Dacă-i joi sunt la Fluturași, de cele mai multe ori asta dacă nu cumva se întâmplă să mă joc cu ei și în alte zile din săptămână. Am venit pornită să fac multe, cu un scenariu foarte complex și cu o foame de joacă, învățare și bună dispoziție. Și le-am bifat pe toate aste și pentru că fiind în formulă completă, alături de cele două doamne Mihaela și Irina, lucrurile se desfășoară mai cursiv putându-se efectua diferite activități pe care altfel nu le-ai putea face. Atunci când sunt douăzeci și șase de copii nu poți face experimente pentru că nu-i poți supraveghea fiind știut că în fiecare grupă există năzdrăvani care necesită o atenție sporită.
Tema săptămânii este Emoții și sentimente iar eu am ochit de multă vreme o poveste din care plănuisem să scot cât mai mult, provocând preșcolarii de grupă mare să intre în jocul meu. Sper că am reușit la cum au decurs lucrurile.
Începutul a fost o recapitulare a ceea ce s-a făcut de la începutul săptămânii, fiind în temă, cunoscând asta pentru că trebuie să fie o cursivitate, ori așa cred că e mai potrivit.
Emoțiile pe care le avem și care ne încearcă sunt redate, în bună măsură, de chip, de aceea el reprezintă de cele mai multe ori oglinda stării noastre fără a spune prea multe cuvinte. Am făcut o exemplificare și anume, mi-am acoperit chipul rugându-i pe Fluturași să ghicească cum anume sunt. Unii au spus că-s veselă, alții că sunt tristă, o parte neștiind a rosti nimic. Fără chip, imposibil de ghicit!
Odată recapitularea făcută am intrat în poveste. Când vei crește mare este o poveste cu îndemnuri și încurajări în care un ratonel este îndrumat de mama lui cu urări drăgăstoase să descopere lumea. Dacă veți asculta povestea veți înțelege cum a decurs dialogul nostru și care au fost pârghiile care l-au generat.
Mama ratonelului aduce în atenția lui:
– râsul îndemnându-l să ciulească urechile pentru a asculta vocile șoptite
– leul pentru a-i urma curajul, astfel devenind un lider curajos. Pe aceeași pagină cu leul se află un iepuraș, cel care simbolizează frica
– maimuțica veselă, această creatură de la care poți învăța cum să râzi, dansezi, distrezi alături de prietenii tăi
– urs de la care să învețe a fi puternic pentru a ajuta pe cei care nu-și pot duce poverile
– țestoasă de la care să învețe să aibă răbdare, să stea tăcut și liniștit pentru ca zgomotul lumii să ricoșeze
– măgărușul e bun de urmat atunci când toată lumea merge într-o direcție dar tu simți că cealaltă e mai bună trebuind a fi încăpățânat și nesupus
– leneșul e și el pomenit asta pentru că dacă nu ai chef să faci nimic ai voie să-ți fie lene, ai voie să-ți dai voie
– girafa ne duce cu capul în nori așadar suntem îndemnați la visare
– peștele, cel mai bun exemplu de cum să te strecori în ape învolburate.
Toate acestea au avut parte de un dialog susținut pentru ca la final să aflăm că în grupă sunt și iepurași și două maimuțele, câțiva lei, un râs și un peștișor, dar și doi măgăruși. Nu am identificat nici o pasăre însă doi leneși s-au dezvăluit ochilor noștri, de țestoase nemaitrebuind a pomeni, sunt și ele în grupa aceasta. A fost fascinant să descoperim, noi, cele trei femei adulte din fața lor, cum s-au identificat atât de bine în caracterele din poveste iar modul în care au rostit și afirmat spune foarte multe despre acești copii. Știu că vor fi voci care vor considera că cei mici nu pot rezona la așa nuanțe, că nu înțeleg mesajul subtil ori nimic mai neadevărat!
Cea de sus este singura fotografie pe care o atașez aici, mărturisind că pentru aceste clipe și ce înseamnă ele merită toată căutarea, tot efortul și determinarea. Neprețuite!
Dacă am dansat? Evident! Și nu doar am dansat ci am făcut și câteva joculețe de mișcare cele care aduc atât de multă efervescență.
Un experiment în care să ne facem chipul într-o farfurie a fost provocarea maximă. Am avut nevoie de:
– farfurii de carton
– lipici lichid (e foarte bun Bic). Dacă înclinați să folosiți aracet, nu este la fel de bun.
– colorant alimentar
– pipete
– detergent de vase (musai Fairy pentru că am încercat și cu altele și nu a mers la fel de spectaculos)
Imaginați-vă cum e să pregătești toate acestea pentru douăzeci și șase de copii și să-i ții cu tine pentru a lucra la unison. Am explicat ce și cum se face, am accentuat faptul că nu ai voie să bagi nimic în gură, că trebuie să fii atent să nu verși colorantul pentru că toți de lângă tine vor căpăta o culoare anume, că e bine să nu te grăbești pentru ai timp să faci toate etapele și tot așa. Veți întreba dacă s-a vărsat vreo sticluță cu colorant, ei bine mărturisesc că da! Însă nu se putea să fie altfel, noroc cu detergenții ăștia care curăță tot dacă intervii la timp. Țin să precizez că există posibilitatea ca cei mici să se murdărească însă nu se poate joacă și explorare pe curat.
Ce a ieșit? Vis, mirare, bucurie!
Continuăm! Mulțumesc părinților pentru susținere!