machetedidactice.com

Activități educative copii – Legenda bradului, o lectură numai bună pentru această perioadă!

Faptul că a trebuit să confecționez o machetă 3D care să îmbrace lectura Legenda bradului, machetă ce este necesară susținerii ultimei inspecții de grad I, nu putea să rămână neexploatată, cu atât mai mult cu cât nu peste multă vreme și în căsuța noastră va poposi un brăduț. Nu o știam, lectura, și mi-a făcut plăcere să lucrez pe marginea ei, pentru că, veți vedea mai jos, ce minunată activitate s-a închegat. Am pornit mai întâi la citirea legendei, și chiar dacă Luca a făcut acest lucru într-un mod mai diferit, mesajul ei a fost îndrăgit de la prima citire.

Copilul a dorit să participe și la confecționarea copacilor și am observat că îmi cere tot mai des acest lucru. Mă bucur, pentru că nu prea are înclinații spre acest tronson artistic. Am urmat ordinea cronologică a intrării personajelor, iar acestora le-am atașat ochi, nas și gură, pentru a scoate în evidență sentimentele pe care le-au avut față de micuța pasăre rănită.

Luca citește legenda bradului colaj

Dar după ce s-a citit legenda, am mers mai întâi pe latura biologică și am vorbit despre conifere iar de ajutor ne-a fost Mica enciclopedie despre Copaci de la Editura Aquila. E o cărțulie condensată, foarte frumos ilustrată și utilă copiilor. Am avut subiect de discuție mai în amănunt pentru că Luca este un mare colecționar de conuri de brad, pe care le cară după el ori de câte ori le găsește. Lecturând cele scrise la acest capitol ne-am adus aminte de astă vară, când lângă hotelul unde am fost cazați era un exemplar minunat de cedru-atlas, iar atunci, am despicat un con să vedem ce are în el. Și da, are conurile ca niște ouă!

copaci

DSC_8212  DSC_8213

DSC_8215

Așadar, a aflat despre conuri și cum se desfac pentru a scoate sămânța, despre animalele care trăiesc în pădurile de conifere, dar și despre rășina acestora, de mare ajutor pentru ca arborele să se protejeze de dăunători dar și să-și sigileze rănile.

Luca citește legenda bradului1

Apoi am confecționat o fișă de lucru pe baza acestei legende, fișă pentru clasa a III-a, în care am mai vorbit despre adjective și sinonime. Atașez mai jos acest fișier.

Fișă de lucru clasa a III – Legenda bradului

Luca citește legenda bradului2

Am aflat lucruri minunate, s-a lecturat un text plin de sensibilitate, s-au completat fișe variate, am confecționat machete, ce mai, un succes total!

Spor să aveți și dacă v-a plăcut, dați-ne de știre și nouă! 🙂

Lasă un răspuns

%d