machetedidactice.com

Machete didactice – Din dragoste pentru țara mea

Țara mea! Țara mea!

Vorba cântecului:

1. Ţara mea are câmpii mănoase
Dealuri înalte cu mândre flori
Izvoare limpezi şi răcoroase
Un cer albastru fără de nori.

2. Ţara mea are oşteni de frunte
Înalţi ca brazii, harnici bărbaţi
Copii de şesuri, flăcăï de munte
Ah, eu sunt mândru de ţara mea!

Chiar așa! Găsești de toate în țara asta, așa cum poate în multe nu sunt. Ai și munte, dar și mare. Poți hrăni sufletul, ochii, urechile numai dacă stai într-o lotcă, legănat de un braț al Dunării. Poți mirosi câmpurile întinse de bujori sau narcise. Te poți lua la întrecere, dacă cutezi a îndrăzni, cu caprele sălbatice, ori, poți sta tolănit într-un lan de grâu iar acesta să-ți șoptească Balada Domnișorului Ciprian.

Balada lui Ciprian Porumbescu

Ioi, ioi, ioi, câte poți face!
Daaa – le faci?
Daaa – le mai iei în seamă?
Daaa – nu intervine termenul de comparație cu ceea ce se întâmplă peste hotarele patriei tale?

DSC_3296

Poate la unii da, poate la unii nu. Cert este faptul că o vizită peste hotare te face să vezi mai bine, să constați, să compari și să alegi. Noi, cei din generația sfârșitului de ani 60 nu am putut face așa ceva. Nu exista în mentalul nostru acest exercițiu.
Dar să ne bucurăm că ai noștri copii pot. Sau au posibilitatea, că până la putut e ceva cale de străbătut.
Mi-au plăcut copacii înfloriți din Londra, am admirat coasta Dalmată dar și canalele venețiene, am respirat aer dulceag de baclava dar și iz de trandafiri bulgărești. M-a înfiorat mirosul de carne arsă de la Auschwitz și m-a învăluit pioșenia în catedrala Westminster Abbey. E minunat să poți călători. E minunat să trăiești și experimentezi așa ceva. Oare nu numai cu asta rămânem?
Dar după ce ai fost părtaș la toate acestea, parcă te încearcă un dor de ai tăi: de oameni, de locuri, de foșnete și grăiri.
Nu știu dacă viața va dori ca nepoții mei să aibă alt loc ce se va numi acasă, decât meleagurile românești, eu mă voi bucura, indiferent cum se va numi destinul lor.

DSC_3502

Dar eu, cât voi putea, le voi povesti despre meleagurile cu Ilene Cosânzene și Feți Frumoși, despre oameni harnici și omenoși și despre bunici cu obârșii bucovinene.

Dar voi?

DSC_3286
Câteva detalii tehnice: harta are o dimensiune de 1.30 metri lungime și o înălțime de 70 centimetri. Munții sunt în relief. Cartolinele le-am confecționat pentru a putea fi atașate, în funcție de subiectul abordat. Fie că este vorba de forme de relief, de climă, apele curgătoare, floră sau faună, aceste cartoline se pot atașa la locul cuvenit.

Lasă un răspuns

%d