machetedidactice.com

Ce-am mai făcut? M-am jucat!

Între toate partidele de așteptat îmi ocup timpul cu ce-mi place mai mult să fac, adică să mă joc alături de copii cu speranța că joaca asta va constitui un postament solid pentru ceea ce urmează să se petreacă mai târziu, la școală.

Temele sunt variate, domeniile aceleași adică dezvoltarea limbajului, activități matematice, tot soiul de meștereli menite să dezvolte motricitatea fină și abilitățile practice și activități estetice creative acolo unde culoarea se vrea folosită în toate combinațiile posibile.

Secvențele proaspete sunt cu animale din junglă, bucuria fiind mai mult decât palpabilă.

Măștile cu anumite animale din junglă au primit culori care mai de care mai ciudate. A mea, cea pe care o port de altfel, a rămas cea mai obișnuită. Ariciul cu bucăți de material reprezintă o provocare la care cei mici nu pot rezista.

Dezvoltarea abilității de a decupa, de a măsura cu ajutorul unei rigle, dar și identificarea primei litere a cuvântului sunt secvențe pe care trebuie să „miroși” când să le aduci în atenția celor mici pentru a avea cât mai mari șanse de reușită. Nu în ultimul rând repetarea de foarte, dar foarte multe ori a acestor „jocuri” îi duc pe cei mici într-o zonă de confort stăpânind cerința.

Am întâlnit copii fascinați de ață și ac care nu au parte de această provocare acasă. Eu nu am ocolit-o niciodată iar rezultatele nu au întârziat să apară. Acum puteți beneficia de tot soiul de oferte, acele de plastic fiind foarte sigure pentru începători. Dar chiar și așa, supravegherea și îndrumarea din partea adultului nu trebuie să lipsească.

Ilustrațiile mari și clare sunt absolut necesare în dialogurile purtate cu copiii, cum indispensabile sunt și poveștile. Așa ei pot vizualiza formele, culorile pentru ca mai apoi să poată identifica animalele respective. E fascinantă această joacă a imaginilor îmbrăcate în cuvinte, variantele fiind practic inepuizabile. Încercați!

Lasă un răspuns