machetedidactice.com

Activități educative copii – „Esio Trot ” sau despre o continuare a răsfățului oferit de Roald Dahl

La final de ciclu primar avem posibilitatea de a alege, pentru clasele V – VIII, un drum pe care să-l desțelenească școlarul. Ceea ce va rodi după va contribui la alegerile ce vor fi făcute mai târziu. Dacă știi despre ce este vorba e mai ușor să alegi. Mă rog, aici e mai mult de discutat dar nu despre asta doresc a analiza acum.
Am conștientizat o anume aplecare către limba engleză și nu am cum a nu insista pe aspectul ăsta acum când el se află la stadiul de burete ultra absorbant. Poate faptul că fratele mai mare este vorbitor de limbă engleză la un nivel apropiat de cel al unui nativ, ori călătoriile noastre în regat sau determinarea mea de a aduce în fața lui tot soiul de titluri și activități englezești i-au deschis apetitul. Nici nu mai are importanță ce anume a declanșat starea despre care vă vorbesc.
Pe mine mă bucură bucuria lui, descoperirile lui, plăcerea cu care acceptă fapte și îndeletniciri ce duc la cunoaștere amănunțită.
Cum vin în întâmpinarea acestei dorințe? Achiziționând cărți în limba engleză, confecționând tot felul de materiale ce vin să aprofundeze cunoașterea, facilitând întâlnirea cu oameni mult mai pregătiți ca mine în acest domeniu.
Faptul că din clasa a V-a la școală există o clasă de engleză intensiv vine să întregească bucuria despre care vă vorbeam. Pentru a putea activa în cadrul clasei de engleză intensiv, copilul trebuie să treacă un test. Acesta va avea loc pe 25 iunie și la cum se prezintă lucrurile nu cred că va întâmpina nici un fel de probleme, poate doar de ordin emoțional. La testarea finală de clasa a IV-a, cea dată de doamna de la clasă, copilul a avut calificativul maxim, fiind printre puținii care nu au greșit deloc.

img484
Lecturile făcute în ultima vreme au fost cu dedicație, adică mai mult în limba despre care pomeneam. Achizițiile s-au axat pe asta și așa am intrat în posesia mai multor cărți, una mai frumoasă ca alta, pe care el să le poată citi. Există în biblioteca noastră cărți mai voluminoase, de sute de pagini, vezi colecția Harry Potter, dar este încă devreme pentru a se avânta la așa lecturi complexe. Dar după cum merge treaba cred că nu va mai dura mult.

Esio Trot

Dar să vă vorbesc despre cartea de astăzi care se numește Esio Trot și este scrisă de Roald Dahl.

Personajele sunt:
Mr Hoppy  esio_trot_book_illustration

Mr Hoppy lived in a small flat high up in a tall concrete building. He… had always been a lonely man and now that he was retired from work he was more lonely than ever.

Mrs Silver  esio_trot_010
The trouble with Mrs Silver was that she gave all her love to somebody else, and that somebody else was a small tortoise called Alfie.

Alfie         agu-trot-roald-dahl_2_1519805
Alfie had been with Mrs Silver for years… Planks had been placed around the sides of the balcony so that Alfie could walk about without toppling over the edge…

Așadar domnul Hoppy are două iubiri; florile de pe balconul propriu și doamna Silver. Cea de-a doua nu a putut s-o împărtășească niciodată asta pentru că domnul Hoppy este foarte timid. Extrem de timid. Vecina lui are o broască țestoasă, Alfie, la care ține enorm și de care are grijă de foarte mulți ani. În momentul în care-i împărtășește domnului Hoppy regretul că broscuța a crescut extrem de greu, doar cu 13 uncii în greutate, acestuia îi încolțește în minte un plan prin care crede va câștiga afecțiunea ei.  Îi spune doamnei Silver că știe o modalitate prin care broscuța ei să crească mai repede dar pentru asta ea va trebui ca de trei ori pe zi să-i șoptească lui Alfie niște cuvinte magice.
Ele sunt:

ESIO trot, ESIO trot,
TEG REGGIB REGGIB!
EMOC NO, ESIO trot,
WORG PU, PU FFUP, TOOHS PU!
GNIRPS PU, PU WOLB, LLEWS PU!
EGROG! ELZZUG! FFUTS! PLUG!
TUP NO TAF, ESIO trot, TUP NO TAF!
TEG NU, TEG NU, ELBBOG doof!

În ciuda îndoielii, doamna Silver se hotărăște să încerce.
La o privire mai atentă se poate observa că incantația domnului Hoppy sunt de fapt niște cuvinte scrise invers.

The words are, reversed:
Tortoise, tortoise,
get bigger bigger!
Come on, tortoise,
grow up, puff up, shoot up!
Spring up, blow up, swell up!
Gorge! Guzzle! Stuff! Gulp!
Put on fat, tortoise, put on fat!
Get on, get on, gobble food!

20160602_201854

În timp ce doamna Silver spune incantația de trei ori pe zi, domnul Hoppy trece la partea următoare a planului său. Pentru asta el cumpără mai multe broaște țestoase, de diferite dimensiuni, și atunci când vecina lui nu este acasă, cu ajutorul unui instrument inventat de el, schimbă broscuța cu alta, mai mare. Face acest lucru timp de 8 săptămâni fără ca doamna Silver să-și de-a seama.

Dar într-o după-amiază, doamna Silver observă că Alfie nu mai încape pe ușă pentru a intra în căsuța lui și-l cheamă pe domnul Hoppy pentru a-i arăta minunea. Este exact momentul în care vecinul reușește să-i mărturisească dragostea, iar povestea se termină cum cei doi se căsătoresc. Asta nu înainte ca domnul Hopppy să ducă înapoi la magazin toate broscuțele sale. 🙂 Alfie ajunge să fie cumpărat de o fetiță pe nume Roberta Squibb.                                 20160602_201535

Mr. Hoppy secretly returns all the tortoises in his living room back to their respective pet shops, and Mr. Hoppy and Mrs. Silver are happily married a few weeks later. And Alfie gets bought by a girl called Roberta Squibb, and grows bigger.

Luca a citit cartea dintr-o suflare și pentru că a îndrăgit-o am hotărât să confecționez niște fișe prin care să aprofundăm cele aflate.

Găsiți fișierul mai jos.

Esio Trot întrebări

20160602_201551

Dacă doriți mai aveți și aici o adresă unde puteți găsi întrebări din carte. Iar pentru carte, asta în eventualitatea în care nu o găsiți, o puteți citi de aici, pentru că este scanată.

Esio Trot – pfd

Esio Trot1

Pe lângă asta Luca a mai căutat cuvinte legate de poveste și într-un labirint. Fișa aceasta este luată de pe internet. E o activitate plăcută de copil dar și de mine. 🙂

esio trot

Dar poate încununarea acestei activități a fost faptul că am găsit filmul făcut după povestea despre care v-am tot povestit până acum. Este unul nou, din 2015, iar distribuția e de zile mari: Dustin Hoffman și Judi Dench. După îndelungi căutări am găsit o variantă free, care are o subtitrare în norvegiană, dar asta nu vă împiedică cu nimic să-l vizionați. Noi l-am savurat, pur și simplu.

Dacă nu v-ați întâlnit până acum cu Alfie, doamna Silver și domnul Hoppy nu mai amânați. Zău așa!

Lasă un răspuns

%d