machetedidactice.com

Berze, rândunele, copii care pot zbura dacă adulții știu cum să-i abordeze

Ce credeți, oamenii pot zbura?

i-am întrebat la un moment dat pe Fluturașii cu care m-am întâlnit astăzi. Contextul în care s-a auzit întrebarea a fost unul care ducea copiii către asta eliminând prezența avionului. Și ce credeți, răspunsul a sosit:

Da, dacă sunt fericiți!

Pe urmă s-a completat cu mai multe la final concluzionând că atunci când reușești să rezolvi ceva care nu ți-a ieșit din prima, dar pentru care ai depus efort consistent, când ai ajuns la rezultatul dorit îți cresc aripile iar fața este inundată de un zâmbet.

Ziua de astăzi, ultima a săptămânii de școală, a fost una splendidă (făcând abstracție de vântul care a bătut cu destul de multă putere) primăvara atașând sufletului o pereche mare de aripi cu care să călătorești deasupra pământul admirându-i frumusețea. Lumina și culoarea, noua viață nu are cum să te lase indiferent la ce se petrece în jurul tău.

Întâlnirile cu acești copii sunt minunate indiferent de vreme, doar că e ceva mai multă sclipire și o senzație condimentată cu stări speciale. Chiar este, zău!

Toate păsările au pene?
Toate păsările au pene și toate își încep viața ieșind dintr-un ou. Toate păsările au cioc, dar există și unele specii fără aripi.
Tu, copil de grupa mijlocie, dacă te trezește cineva din somn și te întreabă asta sunt convinsă că vei ști ce să răspunzi, așa cum ai răspuns și astăzi, o fetiță spunându-mi:

Așa ai spus și anul trecut și n-am uitat!

Tot ce iese din ou este pasăre?
Nu, un alt băiețel a spus că și dinozaurii ies din ou, așa cum se întâmplă și la șerpi.
Bun și de data asta, ceea ce arată că nu au uitat, adică și-au adus aminte de emoția care a însoțit acea lecție. Așa cum eu nu uit emoția pe care am trăit-o atunci când aveam astfel de activități alături de fiul meu cel mic. Doamne, au trecut zece ani!

Cum reuşeşte barza să-şi găsescă drumul?

Toate păsările pot să zboare?
Nu, știu eu, doamna, una care nu poate. Pinguinul!
Ah, minunat! Minunat că nu au uitat nici asta pentru că nu de puține ori am vorbit despre această pasăre pe care mulți o consideră altceva numai pasăre, nu! S-a auzit și numele struțului, dar și a găinii din curte, ori a unui curcan nemulțumit care a sărit la bătaie.

De ce zboară gâștele într-un stol în forma literei V?
Nu se putea omite punctarea cuvântului stol pentru că păsările zboară în stol și nu vei spune niciodată: Uite un stol de capre!
Așa cum nu vei spune niciodată? Am văzut un cârd de albine, ori Ce roi frumos de vaci!
Am considerat că e bine de subliniat acest lucru copiii intrând în jocul meu.


Revenind la de ce zboară gâștele într-un stol în forma literei V, cei mici au aflat că gâștele fac asta deseori, astfel, fiecare dintre ele este adăpostită în spatele celeilalte. Zborul devine mai ușor și gâștele consumă mai puțină energie. Fiindcă cel mai greu este pentru prima din vârful formației, gâștele fac cu schimbul la conducere. Veți afla mai multe, evident că alături de copil, dacă veți citi cu voce tare, seara, înainte de culcare, o poveste în care gâștele te învață multe, chiar foarte multe. Numele poveștii este Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia de Selma Lagerlof

Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia | paperback

O poveste emoționantă despre curaj, prietenie și încredere
Nils Holgersson, un băieţel leneş şi neastâmpărat, este pedepsit pentru purtarea lui nesăbuită – un pitic îl transformă într-un prichindel de-o şchioapă.
Agăţat de grumazul gâscanului Martin, micul Nils porneşte într-o lungă călătorie spre miazăzi, împreună cu un stol de gâşte sălbatice. În drumul lui, năzdrăvanul care înainte nu iubea şi nu respecta pe nimeni şi nimic pe lume trece prin aventuri uimitoare, vede locuri la care nici nu visase şi îşi face prieteni pe care ajunge să-i îndrăgească.
Scrisă de o autoare laureată a premiului Nobel, „Minunata călătorie a lui Nils Holgersson prin Suedia”, una dintre cele mai iubite cărți pentru copii, este o poveste emoționantă despre curaj, prietenie și încredere.

Cum reușește barza să-și găsească drumul?
Fără telefon, busolă, hartă ori GPS, barza reușește să parcurgă distanțe impresionante călătorind din Europa până în Africa dus-întors, găsind cu precizie același cuib pe care l-a părăsit cu șapte luni în urmă. Ce au descoperit cercetătorii?
– păsările își aduc aminte cum arată terenul
– noaptea se ghidează după stele iar ziua după soare
– păsările au un soi de busolă în corpul lor
– simțul mirosului deține un rol în capacitatea lor de orientare

Am adus în atenția lor o fabulă, Vulpea și barza, iar pentru a o aborda mai bine am cumpărat un material de pe teacherspayteachers. M-a ajutat mult iar copiii l-au lucrat cu drag.

Am despicat fabula asta în mai multe pentru a ajunge la morala ei, dar mai ales a o înțelege:

Ce ție nu-ți place, altuia nu-i face!

În viața asta trebuie să ții cont de cei de lângă tine purtându-te cu ei așa cum ți-ai dori tu să fii tratat.

Au avut și o fișă în care au aranjat corect secvențele din fabulă, urmând a fi colorată mai apoi.

Finalul a fost alocat unei meștereli, barza având întâietate. Materialele necesare acestui craft sunt:
o jumătate farfurie carton (una cu un diametru mai mic)
carton negru pentru aripă
carton alb pentru gât și cap
pahar de carton

 

Gata, e clar: primăvara a sosit!

Lasă un răspuns