machetedidactice.com

De unde se aude bâzâitul? De la Rainbow Land * Atelier 4 – 8 ani

Cum primăvara se vede, se simte, se aude am gândit că e foarte potrivit să vorbim puțin despre insecte. Să am un dialog cu copilașii care au venit la întâlnirea de la Rainbow Land, locul unde petreci timp de calitate. La capitolul insecte sunt atât de multe de descoperit că nu ajung zile, săptămâni ce să ne raportăm la câteva ore. Însă chiar și așa, în zecile de minute pe care le-am petrecut alături am reușit să facem câteva activități, diverse, din domenii diferite, care spre să creeze niște legături pentru mai târziu.

Povestea aleasă a fost una apărută la editura cartemma, Prietena mea, Albina pe care vă invit să o ascultați.

Această carte frumoasă, care celebrează natura și în special rolul albinelor, a fost inspirată de un eveniment real. Într-o zi, Alison Jay a găsit o albină epuizată în studioul ei și a reușit să o revigoreze cu niște apă cu zahăr.
Fetița din această poveste trăiește același lucru, dar se împrietenește cu albina ei, jucându-se cu ea și împărtășind aventuri pe măsură ce aceasta crește suficient de mare pentru ca ea să zboare pe spatele ei.

Împreună, albina și fetița părăsesc orașul și zboară peste pajiștile sălbatice ale zonei rurale pentru a aduna o pungă plină cu semințe. În drum spre casă, ele împrăștie semințele peste oraș pentru ca odată ajunse acasă să planteze și în jardinieră câteva.

Activitățile lor sunt remarcate de băiețelul care locuiește în apartamentul de deasupra, iar în curând cei doi copii s-au împrietenit. Câteva anotimpuri au trecut și semințele au crescut – împodobind orașul cenușiu de beton cu flori și verdeață strălucitoare.

Autoarea își creează ilustrațiile în vopsele alchidice în ulei și sunt foarte frumoase, cu portrete delicate și detaliate atât ale peisajului urban, cât și ale peisajului rural. Merită să priviți îndeaproape fiecare imagine, deoarece există întotdeauna mult interes de observat. Ori asta am făcut și noi ghicind ce s-ar putea vinde în magazine, ce se observă la ferestrele blocurilor și mai multe am povestit în înregistrarea povestii pe care o puteți asculta mai sus.


(sursa: aici)

Mai presus de toate, totuși, Alison Jay oferă un sentiment de oraș plin de viață, plin de oameni ocupați să-și realizeze propriile lucruri. Există o serie de personaje minore cu diferite ocupații, cum ar fi scriitorul, pictorul, decoratorul, bucătarul, jonglerul, muzicianul, dansatorul și florarul, iar multe dintre acestea au propriile lor povești care pot fi urmărite de la o pagină la alta. Această multitudine de povești umane este unul dintre multele motive pentru care această carte veselă este atât de atrăgătoare.

Nu puteam rata ocazia ca după așa o poveste să nu scot insectele din dotare, cele care încastrate în bilele transparente au un efect foarte mare asupra copiilor. A fost un băiețel care s-a ferit de ele nedorind a pune mâna și nici a le privi de aproape, iar eu i-am respectat dorința. Frica este un sentiment pe care nu-l poți gestiona iar impunerea unui lucru care aduce această stare trebuie evitată. L-am lăsat să stea unde a dorit el și am urmărit cu coada ochiului cum a privit la ele. Ceilalți au fost încântați de ele, studiindu-le cu ochiul liber, dar și cu lupa, numărând picioarele și aripile, antenele, dar și ochii bulbucați, cleștișorii ori acele otrăvitoare.

Așadar, astăzi am aflat că insectele nu au coloană vertebrală.
Corpul insectelor este alcătuit din trei părți: cap, torace și abdomen.
La cap au două antene, ochi și în loc de gură au aparatul bucal.
Toracele lor este alcătuit întotdeauna din trei perechi de picioare.
Majoritatea insectelor sunt dăunătoare omului, animalelor și plantelor, dar există și insecte foarte folositoare: albina, viermii de mătase, buburuzele, etc.
Am mai aflat și care sunt stadiile prin care trec aceste insecte iar pentru asta am avut câteva planșe ajutătoare.
De altfel, la final am făcut un craft cu aceste stadii prin care trec de la ou la larvă, pupă (cocon) și insectă.

Au mai aflat că există insecte care zboară și insecte care nu zboară.

Pentru cei mai mici participanți am avut niște fișe pentru nivelul lor, ei lucrându-le cu plăcere mai ales că scaiul scoate așa un sunet interesant.

Când interveneau momentele mai delicate, ne ridicam pentru a cânta și dansa. Acum nu mai zbura rândunica ci albinuța, cum altfel?!

Pe final am meșterit un craft, în care ciclul de viață al fluturelui a fost exemplificat așa cum se cuvine, cu lux de amănunte. Materialele necesare confecționării lui sunt:
– băț de bambus (am luat de la Jumbo, dar se poate lua și din pădurice dacă este timpul necesar)
– pom-pom multicolor
– ață multicoloră
– foi de foam de diferite culori pentru fluturi și frunze
– bomboane Tic Tac pentru ouă
– dischete de vată pentru pupă
– pistol cu silicon cald
– paie pentru lipit pe spate fluturelui
– creioane colorate și carioci
Pistolul de lipit l-am mânuit eu, dar copiii au lipit tot ce era de lipit, au ales pom-pom-urile necesare confecționării larvelor, au decorat fluturii și au legat ațele (cei care s-au priceput restul fiind ajutați).
A fost atât de multă culoare și atâta efervescență pentru că au mai fost șterpelite din bombonelele de Tic Tac (cică sunt prea delicioase).
   

Să amintesc că mai aveam pregătit și ceva de pictat, dar nu a fost timp, nu cred că mai are rost.
Am mai adăugat niște emoții (de data asta bâzâitoare) la albumul de senzații și trăirii din acest colț atât de special, Rainbow Land. De altfel, un loc în care petreci timp de calitate, dar știați asta, nu-i așa?
Vă așteptăm cu alte momente inedite pentru copii mari și mici. Primăvară cu zâmbete și flori!

Lasă un răspuns