machetedidactice.com

Flori de primăvară vs Flori din lapte

Trebuia să merg astăzi la Fluturași pentru a vedea cum stă treaba cu narcisele de ieri, cele pe care le-am folosit la experimentul menit a le schimba culoarea. Detalii mai multe puteți citi mai jos.

Din nou despre flori că mai au secrete

Am găsit niște narcise cum numai copiii pot realiza, culorile petalelor oferind un adevărat spectacol vizual.

Când am ieșit din casă am luat o lăcrămioară de pe strat pentru a o analiza mai bine alături de copii aceștia având prilejul de a vedea că baza tulpinii este înconjurată de rămășițele tecilor din anii precedenți. Tulpina plantei are o înălțime de aproximativ 15-30 cm și este încadrată de una sau două frunze mari, eliptice, de aproximativ 10-25 cm. Tulpina cu flori are în general doua frunze și inflorescența în formă de ciorchine formată din 5-15 flori la capătul tulpinii. A noastră avea 7.

Florile sunt albe (rareori roz pal), au forma de clopoței, măsoară 5-10 mm în diametru și au un parfum îmbietor. Planta înflorește de la începutul primăverii până la începutul verii.

Fructul de lăcrămioară este de culoare roșu aprins și măsoară 5-7 mm în diametru. Acesta conține câteva semințe de culoare albicioasă sau maronie. Când se usucă capătă o culoare translucidă și sunt rotunde, având dimensiunea de 1-3 mm.

La capitolul experimente m-am gândit să realizez alături de copii și doamna lor flori din lapte. E un experiment simplu în care avem nevoie de:
– o farfurie întinsă
– lapte de preferat 3,5 grăsime
– pipetă
– colorant alimentar roșu, galben, albastru, verde
– bețișoare de lemn (cele folosite la frigărui)
– detergent lichid de vase (eu am folosit Fairy).

Am turnat laptele în farfurie peste care am pus câteva picături de colorant. Cu ajutorul bețișorului de lemn, am atins mijlocul petei de colorant, aceasta transformându-se spectaculos, practic înflorind. În funcție de culorile pe care copiii le-au folosit, formele au fost diverse una mai interesantă ca alta.

Fiecare copil a avut cele necesare experimentului, cei care au solicitat ajutor, primindu-l.

Pentru ca această secvență să nu se termine așa, neexploatată la maximum, am provocat copiii să treacă substanța din farfurie într-un pahar folosind pipeta. Să nu credeți că nu au fost încântați. Unii au dovedit mai multă îndemânare, alții au fost mai tipicari însă într-un târziu, marea majoritate a dus la bun sfârșit provocarea.

Finalul a aparținut unei migăleli, copiii având de dat culoare unor figurine de ipsos. Mulțumesc, Jurnal de Prichindei!

S-a învățat și o poezie, s-a cântat și dansat, a fost interesant, incitant, constructiv, elaborat.

Continuăm!

Lasă un răspuns

%d