Începând de luni și până astăzi, copiii din clasa fiului meu au venit la școală de la ora 9.00, nu 8.00 așa cum a fost programul tot anul școlar. Asta pentru că la ei în școală sunt veniți câțiva viitori aspiranți ai unui post din învățământul de masă.
Și pentru că doamna lui face parte din comisia de evaluare, orele încep mai târziu. Dar asta nu este o problemă, precum s-ar crede, ci doar o constatare. Tot în acest interval, în fiecare zi acești copiii au avut de susținut lecții cu cei care aspiră la titlul de titulari în învățământ.
Nu aveți idee câte emoții au acești oameni.
Eu, care-l însoțesc pe Luca în fiecare zi la școală, îi văd deja la catedră, tremurându-le sufletul, la propriu. Asta pentru că stau în fața unor copiii pe care nu-i cunosc.
– Tanti, așa de milă mi-a fost de domnul care a venit astăzi! Era așa de emoționat că nu știa ce să facă. Se vedea că e începător. Nici nu a avut fișe pentru toți copiii. Noroc cu doamna care era în spatele clasei că l-a mai ajutat că altfel nu știu cum ar fi fost.
– Și știți, a avut momente când aproape că îi venea să plângă.
Vorbele astea nu au fost spuse de fiul meu ci de colegii lui de clasă și nu cred că mai trebuie adăugat nimic.
Una dintre doamnele care au avut de susținut lecția era venită de la 130 km depărtare și nu m-am putut întreba dacă nu se găsea o școală mai aproape de ea, nu în alt județ. Era copleșită de griji și emoții iar lecția pe care o avea de susținut era la educație tehnologică. Am primit bilet de la doamna noastră, cu o zi înainte, ce anume trebuie să aibă școlarul la această materie, cu atât mai mult cu cât ea era în orarul zilei.
Așa am pregătit nasturi, paiete, bucățele de material de diferite culori, buloane de bumbac și multe alte materiale folosite la crafturi iar copiii au realizat, alături de doamna cea nouă, planșe la care au lucrat în echipă.
Și au ieșit câteva lucrări foarte frumoase. Luca a fost încântat că a meșterit alături de colegului lui, un fluturaș. Au folosit bucățile de fetru pe care le-au tăiat în bucățele mai mici și au completat aripioarele fluturelui.
Am pregătit și eu o machetă pentru o astfel de lecție. Îmi doresc ca ea să mai estompeze emoțiile și să o ajute pe doamna să treacă cu bine peste acest hop. D-ei va ține această lecție demonstrativă cu o Clasă Pregătitoare și va trebui să parcurgă mai multe materii.
Macheta este foarte mare, are 150 centimetri înălțime și este fixată pe un postament. Rochia este amplă, are 100 centimetri lățime, pentru a se putea atașa pe ea diferite jetoane, în funcție de activitatea desfășurată. Alba ca Zăpada, că despre ea este vorba este fixată pe un postament iar lângă, pentru a completa ambientul, am confecționat și o tufă ornamentală pe care, deasemenea, se pot afișa diferite chestii.
Succes tuturor celor aflați în focul inspecțiilor! Fie ca rezultatele să vă înlesnească prezența la catedră, acolo unde vă doriți să ajungeți.