea noastră este de la Editura Eduard, scoasă în condiții grafice deosebite.

20161204_155602

Despre zei am mai vorbit cu Luca, atunci când am abordat povestea Pandorei și-mi aduc aminte că a existat un interes major. S-a văzut acum că o mare parte din zei îi cunoște și știe care le sunt „atribuțiunile”.

Cutia Pandorei sau Cum am reușit să aflam despre Zeii din antichitate

Buuun!, dar să revin la Odiseea  lui Homer. Luca a vrut să confecționăm încă un lapbook, pentru că este o modalitate în care informațiile sunt structurate pe mai multe felii, și au o modalitate mai ușoară de accesare. Diferitele figurine care se deschid și în interiorul cărora se află informația prețioasă, îl creează o plăcere copilului dornic de a avea informația ascunsă. Și e și frumos din punct de vedere estetic. S-a început cu un rezumat care a fost așezat, mai apoi, în poziția centrală.

20161205_174928

20161204_163231

Am scos zeii principali din poveste, și am confecționat niște cartoline pe care Luca le-a completat, pentru ca mai apoi să le laminăm și să le punem într-un plic, în interiorul lapbook-ului. Dacă doriți aceste materiale le găsiți în fișierul de mai jos. Le printați și le completați și veți vedea ce bine va fi. 🙂 Tot aici, în acest fișier, veți găsi niște cartoline în care sunt ideile principale, pe care Luca le-a completat și tot așa, le-am laminat pentru a le transforma într-un evantai. El și-a găsit locul tot în interiorul lapbook-ului, firește!

20161205_175637

odiseea-fise-de-lucru

Dacă doriți varianta în limba engleză, cea pe care eu am modificat-o după nevoile noastre, o puteți face accesând site-ul 2015 SHMOOP UNIVERSITY.

20161204_164535

Cu acest prilej s-au trecut în revistă simbolurile poveștii: marea, arcul lui Ulise, câinele credincios – Argos, țesătura Penelopei, profețiile, mâncarea și petrecerile.

20161204_170553

Luca a completat și  ideile principale ale desfășurării acțiunii  pe care le-a reprezentat și sub formă de diagramă.                                                                                                                           20161205_183646

20161205_175604

În lapbook-ul de față mai sunt prezenți și cei patru eroi ai Greciei, creaturile mitice precum și titanii.

Nu se putea pierde ocazia de a se completa o hartă a personajelor, pe care o atașez în două variante. Una este modificată pentru a putea fi completată de copil. Evident că se pot face mai multe variante dar eu am optat pentru asta.

odysseyodyssey

20161204_17105120161204_171446

Am găsit, în asiduele mele căutări, un quiz foarte interesant, unde mai pui că era și în engleză. La noi a fost așa:

Dacă doriți să-l faceți și voi, adresa este această:

quiz Odiseea limba engleză

Pentru copertele lapbook-ului Luca a ales, din mai multe variante, următoarele imagini:

20161205_17483920161205_175709

Știu, sunt migăloase și necesită un efort să cauți, modifici, compune, confecționa toate elementele ce alcătuiesc un asemenea lapbook dar vreau să vă comunic că merită, cu vârf și îndesat. De data asta, domnul profesor de istorie nu a avut timp pentru proiecte dar eu nu m-am mai necăjit ca-n alte dăți. Știu că pentru Luca a contat foarte mult timpul pe care l-am petrecut în compania acestor personaje și a învățat multe. Cu asta sigur va rămâne și sper să atenueze indiferența celui de la catedră. Ori, poate lipsa timpului?!

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Activități educative copii – „Odiseea”, un proiect pentru ora de istorie – clasa a V-a”

%d