Săptămâna asta este despre animale de la fermă adică se vorbește preponderent despre ele, aducându-se în atenția copiilor informații mai în detaliu acestea fiind încorporate fie în secvențe de dezvoltare a limbajului, activități matematice, activități de dezvoltare a abilităților motrice, artă și nu doar atât. Se pot consolida anumite noțiuni învățate anterior folosind exemple în care elemente din tema săptămânii în curs sunt încorporate în dialogurile cu copiii. A venit rândul să numărăm picioarele și capetele animalelor pe care le întâlnim într-o fermă, exercițiile de imaginație fiind multe pentru că în mediul urban în care trăim copiii nu mai au acces la ceea ce odinioară (pe vremea bunicilor lor) constituia un mod de viață.
Nu se mai merge cu vaca la păscut în creierii dimineții, nu se mai mulg oile la stână, nu se mai face curat în cotețul porcului, nu se mai curăță balega cailor, oilor, caprelor din grajd. Toate acestea au fost date uitării mulți dintre copii crezând tot soiul de bazaconii despre proveniență laptelui, a ouălor ori a lânii. De aceea este foarte important a se aduce în atenția lor și aceste subiecte, unele din care nu doar că au foarte multe de învățat, dar pot repezenta o opțiuni pentru îndeletnicirile lor viitoare. Nu puțini copii, în momentul când afla detalii despre animalele și viața lor la ferma își manifestă dorința de a deveni medici veterinari, o meserie atât de frumoasă și provocatoare datorită faptului că trebuie să tratezi niște suflete necuvântătoare.
Nu putea lipsi povestea iar ea s-a numit Aventurile lui Murdărici, o carte apărută la editura Nemira, acum mulți ani, carte pe care fiul meu cel mic grozav a îndrăgit-o și datorită ilustrațiilor atât de reale. Nici Fluturașii nu au avut o reacție diferita în momentul în care au văzut-o.
Pe rând am analizat fiecare animal cu care Murdărici s-a întâlnit, reacția pe care a avut-o fiecare cât și deznodământul ei. Cititul cu intonație sporește înțelegerea textului și ajută copilul să intre în atmosferă.
Însă nu această a fost prima activitate pe care am făcut-o ci alta, aceea în care copiii au pictat cu acuarele (alb și roz închis) o farfurie de carton care avea să devină corpul unui purceluș craftul zilei de astăzi.
Super prilej de a vorbi și exemplifica procesul de amestecare în urma căruia se poate vedea cum două culori amestecate dau naștere uneia noi. În cazul de față transformarea nu a fost majoră, noi căutând a obține o nuanță de roz mai deschisă. Iar copiii au reușit! După ce au terminat, am lăsat farfuria să se usuce pentru că altfel nu ar fi putut continua.
Povestea a plăcut copiilor însă nu de la prima lectură, revenind de două ori asupra ei, pentru ca finalul să fie cel în care ei au spus-o. Textul este ușor de reținut iar repetarea propoziției
… iar tu ești un cățeluș murdar
după întâlnirea cu un nou locuitor al fermei vine să împartă secvențele foarte inspirat. Dintre toți cei cu care se întâlnește, doar unul singur dă curs provocării la joacă, purcelul, de data asta invitația venind de la el cățelul nemaiîndrăznind a o face știind replica de final. Doar că porcul fiind la fel de murdar nu pune preț pe asta, ei având parte de momente de veselie și distracție maximă în jocul lor.
Am trăit momente minunate în care visul s-a împletit cu realitatea, onomatopeele auzindu-se din plin, zâmbetele și râsul însoțindu-le. S-a și cântat cu mult patos mai ales că fiecare Fluturaș era acum Iepuraș.
Am revenit la meștereala noastră pentru că farfuria era uscată și ne aștepta. Iar ei, îndrumați de noi, au terminat craftul așa apărând foarte mulți purcei, unul mai drăgălaș ca altul.
Am plecat guițând, pardon! cântând cu toată față, dar mai ales sufletul. Nici nu mai conta că nu am telefon, că am avut un început de săptămână ciudat și că am restanțe așa de mari la capitolul somn. Spor la joacă!