machetedidactice.com

Circuitul apei în natură * machetă didactică

Ce este apa?

Apa este cea mai răspândită substanță de pe planeta noastră și are formula chimică H2O și este singura substanță care se poate întâlni în toate cele trei stări de agregare:solidă, lichidă și gazoasă.
În natură există mai multe feluri de apă: apa de ghețar,apa de izvor de munte, apa de izvoare subterane, apa de robinet filtrată, iar în laborator s-au creat ape speciala (apa Pi, apa grea, apa vie, apa distilată).
Dintre toate acestea cea mai importantă pentru om este apa pe care o consumă el, pentru că de cantitatea și de calitatea ei depind sănătatea, viața și longevitatea lui.

Această machetă arată ciclul natural al apei, ignorând influența umană.

Ce este circuitul apei? Se poate răspunde ușor – „Eu sunt” peste tot! Circuitul apei descrie existența și mișcarea apei pe, în și deasupra Pământului. Pe Pământ apa este mereu în mișcare și își schimbă mereu starea de agregare, din lichid, în vapori, în gheață și ciclul se repetă. Circuitul apei se produce de miliarde de ani și viața pe Pământ depinde de acesta; fără acest circuit al apei, Pământul ar deveni un loc arid, fără viață.

Importanța apei în lumea vie

Apa este necesară pentru fiecare funcție a corpului omenesc și trebuie consumată zilnic pentru a fi sănătoși. Conținutul de apa din corpul omenesc este de aproximativ 70%:

sângele – 83%

mușchi – 75%

creier -83%

plămâni – 86%

rinichi – 83%

ochi – 95%

Apa este necesara pentru digestie, absorbția nutrienților, circulație, lubrefiere și eliminare. Apa este un agent de spălare și curățare pentru organism. Ea ușurează transportul toxinelor de la celule și țesuturi și în final eliminarea lor prin rinichi și transpirație. Ca o componenta majoră a plasmei din sânge, apa este necesară în transportul nutrienților către fiecare celulă din corp.

Dacă organismul este deshidratat, apa va fi luată de la organele mai puțin vitale și transportată către zonele critice cum ar fi sistemul cardiovascular, sistemul nervos și sistemul muscular. Consumul unei cantități insuficiente de apa va duce în timp la deshidratare cronică afectând pH-ul corpului și cauzând grave probleme de sănătate. (sursa: aici)

Lasă un răspuns