machetedidactice.com

În Regatul Unit, ziua a patra a fost dedicată unei întâlniri îndelung așteptată

Uite că vremea de pe aceste meleaguri nu se dezminte și după o duminică cu temperaturi de vară autentică, am revenit la 11 – 12 grade și ploaie destul de greu de gestionat.
Nici de această dată cu am reușit să pun în bagaje cele necesare, constatând aici că ne lipsesc umbrelele. Vom cumpăra altele pentru că fără ele, practic, nu se poate.
Dimineața a aparținut treburilor domestice, Răzvan fiind plecat la serviciu.

Am ieșit, până să se pornească ploaia pentru a mai cumpăra una-alta și am luat-o pe alt drum, pentru a mai vedea și cealaltă parte a cartierului. Multe diferențe între ce-i la noi și cum văd oamenii de aici așezarea lucrurilor. E un spațiu verde extrem de bogat, flori de toate culorile și formele iar gardurile, în cea mai mare parte, lipsesc.

Am găsit deschise niște centre pentru copii, în jurul lor fiind mare forfotă.

La fel era și în jurul școlii, acolo unde se executau diferite reparații pentru că aceasta stă să înceapă nu peste multă vreme.

Mai târziu am fost la Răzvan la serviciu, și pentru că el lucrează la Universitatea din Essex, acolo unde a și studiat, a fost un prilej minunat de a revedea acest loc de care ne leagă multe amintiri din vizitele anterioare. Nu era forfotă nici aici, pentru că anul universitar nu a început, dar pregătirile pentru el se simt, observă. A plouat mărunt, dar nu îndeajuns de tare pentru a ne uda până la piele. De altfel, Luca are o geacă impermeabilă super pentru astfel de vreme, eu fiind cea în deficit însă am să rezolv și acest neajuns.

După ce programul de lucru s-a terminat, am plecat împreună pentru a ne întâlni cu o persoană pe care de multă vreme doream a o vedea în carne și oase. Este vorba de terapeuta lui Luca, care a avut până acum o contribuție semnificativă în procesul de înțelegere a mai multor evenimente care s-au derulat în viața lui de-a lungul timpului. Și am întâlnit o minune de om cu care am petrecut câteva ore tămăduitoare. Cu adevărat tămăduitoare!

Nicky Wiper este o minune de om și e sand therapist și dacă nu aveți ideea ce reprezintă acest concept, vă spun că este o abordare terapeutică utilizată pentru persoanele care au experimentat un eveniment traumatic. Deși acest tip de terapie este utilizat cel mai des la copii, terapia cu nisip poate fi de asemenea utilă pentru adolescenți și adulți.

Atunci când utilizează această terapie, psihoterapeuții folosesc tăvi de nisip pentru a evalua, diagnostica sau trata o varietate de boli mintale. Cercetările arată că terapia cu nisip poate contribui la creșterea expresiei emoționale, reducând în același timp suferința psihologică care poate proveni din discutarea evenimentelor sau experiențelor traumatice.

Terapia cu nisip a fost dezvoltată de Dora Kalff, care a fost inspirată din colaborarea cu Margaret Lowenfeld, psihiatru britanic pentru copii și dezvoltator al World Technique. Teoria jungiană a lui Kalff a fost, de asemenea, influențată de practicile contemplative budiste. Terapia cu nisip se bazează pe noțiunea că, dacă un terapeut oferă clientului un spațiu sigur, acesta va folosi tava de nisip pentru a crea singur soluții la problemele lui.

Terapia cu nisip este un tip de terapie prin joc. Alte tipuri comune de terapie prin joc includ:

Biblioterapia, care folosește literatura pentru a explora concepte sau abilități specifice
Terapia cognitivă comportamentală prin joc, care folosește jocul pentru a ajuta copilul să învețe cum să gândească și să se comporte diferit.
Terapia filială, care are ca scop învățarea părinților cum să interacționeze cu copilul prin joc.
Joc imaginar, care folosește jucării, pentru a stimula imaginația unui copil.

Tehnici
Terapia cu nisip este o combinație de terapie prin joc și terapie prin artă. Terapeutul pune la dispoziția clientului o tavă sau o cutie plină cu nisip, precum și o varietate de jucării în miniatură pentru a crea o lume de joacă. Jucăriile pot include orice, de la animale de fermă și dinozauri până la oameni și mașini. Copacii, gardurile, porțile, ușile și clădirile sunt de asemenea comune.

Clienții aleg ce jucării să încorporeze în tavă și le aranjează în orice mod doresc. Între timp, terapeutul servește în principal ca observator și rareori îl întrerupe pe client.

Cei care oferă acest tip de terapie cred că clienții vor crea o lume care să reprezinte luptele sau conflictele lor interne. După finalizarea jocului de nisip, terapeutul și clientul discută de obicei despre ceea ce a fost observat – jucăriile care au fost alese, modul în care au fost aranjate și orice semnificație simbolică sau metaforică. Clientul poate alege apoi să rearanjeze jucăriile pe baza discuției.

La ce poate ajuta terapia cu nisip?
S-a demonstrat că terapia cu nisip este benefică pentru următoarele probleme:

Tulburare de deficit de atenție / hiperactivitate (ADHD)
Agresiune
Management al furiei
Tulburări de anxietate
Tulburarea spectrului autist
Depresie
Divorț
Durerea și pierderea
Stimă de sine scâzută
Dizabilități fizice și de învățare
Probleme legate de școală
Probleme sociale
Traume și criză

Beneficiile terapiei cu nisip
Cercetările arată că terapia cu nisip reduce simptomele multor probleme de sănătate mintală și crește rezistența.

Clienții se eliberează de emoții negative adânc în timpul terapiei cu nisip, deoarece își pot exprima gândurile interioare în timp ce se simt acceptați de terapeut.

Terapia poate, de asemenea, ajuta terapeuții să aprofundeze semnificațiile pe care clienții le dezvoltă și le atribuie experiențelor lor, monitorizând angajamentul lor cu jucăriile sau simbolurile cu care aleg să se joace.

În plus, terapia cu nisip este adesea o experiență senzorială plăcută care facilitează exprimarea naturală a emoțiilor. Poate fi utilizat ca parte a terapiei individuale, de grup sau de familie.

Nu este neobișnuit să ne întrebăm cum folosirea jucăriilor miniaturale în nisip ajută la rezolvarea oricăror probleme. Dar terapia cu jocuri în nisip poate oferi terapeuților o privire interioară asupra lucrurilor care le pot deranja clienții. Este util mai ales pentru persoanele care au probleme de comunicare despre factorii de stres.

Atunci când terapia cu nisip este utilizată ca parte a unui plan de tratament, terapeutul poate oferi o tavă pentru nisip și apoi poate căuta teme comune care indică nesiguranțe sau comportament agresiv, precum și rezistență și expresia emoțională pozitivă. (sursa: aici)

Noi am stat câteva ore însă nu pentru o ședință ci pentru a ne cunoaște față în față. Nicky a pregătit un veritabil english tea time, cu ceai negru și verde, lapte, prăjiturele, dulceață de căpșuni, cornish clotted cream și butter scones.

Cornish clotted cream, crema coagulată, este un topping tradițional britanic care a provenit din Anglia. Este o cremă netedă, galbenă, foarte groasă și pentru ca aceasta să fie considerată cremă coagulată autentică, trebuie să conțină aproximativ 55% grăsime de unt. Această cremă îngroșată este servită cu biscuiți, la ceaiurile de după-amiază și pe fructele de pădure. Are consistența cremei de brânză înmuiată și are un gust similar cu untul nesărat de calitate.

Scones sunt niște biscuiți făcuți în mod tradițional cu făină de grâu, zahăr, praf de copt sau bicarbonat de sodiu, unt, lapte și ouă și sunt copți la cuptor – atât în ​​formă tradițională, cât și în formă rotundă ori pătrată. Biscuiții tradiționali englezi pot include stafide sau coacăze, dar sunt adesea simpli, bazându-se pe gem, conserve, caș de lămâie sau miere pentru un plus de aromă – poate cu o notă de cremă coagulată. Biscuiți de lux – cu fructe uscate, cum ar fi afine și curmale, nuci, coajă de portocale, bucăți de ciocolată și alte arome – sunt cel mai bine savurați fără unt și gem.

 

După ce ne-am delectat cu toate aceste delicatesuri, am fost în cabinetul lui Nicky care se află în curte, într-o căsuță ca din poveste.

Nu am idee cum stă treaba cu sand theraphy în România, dacă sunt specialiști și unde însă știu ce beneficii poate aduce acest mod de terapie. Noi am avut noroc să o găsim pe Nicky și cred că nu a fost întâmplătoare această întâlnire. Mâine vom reveni pentru o ședință pe viu, că până acum toate au fost online. Abia așteptăm!

Lasă un răspuns