machetedidactice.com

„Father Christmas and Me” by Matt Haig

Uite că am reușit să terminăm și ultima carte din seria celor scrise de Matt Haig cu această temă. Anul trecut, Moș Crăciun avea în tolbă prima din seria aceasta, iar lectura ei ne-a adus mare bucurie.

Despre cum am văzut noi prima carte, puteți citit accesând link-ul de mai jos.

Dacă e sezonul lor, să le citim! „Un băiat numit Crăciun! de Matt Haig

Anul acesta, de Moș Nicolae de data asta, Luca a primit continuarea, „Fetița care a salvat Crăciunul”, carte caldă, abia ieșită de sub tipar. Și iar am intrat în atmosfera de vis descrisă de autor. Știam că putem achiziționa și ultima apărută din serie, cea de a treia, dar care nu a putut fi tradusă în limba română, asta pentru că abia fusese publicată în Marea Britanie.

„Fetița care a salvat Crăciunul” de Matt Haig

Eu n-am stat prea mult pe gânduri și am comandat cartea, ultima, pentru că știam că nu vor fi probleme în a fi citită, chiar dacă este scrisă în limba engleză.  Două luni a durat până a ajuns cartea, dar ea a sosit la timp, chiar înainte de Crăciun, numai bine de pus sub brad.

Mă bucur foarte tare de decizia luată chiar dacă prețul cărții achiziționate, Father Christmas and Me by Matt Haig
a fost destul de piperat însă a meritat fiecare bănuț. Acum, Luca a fost cel care a citit, cu voce tare, 90% din carte, pentru că îi place și e un exercițiu pe care nu-l putea rata. Spun asta pentru că s-a oferit să citească el considerând că așa îmi va face un cadou. Și chiar mi-a făcut. 🙂

Amelia, personajul principal al cărții, a fost salvată de Moș Crăciun de la Azilul de săraci al domnului Creeper. Pentru că a fost ajutat de Mary, cea în ochii căreia a văzut un licăr deosebit, Moșul a plecat însoțit și de ea, astfel în sania fermecată aflându-se trei oameni care s-au îndreptat spre Elfhelm.

După ce au ajuns acolo, a sosit și prima surpriză, Moșul căsătorindu-se cu Mary, cea care a devenit astfel Doamna Crăciun. Poate e de la sine înțeles că Amelia a ajuns în grija familiei Crăciun, urmând a-și duce traiul în orașul elfilor. Numai că nu e așa de ușor să trăiești om fiind, lângă niște creaturi atât de mici, dar mai ales, diferite.

Trece prin tot soiul de peripeții, poate cea mai importantă fiind aceea când din neștiință și neatenție, reușește performanța de a distruge sania Moșului, spre disperarea elfilor care tocmai o utilaseră cu ultimele aparate performante, plus un telefon.

Amelia a crezut că Elfhelm-ul fiind un oraș magic, plin de voioșie și bucurie, îi va oferi un loc în care va trăi fericită numai că lucrurile nu au stat chiar așa. La școală a întâmpinat tot soiul de greutăți pentru că modul în care judecă și socotesc elfii diferă de cel al oamenilor.

Totul se schimbă în momentul în care Moș Vodol, un elf bătrân și rău, le pune gând rău oamenilor din oraș, adică Ameliei și „părinților” ei, dorind pe lângă asta a distruge Crăciunul și tot ce înseamnă el.

Va reuși Moș Vodol să-și ducă planul până la capăt? Va reuși Amelia să demonstreze celorlalți că Moș Vodol răspândește vești false și că intențiile lui nu sunt nici pe departe de bună credință?

Trebuie să aflați singuri pentru că această ultimă parte a trilogiei lui Mat Haig este plină de bunătate, dar mai ales de magie. O carte în care ni se reamintește de faptul că oamenii sunt buni și răi, iar știrile false circulă extrem de repede pricinuind multă durere și furie.

Nu trebuie să uităm că Amelia a fost o fetiță extrem de săracă și necăjită, pentru că mama ei a murit, tatăl a părăsit-o nedorind a avea grijă de ea, iar soarta a dus-o la un moment dat la azilul domnului Creeper, de acolo fiind salvată de Moș Crăciun.

Știți unde se ascunde Amelia când este foarte tristă și nu dorește să vadă pe nimeni? Unde altundeva decât în coșul unui horn!

Nu pot să nu reamintesc de Spiridușa Adevărului, cea care rămâne consecventă în atitudinea ei. Și aici, avem parte de dialoguri savuroase în care rostirea adevărului nu sună așa de frumos precum s-ar crede.

‘You are ugly’, said the Truth Pixie.
‘What? That’s rude.” I am sorry, I can’t help it. I am the Truth Pixie. The truth is what I do. But it is nothing personal.’
‘Well, it feels personal.’
‘Why?I have now seen three humans ans they are all hideous. Father Christmas and Mary and you. Out of those three I would probably sau you are the least ugly. But that still makes you incredibly hideous to look at. It is you ears. They are so round. And your eyes. Human eyes are just too close together. They are ridiculous. And look how tall you are. What is the point of that? I seriously don’t know, but it seems that all humans are required to take up far more space than they actually need. But don’t get me wrong, as humans go you are not disgusting.’
‘Thanks … I think.’
‘I mean, that Mary! Wow. I have never seen anything like her. She is so big and lumpy ans hideous! And even though she has been drimwicked she can’t do any magic at all. That’s what I’ve heard.’
‘Hey!’ I said. ‘Don’t say that! Mary is one of the loveliest people in the whole world.’ (page 92)

Invităm cititorii mari și mici să intre în lumea plină de magie a autorului pentru că vor avea parte de multă aventură dar și distracție. Totul completat de ilustrațiile amuzante semnate de Chris Mould.

Ah, să nu uit! Veți mai descoperi și de ce primiți ouă de ciocolată de Paști.

Lasă un răspuns

%d