machetedidactice.com

Activități educative copii – Timp, timp, anotimp! Avem timp să ne jucam cu… timpul.

timp 1

Timpul este o noțiune după care toată lumea aleargă, în dorința de a face cât mai multe lucruri, de a rezolva cât mai multe treburi sau de a prelungi clipe pe care dorim să le savurăm cât mai mult!

Sunt momente în care timpul alearga atât de repede și asta pentru că facem activități care ne sunt dragi, încât la final ne miram, ce repede a trecut!

Am abordat și noi această temă cu mare drag, iar pentru această activitate am pregătit băiețelului meu, o machetă didactică, menită să ne ajute prin interacțiunea cu ea.

    

Macheta confecționată de mine este structurată în asemenea măsură încat să existe și zi dar și noapte, așa cum am vrut să fie și jumatate dar și sfert.

Am mai confecționat niște cartoline, pe care am scris cele 24 de ore ale unei zile. Am vorbit despre unitatea de măsură a timpului, dar și despre instrumentele cu ajutorul cărora, îl putem măsura.

Amândoi copiii mei sunt îndrăgostiți de clepsidre, iar de-alungul timpului am achiziționat câteva. Cu ajutorul lor, am făcut astăzi câteva exerciții care au constat în măsurarea timpului în care se scurge nisipul verde, dar și nisipul mov.

timp 8  timp 7  timp 5

Am făcut estimări pe care Luca le-a notat iar apoi, a comparat cu rezultatul măsurătorii.

img473

Din cărtile noastre de căpătâi, adică enciclopediile Larousse, Luca a citit noțiuni referitoare la tema de astăzi.

timp 2   timp 3  timp 4

S-a ajuns la lucrul cu macheta. Am explicat cum ziua începe la miezul nopții. Deasemenea, că există ora 0.

Am povestit ce facem noi la ora 1 noaptea. Și la 2. Și la 3 etc, dar au fost multe remarci siropoase Și nostime.

Acum, suntem în drum spre școală. Încep orele la 8. Pe la ora 17, repetăm la pian. La final de zi, visăm. Fiecare după posibilități și după griji!

Am dorit să delimitez foarte clar ziua de noapte. În acest sens, am pus toate orele pe cadran, pe rând, începând cu ora 0 și terminând cu ora 24.

Deasemenea, am împărțit cadranul în sferturi atât pentru perioada de zi cât și pentru cea de noapte. Avem și un joc în care, la fel, se îșiruie preocupările pe care le avem pe parcursul unei zile.

Am făcut apoi diferite exerciții cu orele pe cadran în care s-au regăsit minutarul și orarul. Am citit și o poveste cu piticuți care învață ceasul și așa a decurs joaca noastră cu timpul.

Vouă vă ajunge timpul să parcurgeți toate activitățile pe care doriți să le faceți?

Lasă un răspuns

Niciun comentariu “Activități educative copii – Timp, timp, anotimp! Avem timp să ne jucam cu… timpul.”