Fluturașii roiesc deja în văzduh așa cum de multă vreme n-am mai văzut. Cele câteva zile de vară autentică i-au scos din pupele lor etalându-și culorile și grația fermecătoare. E multă poluare și tot atât de multe s-au schimbat pentru că în ultimii ani tot mai puțini fluturi se observă în jurul nostru.
Pe un vânt năpraznic, fluturașii din grupa mijlocie au intrat în săptămâna plină de flori, flori de primăvară, spre a le analiza în diferite moduri.
Am venit în întâmpinarea lor cu o planșă în care mai multe flori de primăvară așteptau să fie reconstituite așa învățând (pentru cei care au lipsit ori n-au reținut) ori fixând părțile componente ale florilor.
Au apărut etichetele scrise în limba română, așa cum a apărut nu doar un tip de rădăcină ci două, cea firoasă și cea sub formă de bulb.
Apoi am prezentat florile prezente iar ele au fost laleaua, narcisa, lăcrămioara și un soi de clopoței încadrate la violete.
Părțile componente ale unei flori trebuiau asamblate nu oricum ci folosind rădăcina, tulpina, frunzele și evident florile corect, adică la zambilă niște frunze mai înguste și lungi, la lăcrămioară frunze late și rădăcină firoasă și tot așa.
Figurinele din fetru sunt foarte plăcute la atingere, despre culori nu mai pomenesc, activitățile pe care le-am făcut ajutată de această planșă acoperind mai multe domenii de la dezvoltarea vorbirii – iar aici am despărțit în silabe, am identificat sunetele de la începutul cuvintelor, cuvintele nu au scăpat nealintate- la cele matematice aici putând interveni motric pentru a scoate ori adăuga flori, frunze,
La complicarea jocului, doamna Irina a rugat copiii să se întoarcă după ce au văzut ce era pe planșă, pentru ca în timpul acesta ea să schimbe elementele de pe ea, să scoată ori să adauge. O secvență gustată de copii.
Ce a urmat a fost deliciul zilei pentru că ne-am hotărât să schimbăm puțin culoarea unor narcise. Rezultatul este pur și simplu spectaculos și dacă eu sunt de fiecare dată încântată de rezultat (poate nu veți interpreta asta ca fiind un handicap din partea-mi) trebuie că cei mici sunt și mai și. Ori dacă mai punem la socoteală că au contribuit fiecare, tabloul va fi complet.
Am avut nevoie de :
– flori de primăvară pentru fiecare copil în cazul nostru 23 de narcise parte dintre ele aduse de o fetiță pe nume Teodora. Mulțumim!
– pipete
– colorant alimentar roșu, galben, albastru, verde
– eprubete din plastic (găsiți la florărie)
– pahare din plastic (ar fi fost mai indicat să fie transparente, dar am omis a le cumpăra așa că am folosit ce era în grupă)
– apă
– o bucată de polistiren pentru a înfige eprubetele
Fiecare a venit, a tăiat oblic floarea, a pus colorantul cu pipeta (care în eprubete care în pahare), a adăugat puțină apă, a pus floarea.
Cât noi am dansat Samba Florilor și alte cântecele florile au făcut ce au știut ele mai bine, adică s-au hrănit. Înainte de a pleca la masă, copiii au putut observa cum o parte dintre flori erau deja colorate.
Și ce emoție!
Ce surpriză!
Ce bucurie!
A mea e mai frumoasă! Ba a mea e mai colorată! și tot așa s-a auzit printre clăbucii de săpun care curățau mânuțele.
Oare mâine cum vor arăta? Abia aștept să văd!