machetedidactice.com

Copilăria și întrebările ei – „Cele trei întrebări” Jon J. Muth după o poveste de Lev Tolstoi

Iubesc cărțile atât de tare cred că din fragedă pruncie încât orice contact cu ele îmi provoacă o mare bucurie. Că le cumpăr fizic din librării, că le caut pe site-uri de profil ori că le primesc în dar, cărțile mă duc pe un tărâm aparte. De când am copii, cartea pentru micii oameni a reprezentat o altă provocare în a descoperi adevărate bijuterii ce stau ascunse între coperte în așteptarea de a fi împărtășite, duse mai departe către micii ascultători, cititorii de mâine.
Cele trei întrebări a fost o astfel de descoperire pe care am făcut-o acum câteva luni, atunci când prietenele mele de la cartemma mi-au făcut surpriza de a mi-o dărui alături de alte câteva titluri. Știam că va veni momentul în care o voi împărtăși și acum s-a petrecut asta mesajul acestei povești fiind un ghid elegant și neprețuit pentru toate vârstele și vremurile.

Bazat pe o nuvelă a unuia dintre autorii de neratat, Lev Tolstoi, scriitorul și ilustratorul Jon J. Muth a reimaginat cu atenție parabola originală și puternică și a combinat-o cu ilustrații superbe și luminoase pentru a face înțelepciunea sa vitală accesibilă unui public mai tânăr.

Amplasat într-un fel de magic peisaj natural de cer și mare, păduri, oceane și munți, Cele trei întrebări începe prin a ne prezenta un băiețel pe nume Nikolai. Nikolai este un copil foarte conștient de sine și reflexiv, capabil să gândească profund despre cum să fie în lume. Nu este sigur de modul corect de a acționa,

Vreau să fiu un om bun

le spune prietenilor săi

dar nu știu întotdeauna cum să fac asta.

Dacă ar avea răspunsurile la cele trei întrebări ale sale, ar ști întotdeauna ce să facă:

Când e momentul potrivit să acționez?
Cine e cel mai important?
Care e cel mai bun lucru pe care îl pot face?

Prietenii lui, toate animale cu nume de inspirație rusă, sunt înțelegătoare cu situația lui și încearcă să-l sfătuiască cum pot mai bine din propriile experiențe și observații. La prima întrebare pe care Nikolai le-a adresat-o, prietenii lui au spus: poate că

Vei ști când e momentul potrivit dacă te concentrezi și privești cu atenție.

sugerează maimuța Gogol, cei mai importanți sunt

cei care iau decizii

declară câinele Pușkin și ceea ce trebuie să faci este să

ai întâi un plan

spune bâtlanul Sonya.

Deși își iubește prietenii și apreciază efortul lor, Nikolai nu este mulțumit de sugestiile lor, așa că decide să călătorească sus în munți și să-l întrebe pe Lev, bătrânul țestos care

e mai trecut prin viață și știe, fără îndoială, răspunsurile pe care le caut.

Când ajunge în sfârșit la casa lui Lev, Nikolai se prezintă bătrânei țestoase, pe care o găsește într-o grădină și îi pune cele trei întrebări. Lev ascultă, dar nu răspunde. Deoarece este atât de bătrân, săpatul îi este dificil și îl obosește, iar Nikolai observând acest lucru se oferă să îl ajute.

MAMANUSHKA.com || The Three Questions: A Timeless Fable On How To Be Good || Jon J. Muth || Picturebooks || Watercolor

Tocmai când termină de săpat toate rândurile, izbucnește un vânt puternic și se întorc spre adăpost când Nikolai aude un strigăt de ajutor. Se grăbește pe potecă, urmând strigătul dinspre pădure unde găsește o ursoaică panda care era rănită la un picior. Nikolai o duce cu grijă în casa lui Lev, făcându-i o atelă de bambus pentru picior înainte de a o baga în pat.

Furtuna continuă și când panda se trezește și întreabă

– Unde sunt? Unde este copilul meu?

Nikolai fuge din cabană prin ploaie și vânt, pe potecă și apoi mai departe prin pădure căutând puiul de panda. În cele din urmă, o găsește tremurând, și o ia în brațe pentru a o duce mamei sale.

A doua zi dimineața, prietenii lui Nikolai călătoresc pe munte pentru a se asigura că el și Lev sunt în siguranță după furtună și, deși este fericit să-și vadă prietenii și simte o mare mulțumire pentru că a ajutat ursoaica panda simte că încă nu a găsit răspunsurile la întrebările sale drept pentru care încearcă pentru ultima dată.

MAMANUSHKA.com || The Three Questions: A Timeless Fable On How To Be Good || Jon J. Muth || Picturebooks || Watercolor || Tea

Dar ai aflat deja răspunsurile la cele trei întrebări

îi spune Lev. Nikolai nu înțelege și țestoasa îi explică amintindu-i evenimentele din ziua trecută – de la a-l ajuta să-și sape grădina până la a face o atelă pentru piciorul ursului și îngrijirea puiului ei, Lev observă că Nikolai a făcut ceea ce trebuia făcut în acel moment pentru persoana care avea cea mai mare nevoie:

Amintiți-vă atunci că există un singur moment important iar el este chiar cel din momentul respectiv.
Cel mai important este întotdeauna cel cu care ești.
Și cel mai important lucru este să faci bine celui care stă lângă tine.

Atât de multe teme extrem de profunde într-o poveste ce poate părea banală la prima vedere. Stilul rar în care este scrisă, fără prea mult limbaj descriptiv, nu numai că o face ușor de citit, dar servește la evidențierea profunzimii ei – lăsând cititorului spațiu să se oprească și să reflecteze asupra adevăratului sens.

Nikolai este politicos, prietenos și simpatic. Ador faptul că nu numai că este curios și deschis să se întrebe cum să fie în lume, dar și că discerne ce răspunsuri acceptă. El nu își judecă prietenii pentru opiniile lor, dar nici nu simte că trebuie să fie de acord cu ei. El înțelege că odată cu vârsta vin și mai multe cunoștințe și, ca și copiii de pretutindeni, nu își uită întrebările chiar dacă este ocupat cu călătoriile și apoi cu ajutorul lui Lev și ursoaicei panda. Ca mamă, te învelește gândul că într-o zi copiii tăi vor fi la fel de grijulii, manierați și politicoși precum Nikolai. Pare un copil atât de bun, pur și simplu.
Unul care îi ajută pe ceilalți cu ușurință și naturalețe, cu grijă și considerație – și fără nicio frică de a da din el însuși.

Copiii te ajută natural, acționează cu ușurință în momentul de față. Ei sunt primii care ridică lopata și sapă cu tine, răspund unui strigăt de ajutor sau merg să caute pe cel pierdut. Ei fac acest lucru  gândind spontan, sacrificând adesea propriul confort și rareori așteaptă ceva în schimb. O parte din bucuria de a citi această poveste cu ei este de a-și reafirma instinctele primordiale ca fiind prețioase și valoroase.

Într-o lume în care, în multe zile, lucrurile pot părea deosebit de copleșitoare, Cele trei întrebări reprezintă o pauză binevenită, indiferent cât de mare este sarcina, cât de dificilă este călătoria sau cât de numeroase sunt provocările, fiecare dintre noi poate fi totuși o forță spre bine. in lumea asta. Trebuie doar să ne concentrăm pe moment, să aruncăm o privire în jur și să acționăm imediat, cu generozitate și bunătate, față de cei apropiați.

Am dorit a prezenta cartea așa în amănunt pentru a vă determina să o cumpărați și să o parcurgeți alături de copil în intimitatea propriului cămin acolo unde lucrurile se așază în alt mod senzațiile căpătând tușe aparte. E frumos și la grădiniță, în colectiv, dar e altceva.

După poveste am trecut la o provocare în care copilăria trebuia identificată după sunetul de început, o găselniță de moment, copiii trebuind a marca acest traseu cu ajutorul unor buline lipicioase.

Un joc de mișcare a fost binevenit, copiii având atât de multă energie care trebuia a fi consumată. Ori o confruntare pe echipe s-a potrivit de minune.

Activitatea noastră s-a încheiat după ce am meșterit o ghirlandă, fiecare copil ilustrându-se după cum a dorit.

Poveștile nemuritoare se scriu capitol cu capitol alături de copii speciali.

 

Lasă un răspuns