machetedidactice.com

Activități educative copii – O vară în compania lui Cepelică!

DSC_1595

Cepelică ne-a însoțit toată vara. Am ales să facem acest lucru de-a lungul vacanței, pentru că este o carte voluminoasă care necesita o perioadă îndelungată pentru a o citi un băiețel de 7 ani.

DSC_1588 DSC_1589

aventurile-lui-cepelica_1_fullsize

Cartea este minunată, are multe personaje atât pozitive cât și negative. Acțiunea este antrenantă și plină de suspans, iar cititorul ajunge să participe și el la toate situațiile în care este pus eroul principal, Cepelică.
În copilăria primului meu băiat, Cepelică se numea Cipolino și am citit cartea de multe ori, dar am și ascultat adaptarea radiofonică excelentă, plină de cântecele extrem de frumoase. Am retrăit acele vremuri punându-i și lui Luca această înregistrare radiofonică pe care v-o recomand cu mare căldură.
Pentru ca s-a râs, s-au frânt mâini iar ochii au fost căscați cât…. cepele la unele situații, am hotărât ca acum, la final, să facem o recapitulare a acestei minunate povești.
Drept pentru care am confecționat o machetă didactică pe care Luca a îndrăgit-o imediat. Și nu numai el!
În urma unor îndelungi frământări am găsit o modalitate prin care să-i provoc copilului dorința de-a intra în jocul meu.
Pentru ca Luca este foarte curios și-i plac activitățile ce au elemente surpriză, am confecționat o ceapă din material. Între foile acesteia, am pus întrebări ce-și găsesc răspunsul în povestea noastră.

Practic, am pus câteva mâini de orez într-un săculeț și apoi am confecționat niște petale. Pe o parte aveau o pânză iar pe cealaltă un tul. Foile de ceapa sunt duble, în așa fel putând pune întrebările ca-n niște buzunare!

DSC_1565

Ei, în aceste condiții, altfel se pune problema! Am reușit să-l fac curios și așa a intrat în jocul meu. Iată câteva instantanee care arata cum s-a bucurat și cum a reacționat Luca la provocarea mea!

DSC_1564

DSC_1567

DSC_1568

DSC_1570

După ce a văzut ce întrebare se află între foile de ceapa, Luca a trecut la treabă și a transcris întrebarea, după care a dat răspunsul. Am încercat să extrag câteva idei principale din poveste, să readuc în atenție personaje care au un rol important în economia desfășurării acțiunii. Aceste personaje au fiecare charmul dar și modul lor de a ieși din situații complicate.

DSC_1573   DSC_1574

DSC_1576   DSC_1577

DSC_1582

DSC_1584  DSC_1586

DSC_1587

După ce s-a aflat cerința întrebării, aceasta era așezată pe pantalonii lui Cepelică.

DSC_1580

Pentru a da răspunsul la unele întrebări a fost nevoie de a căuta în carte, ceea ce reprezintă un mod minunat de-a vedea dacă micul cititor reușește să găsească singur rezolvarea, răsfoind cartea. Una după alta, întrebările și-au găsit răspuns. La multe dintre ele nu a mai fost nevoie de a apela la carte, ceea ce înseamnă că povestea a fost îndrăgită și plăcută de copil. Au fost multișoare întrebări și nu am terminat din prima, așa că vom continua și astăzi activitatea.

DSC_1595

Am petrecut câteva minute bune reamintindu-ne de aceste personaje minunate, am cântat melodiile atât de frumoase și ne-am bucurat de Cepelică și prietenii lui, așa cum se cuvine.
Dacă nu ați făcut cunoștință cu acest băiețel atât de minunat până acum, nu mai pierdeți nici o clipă și mergeți la întâlnire.
Nu veți regreta nici un moment, vă garantăm!
Ascultați înregistrarea radiofonică. Este de vis!

Lasă un răspuns

10 gânduri despre “Activități educative copii – O vară în compania lui Cepelică!”

%d