machetedidactice.com

O săptămână plină de vitamine

Toamna, la grădinițe, copiii vorbesc printre altele și despre fructele și legumele specifice acestui anotimp. Sunt multe informații de dat pentru că toamna este un anotimp în care se culeg roadele de care oamenii au avut grijă din primăvară, ori chiar din toamna trecută când au pregătit terenul necesar recoltelor viitoare.

Dacă la fructe se poate vorbi despre mere, pere, prune, struguri, în ceea ce privește oferta legumelor ea este la fel de bogată. Avem morcovi, vinete, ardei, cartofi, ceapă despre care numai să nu vrei să nu vorbești, atât de multe se pot face.

Am luat cartea Cine se teme de Iepuroiul cel Rău? pe care acum o găsiți la un preț de neratat pe site-ul editurii cartemma, la 18 lei și am plecat cu ea și cu macheta aferentă la doamna Loredana și copiii ei. Aveam în plan să le citesc povestea, pentru ca mai apoi să fac alături de ei câteva activități. Una de matematică și alta la artă.

Am citit povestea și am interacționat cu cei mici provocându-i să răspundă la întrebări legate de text. Este unul care prinde la copii, fiind încântați de modul în care iepurica îl înfruntă pe iepuroiul prost crescut.
După ce am zăbovit puțin pe text, am trecut la prima activitate, una matematică. Pentru asta am prezentat copiilor grădina de morcovi, stratul și morcovii din dotare.

Am prezentat copiilor morcovii pentru a putea vedea despre ce este vorba, dar și pentru a pune mâna pe ei. Odată prezentările făcute, am trecut la treabă chemând fiecare copil în grădina de morcovi pentru a pune, ori scoate morcovii pe strat.

„- David, te rog să vii să pui un morcov pe primul rând, apoi să scoți doi morcovi de pe rândul doi.”

– Ovidiu, te rog să scoți un morcov de pe primul rând.
– Câți morcovi ai acum pe primul rând?

Și tot așa am scos și pus morcovi putând efectua operații matematice simple, cu cifra 1 și 2 unde s-a putut. 🙂

În tot acest demers, de mare ajutor a fost doamna Loredana, care a stat alături de copii intervenind atunci când era cazul.

După ce am socotit destul timp, am făcut o tranziție pentru următoarea activitate, atunci când copiii au cântat un cântecel, dar s-au și mișcat efectuând diferite elemente de gimnastică.

Aici am făcut o recapitulare legată de legume și fructe, le-am numit și arătat, asta pentru a putea extrage dintr-un cerc doar legumele. O etapă mai grea, care a necesitat interacțiune cu fiecare copil în parte. Noroc că eram două și a mers strună.

La artă a trebuit să fim cu ochii cât cepele pentru că vopseaua pe care am folosit-o nu era comestibilă, dar și pentru că morcovii pe post de ștampilă au fost foarte râvniți de copii. Am fost inspirată că am luat mai mulți morcovi pentru că până să termin de împărțit foile cu conturul morcovului, o parte dintre copii ronțăiseră ștampila, așa de apetisantă era. 🙂

Am terminat activitate în bună regulă iar după ce ne-am îmbrățișat și pupat am plecat, nu înainte de a promite că va exista și un bis. Mulțumesc frumos, Loredana!

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “O săptămână plină de vitamine”

%d