machetedidactice.com

Lecturi pentru clasa a VIII-a – Vacanța de vară

Evaluarea la limba și literatura română a elevilor de clasa a VIII-a, a luat sfârșit. Rezultatele le vom afla peste câteva zile. Ca în cazul tuturor celorlalte examene date, părerile sunt împărțite.

Anul acesta, subiectele de la examenul de Limbă și literatură română le-au cerut absolvenților de clasa a VIII-a să realizeze o compunere în care să prezinte o întâmplare petrecută acasă sau la școală, în timpul unei activități de lectură.

Subiectul I, punctul B, la cerut elevilor să argumenteze apartenența unui text la genul dramatic.

La Subiectul al II-lea, punctul B, candidații au avut de redactat o compunere în care să prezinte o întâmplare petrecută acasă sau la școală, în timpul unei activități de lectură.
Părerile pe care reporterii aflați în fața școlilor au reușit să le afle de la participanți sunt optimiste: subiecte mai ușoare decât se așteptau, compuneri accesibile, noțiuni de gramatică lejere.

În altă ordine de idei, am citit mai multe discuții legate de listele de lectură pe care școlarii, mici ori mari, le primesc de la dascăli, liste pe care se află tot soiul de titluri din literatură românească ori universală.
Se stârnesc atât de multe polemici că cei mici, care cu siguranță le aud chiar dacă adulții cred că nu, nu mai știu ce să creadă.
Cine are dreptate și cine nu?
Cine are de câștigat și cine de pierdut?
Mai sunt necesare citirea textelor scrise de autori trecuți în neființă de zeci de ani, dar mai prezenți ca niciodată?
Cineva îi întreba pe dascăli dacă este necesar ca toți autorii români de pe listă să fie decedați și îngropați și dacă nu ar fi mai constructiv ca pe ele, pe liste, să fie autori contemporani. Le-ar prinde bine ca să intre în atenția elevilor, așa cărțile lor ajungând în casele copiilor.
Există multe voci care amintesc faptul că lista de lecturi nu s-a schimbat de ani de zile, copiii de astăzi având de parcurs aceleași titluri ca părinții lor, de pe vreme când erau ei copii. Deasemenea, nu puțini sunt aceea care se întreabă dacă scriitorii de astăzi au opere la fel de bune ca cele de odinioară. În definitiv, clasicii trebuie citiți de toată lumea, evident, de cei care doresc să nu piardă așa povești excepționale scrise fără greșeli.
Chiar povesteam anul trecut, atunci când am citit alături de Luca „Alexandru Lăpușneanu” lectură aflată pe lista obligatorie și despre care tot spunea că nu e frumoasă, că nu o poate citi că… . Că așa auzise el la școală, drept pentru care i-am propus să o citim împreună. La final, am auzit următoarele:

– Nu-i așa cum spuneau ei, dar te rog să nu mai spui că eu citesc cărți horor pentru că asta, recomandată, e mai horor decât ce am citi eu până acum.

Pentru vara aceasta, lista de lectură la clasa a VII-a cuprinde nu foarte multe titluri din literatura națională cât și universală.
Le-am scos pe cele pe care le avem în bibliotecă și pe care sper/sperăm să fie parcurse peste 3 luni. Pe cele pe care le consideră de necitit, le vom citi împreună, așa cum am procedat până acum nu numai cu el ci și cu cel mare. Pentru mine este o plăcere să-mi reamintesc acțiunea, personajele și intriga acestor cărți și pe care acum pe percep diferit față de lectura anterioară.

Voi aminti câteva din titluri:
– Mihai Eminescu, „Singurătate”, „Departe sunt de tine”
– Nichita Stănescu, „Povestea sentimentelor” „Ce bine că ești”
– I.L. Caragiale, „O scrisoare pierdută”
– Tudor Mușatescu, „Titanic vals”
– Ion Slavici, „Budulea Taichii”, „Popa Tanda”

– Monica Hesse, „Fata cu palton albastru”
– Adina Popescu, „Povestiri de pe Calea Moșilor”
– Rick Yancey, „Al 5-lea val”

  

La Baltagul și O scrisoare pierdută doamna profesoară de limba română dorește făcut un rezumat. La Baltagul să fie pe capitole.

Pentru noi, vara reprezintă un moment în care ne putem răsfăța prin lectură după pofta inimii. Important a fost, întotdeauna, să citim, fie că titlurile se află ori nu pe celebrele liste. Ești câștigat și-ți îmbogățești vocabularul citind, nu contează dacă drame, teatru, poezie ori SF.

Așadar, spor la citit oriunde s-ar petrece această îndeletnicire: la malul mării, într-un hamac la munte ori pur și simplu tolănit în patul de acasă! Eventual cu un castron de cireșe alături ori cu câteva cubulețe de pepene roșu. Iami!

Lasă un răspuns

3 gânduri despre “Lecturi pentru clasa a VIII-a – Vacanța de vară”

%d