machetedidactice.com

Wanda Gág și cărțile de la Anacronic

Trebuie să mărturisesc faptul că mă cuprinde o fericire că am putut afla de Wanda Gág chiar dacă am vârsta pe care o am. Nu auzisem de cărțile ei iar curiozitatea m-a mânat să le achiziționez în momentul în care am aflat de ele. Nu știu dacă înainte de editura Anacronic au mai fost traduse în limba română însă modul în care se prezintă cititorilor este la cele mai ridicate cote. Este vorba de patru titluri: Milioane de pisici, Absolut nimic, O creatură ciudată, Zurli și Zbanghi. Se pot achiziționa și separat, dar eu am optat pentru pachetul de patru puse într-o cutie de carton. Sunt elegante, în culori pastelate, cu coperte cartonate îmbrățișate de supracoperte și cu o traducere pe măsură.

Vorbim despre o autoare pe care o putem pune pe aceeași treaptă cu scriitori consacrați în ceea ce privește literatura pentru copii: E.B. White, Robert McClosky, Margaret Wise Brown, Maurice Sendak și Otis Kidwell Burger.

Wanda Gág, artistă, autoare, traducătoare și ilustratoare născută în Minnesota, care a făcut drumul spre New York în jurul anului 1917 pentru a se alătura artiștilor și scriitorilor din Greenwich Village.

Povestea lui Wanda Gág a început în micul oraș New Ulm, Minnesota, în 1893. Fiica imigranților germani, care proveneau din medii artistice, a crescut într-o casă sărăcăcioasă plină de artă și muzică, cu bucurie și fericire. Gág a ținut agende fermecătoare așa cum îi șade bine unei fete tinere, multe dintre ele publicate în 1940 sub titlul Growing Pains. Jurnalul său conține câteva note adorabile, artistice precum „Domnul Winkler a fost aici acum o clipă … Vreau să văd chipul feței puțin mai bine. Intenționez să desenez o imagine a tuturor cadrelor didactice înainte de vacanță „. După cum descriu multe surse (și după cum putem vedea cu ușurință din lucrările ei ulterioare), curiozitatea ei din copilărie și mintea creativă intensă au însoțit-o pe tot parcursul vieții ei.

(sursa foto: brainpickings.org)

Cultivând talentul artistic și pasiunea atât de devreme în copilărie, abilitățile ei au devenit destul de cunoscute în comunitatea în care trăia, cu mentori care au ajutat-o să înceapă studiile la Institutul de Artă din St. Paul. Aici a găsit compania altor artiști și creatori prolifici, ca și litografii Elizabeth Olds și Adolph Dehn. Mama ei, bolnavă de depresie încă din timpul copilariei Wandei, a murit la începutul anului 1917. Tatăl ei a decedat, de asemenea, când avea 15 ani. Pentru a-și susține familia și fiind nevoită de a avea grijă de cei șase frați mai mici, ea și-a prezentat scrierile și schițele publicațiilor locale și, de asemenea, a confecționat felicitări și săpunuri pictate. După moartea mamei sale, ea a câștigat, de asemenea, o bursă pentru Liga Studenților de Artă. Deci, după câțiva ani de muncă grea și-a lăsat frații să se descurce singuri și a făcut saltul la New York.

Șederea lui Gág la New York a durat aproximativ șase ani, mergând în mai multe localități rurale din Connecticut și New Jersey. Dar, „fiind expusă teoriei artei neconvenționale în timpul studierii la Sf. Paul”, ea a căutat în mod natural compania altor creatori experimentați și liberi ai zilei, munca ei „[provocând] o senzație în arta scenică a Greenwich Village din anii 1920 „. În timpul anilor 1920, a petrecut timp printre artiștii „Art Young”, Floyd Dell, Robert Minor, Boardman Robinson și alți intelectuali pe care îi admira de la The Masses produsă în Greenwich Village. Acești contemporani au contribuit considerabil la expansiunea sa artistică la implicarea ei în această comunitate concentrată politic.

Un eseu despre Gág din Societatea Istorică din Minnesota explică faptul că, deși este recunoscută pentru cariera ei ulterioară de scriitor și ilustrator de cărți populare pentru copii, lucrarea anterioară din anii petrecuți la New York i-a adus de asemenea un mare succes. A trăit aici ca artist și ilustrator comercial, câștigând atenția unor galerii renumite, a firmelor de publicitate și a altor artiști. Prima ei apariție solo din 1923 a avut loc la Biblioteca Publică din New York. Contemporanii au descris-o ca fiind „unul dintre cei mai promițători artiști grafici ai Americii”

Poate e bine să știți că Wanda Gág a ilustrat multe din poveștile celebre, printre ele numărându-se basmele fraților Grimm, Alice în Țara Minunilor, Muzicanții din Bremen și altele. Puteți afla mai multe detalii, dar și vedea ilustrații dacă accesați linkul de mai jos.

Pioneering Children’s Book Author, Artist, and Early Twentieth-Century Woman Entrepreneur Wanda Gág Reimagines the Brothers Grimm

Pisicile cu ilustrațiile lui Gág de la sfârșitul anilor 1920 au ajutat-o ​​să fie descoperită de Coward-McCann. Firma a abordat-o pe Gág pentru talentul ei și a constatat că a creat povești și ilustrații inovatoare. Astfel, pentru încântarea copiilor (și iubitorilor de pisici) din ultimii 90 de ani, a publicat în 1928 Milioane de Pisici, o poveste care reflectă modul în care autorul a înțeles total – și, prin urmare, a reușit să se rostească inteligent – povestea. Gág a introdus chiar un nou format popular pentru ilustrațiile cărților pentru copii: răspândirea pe două pagini. Acest format invită textul și imaginile să circule vizual pe toată hârtia. Incorporând o anumită doză de  întuneric și o imaginație radicală, cartea a câștigat o distincție Newbery în 1929 și rămâne cea mai veche carte americană pentru copii încă imprimată.

Apariția acestor cărți a determinat așa o căutare și pentru că pe wikipedia informațiile sunt sărăcăcioase, am purces la o căutare mai amănunțită. E fascinantă viața ei și viziunea pe care a avut-o, cea care a făcut-o să dăinuie. Am vizionat și un clip cu povestea „Milioane de pisici” citită în limba engleză.

Luca a stat alături de mine în căutările mele și a putut citi cu mare ușurință mai multe articole din presa engleză ori americană.

Am început lectura acasă, dar pentru că afară era așa de frumos, am luat cărțile pe tăpșan. Știm că acolo lectura capătă un aromă aparte.

  

Eu am optat pentru întreg pachetul de la Anacronic și vă invit așa să procedați și voi. Nu știi pe care din cele patru să le alegi, pentru că e una mai frumoasă ca alta.

   

  

În rest, ca pe tăpșan; fluturii au făcut parada culorilor, albinele s-au năpustit peste murul care este în floare, caprifoiul răspândește un miros divin, zmeura s-a copt și e numai bună de mâncat, trandafirii îți explică cum arată catifeaua, iar noi savurăm la maxim vacanța ce abia a început.

  

  

  

Ah! să nu uit de floarea de cartof care este minunată. O iubesc, pur și simplu!

Ce ateliere strașnice mi se arată alături de copii și de aceste cărți, dar mai am de așteptat cel puțin trei luni care eu știu ce repede trec. Dar nu strig în gura mare. 😉

 

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Wanda Gág și cărțile de la Anacronic”

%d