machetedidactice.com

Activități educative copii – La cireșe și La scăldat, două lecturi ce ne-au făcut să vorbim despre ce mulți nu gândesc

E vremea cireșelor! E vremea scaldelor! E vremea vacanțelor și a alergatului pe afară, cât este ziua de lungă.

Teoretic, pentru că practic încă mai sunt câteva zile până se poate pune în cui un nou an școlar încheiat. E adevărat că activitățile se desfășoară acum în alt ritm, dar dacă ai răbdare și inspirație, totul poate lua o întorsătură minunată și de neuitat.

Despre Ion Creangă și ale lui Amintiri din copilărie am tot citit, am tot vorbit, și cu siguranță, o vom mai face. Farmecul acestor povestiri este inepuizabil și de fiecare dată poți găsi, în interiorul aceluiași text, alte și alte subiecte de dezbătut. Am fost și-am vizitat bojdeuca lui de la Humulești pentru a vedea la fața locului, unde se jucau pisicile și unde legăna copilul pe prispă, înainte de-a fugi la scăldat. 🙂

La scăldat și La cireșe 3 iunie 2015

Iată, bunăoară, lectura La cireșe, pe noi ne-a dus pe tărâmuri pe care nu doresc a le ocoli deloc, asta pentru a ști că am făcut, din fragedă pruncie, tot ce a ținut de mine, ca mamă, în fața acestui subiect, în ceea ce-l privește pe fiul meu cel mic. Nici cu cel mare nu am ocolit subiectul iar până acum, totul se desfășoară așa cum este normal. Pe noi, cânepa de la poalele cireșului ne-a dus către droguri.

Poate veți întreba: cum Dumnezeu a fost posibil așa ceva? Păi, denumirea în latină a cânepii, nu este canabis? Ba bine că da! Așadar, mergând pe fir, din aproape în aproape, am vorbit despre plantele din care se pot face fire, cânepa fiind una dintre ele. A venit firesc, inul, iuta, bumbacul. Minunată discuție, minunate dezbateri. Am putut înșira toate aceste produse făcute din firele respective pentru a se putea vedea diferența de textură și finețe.

La scăldat și La cireșe 3 iunie 20152

Această discuție, legată de ceva atât de periculos, nu are cum să facă rău, cu atât mai mult cu cât aduci în fața copilului argumentele necesare înțelegerii corecte a termenilor și consecințelor. Imaginile cu cei afectați de acest flagel au un mare impact asupra oricui, așadar, este necesar de a fi în cunoștință de cauză.

Pot să vă asigur că discuțiile au fost minunate, întrebările extrem de numeroase.

Apoi am trecut la o parte mai plăcută de mine, aceea a vizionării filmelor în care ni se arată năzdrăvăniile lui Nică. Practic, filmul vizionat de noi pare a fi fără vârstă.

Vizionare La cireșe 2 – video

Am trecut apoi la secvența cu scăldatul unde, deasemenea, am vizionat filmul de care vă spuneam mai sus.

Vizionare La scăldat – video

Luca a avut de făcut, pentru școală și două fișe de lectură pentru aceste fragmente. Au fost frumos de confecționat, ușor și rapid. Pentru că lui nu-i place să deseneze pe spatele fișei, doamna a fost de acord să coloreze imagini care să se refere la text. Așa, am scanat și mărit imaginile preferate, iar el le-a colorat, cu pixurile cu gel. Dar vreau să vă spun că se văd foarte, foarte frumos!

La scăldat și La cireșe 3 iunie 20151

La scăldat și La cireșe 3 iunie 20153

Lucru fișe de lectură clasa a III-a – video

Așadar, să facem o cură de cireșe, acum la vremea lor, dar și o partidă strașnică de scăldătoare.

Vară minunată să aveți!

Lasă un răspuns

%d