Tema cu apa am abordat-o de multe, multe ori, de fiecare dată cu mult spor și cu ochișori măriți și urechiușe ciulite pentru că e ceva ofertant. Poți face tot soiul de experimente, te poți folosi de machetă pentru a ilustra circuitul apei, așa cum poți folosi și șorțul povestitor.
Indiferent de materialele la care am apelat, totul s-a desfășurat în cei mai buni parametri, copiii povestind acasă și cerând o nouă efectuare a experimentelor.
Circuitul apei în natură * machetă didactică
Machete didactice – Circuitul apei în natură / varianta 2
Machete didactice – Circuitul apei in natura
Machete didactice – Despre lucruri, încă, firești – Circuitul apei în natură
Activități educative copii – Circuitul apei în natură sau despre stări și… substantive
Învățarea răsturnată sau flipped learning și cum am dat eu curs unei provocări noi
Acestea sunt câteva dintre abordările pe care le-am avut de-a lungul timpului. La ea se mai adaugă încă una, pregătită pentru un proiect individual pe care l-a avut de prezentat un copilaș de clasă primară. Macheta este elementul ajutător, prezentarea fiind făcută de el.
De ce mă bucură? Pentru că pe lângă atât de multă matematică și limba română, copiii au nevoie de perioade de relache în care pot învăța cu bucurie și extrem de constructiv, tot soiul de noțiuni care vor face mai târziu parte din bagajul de cultură generală. Și chiar dacă noțiunile sunt necesare pentru o materie, geografie în cazul de față, învățarea lor poate fi făcută într-un mod aparte față de cel clasic, cunoscut de părinții micuților. Nu totul trebuie să fie încrâncenat și tensionat iar acest subiect arată cât se poate de clar acest lucru.
Nu am fost acolo, atunci când s-a prezentat proiectul, dar știu de la mamă că totul s-a petrecut sub cele mai bune auspicii iar asta înseamnă că ne-am atins scopul.
Să avem grijă de apă, să o prețuim și drămuim că fără ea viața nu poate exista.