machetedidactice.com

Machete didactice – Anotimpurile

Primăvara

Odată, fiicele bătrânului an se lăudau așa:
– Eu, spunea primăvara, sunt fiica cea mai tânără și mai frumoasă. Pe mine mă mângâie soarele cu razele lui călduțe și luminoase. Eu trezesc la viață întreaga natură. Aici flori, dincolo verdeață, pomi în floare, zumzet de albine, ciripit de păsărele.
Ogoarele răsună de duduitul tractoarelor. Câtă frumusețe, câtă viață și veselie peste tot locul!

DSCN4837

DSCN4840

Vara

– Eu sunt cea mai strălucitoare, zicea vara, a doua fiică. Soarele mă iubește mai mult. Razele lui fierbinți îmi coc grânele și fructele. Cât vezi cu ochii, spice de aur, livezi îmbelșugate și pajiști odihnitoare. Aici se seceră și se treieră, dincolo sr cosește fânul, se culeg cireșe, vișine piersici și caise.

DSCN4834

DSCN4836

Toamna

– Nici una dintre voi nu mă întrece în frumusețe, nici în bogăție, spune a treia fiică a anului, toamna. Nu vedeți că peste tot pe unde trec, pământul îmi dăruiește rodul? Am dun belșug struguri, mere, nuci, zarzavaturi și legume.
Hambarele sunt pline cu porumb.

DSCN4844

DSCN4841

Iarna

Iarna, a patra fiică a anului, înveșmântată în alb cu o cunună de steluțe argintii, vorbea și ea astfel:
– Eu nu mă laud cu frumusețea, nici cu bogăția. Deși am inima de gheață, eu țin cald semănăturilor. Le învelesc cu covoare albe și moi de nea. Eu le pregătesc copiilor cele mai multe bucurii: zăpadă pentru schi, geață pentru patinaj, pârtie pentru săniuș. Le aduc vacanța cu brad împodobit cu jucării.

DSCN4846

DSCN4847

Text preluat din Abecedar, de Maria Giurgea și Maria Georgescu-Boștină, Editura Didactică și Pedagogică, 1993Materiale didactice nov20153

Lasă un răspuns

4 gânduri despre “Machete didactice – Anotimpurile”

%d