machetedidactice.com

Activități educative copii – O hartă a României concepută ca un puzzle din carton

Am făcut, pentru prima dată, un proiect mai amplu numai din carton. Ce am mai confecționat din carton am folosit numai noi, acasă, dar ceva care să plece spre alte lumi, nu. Am evitat să folosesc cartonul pentru proiecte mai de anvergură pentru că, spun eu, nu e așa de trainic și de vălurește. Solicitări au mai fost dar le-am refuzat pentru că mă descurc mai bine cu polistirenul și mi-e mai îndemânos la lucru. Însă, din când în când, mai ai nevoie și de variațiuni. Drept pentru care am dat curs acestei provocări cu drag dar și cu o curiozitate; aceea de a vedea care va fi rezultatul final.
Doamna Angela, căruia îi mulțumesc, mi-a trimis o imagine crezând că eu sunt cea care am confecționat-o, dar s-a dovedit a nu fi eu aceea. Așa că, a trebuit după modelul primit să fac unul asemănător după priceperea și îndemânarea mea. Eu am încercat să ofer alternative dar s-a dorit, musai, acest model.
Imaginea este cea de mai jos iar cerința a fost următoarea: copiii unei clase a I-a să reconstituie, din bucățele un întreg ansamblu.

img656

Eu am luat și am alcătuit fiecare imagine din „foi” adică elevii vor trebui să reconstituie imaginile ca puzzle-urile în trepte. Pentru că doamna învățătoare a deschis patru centre a fost necesară confecționarea a cinci exemplare – patru pentru copii și unul pentru dascăl.

Materialele pe care le-am folosit au fost:
coli de carton A7 – 74X105
coli de carton A4 galben
albastru deschis
albastru închis
bej
auriu
roșu
verde deschis
verde închis
maro
negru
coli cerate de culoare albă.
Am confecționat conturul României, ca dimensiune pot spune că pe o coala de carton s-au încadrat două hărți. Apoi am decupat:
cerul
brazii (patru perechi la fiecare hartă)
soarele
câmpia
Marea Neagră și Delta Dunării
Elementele pentru fiecare hartă în parte au fost puse în folii individuale.
20161231_155845

20161231_172908

După ce toate elementele din natură au fost confecționate plus numele țării, am realizat și copiii. Pe fiecare hartă trebuiau câte patru copilași – două fetițe și doi băiței, îmbrăcați în costume populare.

Le-am făcut corpurile, părul, cămășile (la care am pus ornamente de două culori), pantalonii, papuceii și brâiele la băieți iar la fetițe au fost necesare pe lângă corp și păr -cămășile, fustele, un șorț deasupra, ilicele și papuceii. Și unora și altora le-am pus ochișori mobili.

20161231_155558

20161231_155507

20161231_150235

Am asamblat harta și elementele din natură dar și fetițele în port popular și iată cum a arătat imaginea finală.

20161231_160045

20161231_161617

Imaginea de ansamblu nu e perfectă pentru că elementele nu sunt lipite. 🙂

Abia aștept să aflu cum a fost la lecție. Îmi doresc ca și elevii să lucreze cu tot atâta plăcere cu câtă am confecționat eu aceste piese.
E un material ce poate fi folosit și pentru a celebra Ziua Unirii de la 24 ianuarie. Spor la joc și învățat!

Lasă un răspuns

%d