machetedidactice.com

Activităţi educative copii – Doi fraţi construiesc un Geoboard. Dar ce urmează este mult mai interesant!

DSC_6053

Luca a ajuns la şcoală la capitolul ,,Forme geometrice”. În ultima perioadă am căutat să avem mai multe activităţi legate de această temă şi nu au fost puţine modurile în care pot fi abordate. Se pot face tot soiul de fişe iar oferta pe internet este  atractivă şi diversificată.

Am printat şi eu câteva pentru a le lucra cu cel mic, ne-am uitat şi la tot soiul de filmuleţe mai mult sau mai puţin inspirate, am făcut diferite desene folosind doar figurile geometrice. Am mers şi mai departe şi am făcut formele geometrice şi în limba engleză, unde ce să vezi, formele erau la fel, doar exprimarea era diferită 🙂 .

Dar zilele trecute mi-a atras atenţia o postare a Sabinei, mama grupului Învăţ acasă unde am citit despre Geoboard. Şi ce am citit dar şi ce am văzut, mi-a plăcut. Nu eram chiar străină de cauză pentru că am mai lucrat alături de Luca un Copac memento (voi povesti într-o zi despre această activitate şi aici, pe blog), unde am folosit o tehnică asemănătoare, numai că suportul era din polistiren. De această dată, suportul a trebuit să fie mai solid, pentru a fi putut folosit în mod repetat dar şi pentru a susţine tensiune dată de către elasticele tensionate.

În activitatea mea de astăzi mi s-a alăturat şi Luca dar şi Răzvan, curios să vadă cum va fi după ce îl vom construi. Materialele necesare construirii Geoboard-ului au fost următoarele: o bucată de lemn (eu am cumpărat un tocător din bambus), pioneze pentru plută, hârtie milimetrică, elastice.

DSC_6036

Am început să lucrăm la el aşezaţi la masă, dar pentru că au fost multe pioneze de bătut şi zgomotul  pe măsură, ne-am mutat pe covor unde gălăgia a fost mai mică. Şi am tot bătut într-o părere, toţi trei!

DSC_6037  DSC_6038  DSC_6040  DSC_6041 DSC_6042

DSC_6043  DSC_6044

După ce toate pionezele au fost bătute, am înlăturat hârtia milimetrică. Abia acum, când privesc imaginile din urmă, mă gândesc că parcă era mai bine ca fondul să rămână alb, dar pe parcurs îl pot modifica.

DSC_6048  DSC_6049

Şi primul care s-a jucat a fost… Răzvan! Dar ce absorbit a fost el şi ce bucuroasă eu!

DSC_6050  DSC_6051

Apoi s-au jucat împreună. Fără ceartă şi fără comentarii.

DSC_6052

După care, Geoboardul a fost doar a lui Luca. Şi aşa ne-am pus la treabă, el. Eu am supravegheat, dar am şi intervenit atunci când am fost solicitată.

Mai întâi a făcut formele geometrice, una câte una: triunghi, pătrat, dreptunghi, pentagon, hexagon. I-am făcut o fişă micuţă, pe care a avut-o în faţă.

DSC_6058 DSC_6059 DSC_6060 DSC_6061 DSC_6062

DSC_6063 DSC_6065 DSC_6066

A dorit să vadă dacă mai poate face şi altceva şi a făcut: un dinte dar şi un cristal! Interesant, nu?

A urmat apoi o activitate de scriere, iar aici a trebuit să răspundă la un chestionar ce a avut ca subiect formele geometrice, evident! Cartea din care am lucrat se numeşte Teste de verificare pentru clasa a II a scoasă la editura Edu.

DSC_6067 DSC_6068 DSC_6070 DSC_6071 DSC_6075

DSC_6077 DSC_6079 DSC_6080

img780

După ce au fost terminate de rezolvat toate cerinţele din carte la acest capitol, Luca a făcut un semn de carte din forme geometrice, mai precis din triunghiuri. Am salvat acest fişier de mai mult timp şi iată că acum i-am găsit o întrebuinţare atât de frumoasă. Dacă doriţi să-l folosiţi, îl ataşez mai jos. S-a potrivit la fix cu atmoasfera de afară şi spun asta referindu-mă la imaginile de pe el, care ilustrează exact vremea, adică fulgi de zăpadă ce cad peste copacii înfloriţi şi peste plăntuţele abia răsărite!

Hexahexaflexagon

A decupat, lipit iar eu am adăugat o danteluţă şi doi ciucuraşi. Semnul de carte confecţionat astăzi deja stă la loc de cinste în cartea pe care Luca o citeşte în această perioadă (a se înţelege că şi cu ajutor din partea-mi!).

DSC_6081 DSC_6082 DSC_6084 DSC_6085

DSC_6087

DSC_6088

DSC_6089

Şi uite cum am reuşit să construim dar şi să învăţăm cu acest Geoboard. Suntem toţi mulţumiţi şi încântaţi pentru că am reuşit să mai facem o activitate în trei. Tragem cât putem de acest lucru, pentru că nu peste multă vreme Răzvan va pleca şi cine ştie când vom mai lucra în aşa formulă. Tata nu se regăseşte fizic în joaca noastră pentru că el are un serviciu care necesită deplasări, dar este mereu alături de noi şi ne susţine cu tot ce poate!

Îl iubim şi-i mulţumim! <3

Cât despre Geoboard, încercaţi că nu-i greu de făcut!

 

 

Lasă un răspuns

4 gânduri despre “Activităţi educative copii – Doi fraţi construiesc un Geoboard. Dar ce urmează este mult mai interesant!”

%d