machetedidactice.com

Reguli sunt peste tot doar că puțini le mai respectă

Ne învățăm copiii de mici să respecte reguli. Cel puțin în grădinițe nu puține sunt doamnele care au această rutină, vorbind cu copiii și încercând să aducă în atenția preșcolarilor  anumite reguli care se cer pentru buna funcționare a activităților. E o muncă susținută care dă roade dacă ea este continuată și acasă.

Copiii cooperează adesea la grădiniță sau la școală pentru că știu la ce anume se așteaptă restul lumii de la ei. Copiii urmăresc aceleași rutine zi de zi astfel că învață ce ar trebui să facă și după un timp nu vor mai avea nevoie ca nimeni să le reamintească să își strângă jucăriile, să stea liniștiți atunci când desenează ori să nu arunce plastilina peste tot pe covor. Cu cât oferi acasă mai multă structură copilului și cu cât ai mai multe rutine pe care deja le cunoaște, cu atât ii va fi mai ușor să se adapteze la grădiniță.

Anunță din timp schimbările care vor avea lor. Atât acasă, cât și la grădiniță, copilul are nevoie să fie anunțat despre ce și când se va schimba. De exemplu, un copil va reacționa mult mai bine daca i se va spune de exemplu să înceapă să își strângă jucăriile pentru că mâncarea este gata în câteva minute, decât dacă pur și simplu i s-ar cere să vină la masă. Un copil va dori să continue să se joace chiar dacă mâncarea este gata și atunci până la un conflict între ceea ce vrea părintele și ceea ce vrea copilul, nu mai e mult.

Este bine să acorzi atenție cuvintelor pe care le folosești. „Dacă strângi jucăriile de pe jos, mergem la plimbare.” îi lasă copilului opțiunea de a refuza să le strângă. „După ce strângi jucăriile, mergem la plimbare.” îl implică pe copil în planurile voastre și îl orientează mai mult către cooperare decât către negocierea unui refuz.

Permite-i să își rezolve singur problemele cu alți copii, dacă nu apar comportamente violente.

Când copilului îi este greu să stea prea mult timp, fără tine, lasă-i ceva care să îi amintească de tine. Poate fi o batistă, o brățară sau un șervețel cu o inimioară desenată de tine pe care să îl păstreze în buzunar. Îi va fi mai ușor atunci când se va simți singur.

Împreună putem face viața copilului mic la grădiniță frumoasă, cu zâmbetul pe buze.

Lasă un răspuns

%d