machetedidactice.com

Activități educative copii – Timmy le moussaillon * Ciclul de viaţă al broaştei ţestoase

DSC_1417

Astăzi, într-o zi în care vântul a făcut tot soiul de acrobații cu pletele oamenilor spre amuzamentul celor mici, am alunecat într-o poveste plină de personaje înțelepte.

DSC_1417 DSC_1515

Timmy este un băiețel foarte cuminte ce trăiește pe nava Rechinul Negru  a unor pirați.
Freca puntea conștiincios când lângă el s-a așezat un pescăruș. Băiețelul observă că acesta este rănit și îi pansează aripioara rupând o fâșie din cămașa lui.
Gestul copilului este privit cu mult dispreț de către Căpitanul Măcel și Comandantul Barbă Neagră, care iau în derâdere prietenii și preocupările micului matelot.

DSC_1516 DSC_1517

Timmy se refugiază apoi la bucătărie pentru a-l ajuta pe bucătarul Oală să prepare cina pentru pirați. Acolo observa cum acesta se chinuie să pună o broască țestoasă la fiert. Însă Timmy nu poate să accepte așa ceva și se hotărăște s-o elibereze, aruncând-o în apă.

DSC_1478 DSC_1480

DSC_1483

Pirații sunt foarte supărați din aceasta pricină și îl pedepsesc pe Timmy punându-l să coase toate pânzele rupte de la catarg.
Băiețelul se duce într-o cabină întunecoasă și se apucă de treabă iar acolo i se alătură trei șoricei care îi țin de urât.
Dar la un moment dat, pe punte se aude zgomot mare și Timmy își dă seama că are loc o confruntare între pirați și altă navă.
La îndemnul șoriceilor, Timmy părăsește corabia și este ajutat de broasca țestoasă pe care o salvase, să ajungă la mal. Drumul le este arătat și de pescărușul căruia băiețelul îi pansase aripioara rănită.

DSC_1484  DSC_1485

DSC_1486  DSC_1487

 

Însă și ceilalți pirați sunt salvați de un grup de broaște țestoase, chiar dacă nu ar fi meritat acest lucru datorită comportamentului lor.
Timmy reuseste să iasă cu bine din aceste întâmplări datorita bunătății lui.

DSC_1518   DSC_1519

DSC_1520

Am găsit această minunată povestire în îndrăgitele mele reviste „Histoire pour les petits și am tradus-o pentru a o putea citi Luca.

Imaginile cu lectura povestirii spun multe iar copilul a fost foarte încântat de acțiune, de personaje și de deznodământ. Nu am ales întâmplător această lectură ci ea a constituit un preambul la lecția ce urma să o abordăm și anume, „Ciclul de viață al broaștei țestoase”.
După terminarea poveștii, am discutat pe marginea ei.
Apoi am vorbit despre broasca țestoasă și viața ei. Unde trăiește, cu ce se hrănește, câte feluri de broaște țestoase sunt etc. Am confecționat niște cartoline ce ne-au ajutat să vizualizăm etapele prin care trece o broscuță țestoasă de la ou la adult.

DSC_1492   DSC_1493

DSC_1495   DSC_1496

DSC_1502   DSC_1504

DSC_1508   DSC_1509

Am avut mai multe surse de informare de la Atlasul Zoologic ,la fișele de la IMP, dar si enciclopediile Larousse.

DSC_1523   DSC_1524   DSC_1525

Am decupat, am lipit, am delimitat părți componente, am completat fișe, într-un cuvânt a fost foarte încântător, captivant, antrenant !

DSC_1521   DSC_1522

Am confectionat și o machetă didactică cu ciclul de viață al broaștei țestoase precum și o machetă cu diagrama Venn,  cu ajutorul căreia am stabilit care sunt asemănările dar și deosebirile dintre o broască și o broască țestoasă.

DSC_1510   DSC_1514

DSC_1457

La final, Luca a scris pe o fișă câteva impresii despre lectura de astăzi.

DSC_1527   DSC_1528

DSC_1529

Pentru diversitate, a făcut un craft pe care atunci când l-am pregătit nu m-am gândit că-i va face atât de multă plăcere.
Este vorba despre o broscuță țestoasă pe care a cusut nasturi, a înfrumusețat-o și … priviți ce-a ieșit !
Am folosit nasturi, ață, glass papier, scoici, sclipici, pixuri cu gel lucios și multă, dar foarte multă bucurie de-a experimenta ceva nou.
A fost pentru prima dată când Luca a cusut și a făcut-o cu plăcere.
Oricum, micul lui tablou arată foarte bine iar el este grozav de mândru !

DSC_1387  DSC_1391

DSC_1395  DSC_1399

DSC_1400  DSC_1412

DSC_1413

DSC_1416

Așa arată lecția noastră de „înot” alături de o creatură despre care se spune că este foarte înțeleaptă, ca să nu mai pomenim de longevivă!
A fost o temă făcută cu atâta drag, că nu doream nici eu, dar nici el să mai terminăm.
Am savurat fiecare minuțel și de dragul frumoasei veri ce tocmai am încheiat-o! Însă nu ne vom opri din explorat minunata și fascinanta lume a adâncurilor.
Și dacă găsim ceva interesant, vă dăm de știre!

Lasă un răspuns

Niciun comentariu “Activități educative copii – Timmy le moussaillon * Ciclul de viaţă al broaştei ţestoase”

%d