machetedidactice.com

Activități educative copii – Puterea de a te lupta cu… puteri

Școala a adunat 4 săptămâni de când și-a redeschis cursurile. Pentru noi, părinți și copii deopotrivă, schimbarea este foarte mare. Cu toate că am mai trecut o dată prin clasa a V-a, în calitate de părinte, parcă acum percep diferit desfășurarea ostilităților.
După nici trei săptămâni, Luca s-a îmbolnăvit. Are o perioadă în care crește foarte mult, așa apărând o durere de picioare ce este greu de controlat iar pe lângă asta s-a mai pricopsit și cu o răceală strașnică, însoțită de o tuse sâcâitoare și spermanțete deranjante.
Așa că a trebuit de mers pe la doctori, de făcut analize pentru a ști ce anume tratament să ia. Pe lângă medicul de familie, care e pediatru, am fost și la un ortoped pentru a vedea ce este cu durerea de picioare. Ne-am elucidat, pentru moment, dar analizele au arătat o carență severă de fier: 5,2
A urmat o perioadă în care medicamentația a fost necesară, iar pentru problemele otolaringologice a luat azitromicină, nemaipomenind de antiinflamatoare și protectoarele gastrice.
Dar asta a presupus un repaus așa adunându-se lecții pe care le-a pierdut. Pentru a nu rămâne în urmă foarte tare, am vorbit cu o colegă de-a lui, rugând-o să ne trimită ceea ce s-a predat în clasă. Nu am avut probleme la limba română, istorie, geografie ori biologie dar la matematică a fost nițel mai complicat pentru că tocmai de luni, prima zi de absență, s-au predat puterile. Și… să te ții.
Așadar, luni copiii au aflat următoarele noțiuni noi:
ce este o bază
ce este exponentul
reguli de calcul cu puteri, 6(șase)la număr

În clasă s-au făcut câteva exerciții iar acasă tema a fost destul de stufoasă. A scris și copilul ceea ce s-a predat în clasă pentru a putea trece la tema de acasă. A luat ceva timp având în vedere că nu au fost deloc puține numărul exercițiilor cu multitudinea lor de subpuncte.
Vineri s-a predat din nou, Compararea puterilor, iar aici am aflat despre;
compararea puterilor care au aceeași bază
compararea puterilor care au același exponent
compararea puterilor care au baza și exponenții diferiți
În clasă, ca și la predarea precedentă, s-au făcut doar câteva exerciții, asta pentru că o oră nu-ți permite să te desfășori în amănunt. Tema pentru acasă a fost, ca de obicei, grăsuță; exercițiile 1 – 8 de la pagina 51 exercițiul 11 și 17 de la pagina 52 și exercițiul 20 de la pagina 53.

img589
Și iar am trecut la treabă, asta pentru că luni are matematica.
Copiii nu lucrează din manual deloc ci din Matematică pentru clasa a V-a. Semestrul I. Clubul Matematicienilor de Cătălin Stănică, Marius Perianu, Ion Roşu, Dumitru Săvulescu

matematica-pentru-cls-a-v-a-semestrul-i-clubul-matematicienilor-produs_imagine

Vreau să spun că nu a fost chiar foarte ușor, una – din prisma timpului necesar și doi – din pricina exercițiilor care nu aveau teoria încă predată. Poate doamna o fi spus în clasă dar pe caietul pe care l-am avut la dispoziție, a unei fetițe foarte bună și ordonată căreia trebuie să-i mulțumim, nu era specificată și notată una dintre reguli. Așa că, am trecut la căutat și am confecționat niște fișe pe care le-am pus în fața lui, pe avizierul de acasă. De ajutor mi-a fost și blogul iubesc matematica.

20161015_125512

Nu pot să nu mă întreb ce rost au toate astea? De ce trebuie ca fiecare sfârșit de săptămână să fie tixit cu teme, de numai asta să facem, că pe lângă matematică mai este și limba română dar și germana. Nu pot spune că Luca zbârnâie la matematică dar nici că-i tămâie. A început cu o teamă față de doamna de matematică, asta pentru că erau cam mulți decibeli adunați printre cifre, apoi, ușor – ușor, lucrurile au intrat pe un făgaș normal. Dar discuții sunt iar părinții disperați cu temele astea. Sunt curioasă unde se va ajunge, pentru că în condițiile de față, când se lucrează la nivel așa de avansat, vom avea mult de lucru (să nu spun furcă) acasă.

Când am terminat de făcut ultimul calcul, am văzut că zăpada deja era așternută pe iarbă și frunze. Brrr!

20161016_173007

I-am trimis și lui Răzvan câteva imagini de aici, să vadă că la noi deja e alb și frig, frig.

Ce va mai urma nu avem de unde ști dar, noi vom continua demersul nostru educațional. Important este că am eliminat teama de profesor iar dacă suntem consecvenți nu are cum să nu fie bine. Măcar bine dacă nu foarte! 🙂

 

Lasă un răspuns

%d