machetedidactice.com

Fluturași. Că e vară.

Oare e cineva care să nu admire fluturii? Mie îmi face plăcere să admir aceste frumuseți înaripate în zbor. De la aripile lor viu colorate până la mișcarea fără efort care pare a fi sincronizată cu o simfonie neauzită, fluturii sunt niște insecte pe care fiecare dintre noi le poate aprecia. Dar cât de multe știm despre ei? Această listă include zece fapte interesante care vă vor face cu siguranță să vă gândiți la fluturi într-un mod cu totul nou.

Aripi de fluture transparente
1. Aripile de fluture sunt transparente. Înainte de a simți nevoia să vă programați la un examen oftalmologic, permite-mi să vă explic. Aripile unui fluture sunt acoperite cu o multitudine de solzi miniaturali. Și acele culori pe care le vezi când un fluture zboară prin curtea ta sunt reflectarea diferitelor culori prin solzi. Aripile în sine sunt alcătuite dintr-o proteină numită chitină, care este aceeași proteină care formează exoscheletul unei insecte. Și la fel ca un exoschelet, chitina este transparentă. Ai învățat deja ceva nou!

2. Există aproape 20.000 de specii de fluturi. Dacă v-ați gândit vreodată să memorați diferitele specii de fluturi, poate dura mai mult decât anticipați. Un punct de plecare mai ușor ar fi acele specii care apar în mod regulat în ținutul în care locuiți.

3. Fluturii își folosesc picioarele pentru gust. Activitățile zilnice ale unui fluture constau în hrănire și împerechere, ambele necesitând aterizare – chiar dacă este doar pentru scurt timp. Când hrana este prioritatea, acei receptori ai gustului ajută fluturele să găsească plantele potrivite și nutrienții cheie de care are nevoie pentru supraviețuire. Deși mulți oameni se întreabă ce înseamnă când un fluture aterizează pe ei, probabil că îi este foame.

4. Fluturii trăiesc doar câteva săptămâni. Durata medie de viață a unui fluture adult este de aproximativ trei până la patru săptămâni, cu toate acestea, întregul ciclu de viață poate dura oriunde între două și opt luni. Ca în orice, există excepții de la regulă. Cel puțin o specie de fluture trăiește aproximativ 24 de ore, în timp ce unii fluturi migratori, cum ar fi monarhul nord-american, pot supraviețui timp de aproape opt luni.

5. Cel mai comun fluture este cel de Varza Albă.
Numit după marcajul său în mare parte alb, când indicii de galben și verde precum legumele, fluturele denumit astfel poate să nu fie cel mai colorat fluture din grădina sau curtea ta, dar este cel mai comun. Masculul are câte o pată neagră proeminentă pe fiecare aripă, în timp ce femela are două.

6. Unele specii de fluturi migrează când vine frigul.
Deși în multe cazuri vremea rece va pune capăt vieții deja scurte a unui fluture făcându-i imobili, alții iau scăderea temperaturii ca un semnal de mișcare. Fluturii au sânge rece și necesită – în condiții ideale – o temperatură corporală de aproximativ 85 de grade pentru a-și activa mușchii de zbor. Dacă vremea începe să se schimbe, unele specii migrează pur și simplu în căutarea soarelui. Unii, precum monarhul nord-american, parcurg în medie 2.500 de mile!

7. Unul dintre cei mai mari fluturi este fluturele uriaș cu coada rândunicii.
Cu o întindere a aripilor între 4,5-28 centimetri , această specie are un nume care se potrivește dimensiunilor sale. Dacă ați văzut vreodată unul într-o drumeție sau în jurul curții dvs., este posibil să fi fost fermecat de vederea lui. Asemănarea lui cu rândunica este împrumutată de la păsările cu același nume, datorită cozilor lungi de pe aripile posterioare ale fluturelui.

8. Fluturii au o dietă lichidă. Am menționat mai devreme că fluturilor le place să mănânce, ceea ce este adevărat, sursa lor de hrană fiind exclusiv lichidă. De fapt, pur și simplu nu au aparatul necesar pentru mestecat. Folosind proboscisul lor, care funcționează în același mod în care tu sau eu am putea folosi un pai, fluturii beau nectar sau o altă variantă de hrană lichidă.

9. Aripile de fluture îi ajută împotriva prădătorilor.
După cum am discutat, durata de viață a fluturelui mediu este scurtă și, chiar și la apogeul ei, aceste insecte sunt unele dintre cele mai fragile. A rămâne în viață cât mai mult posibil oferă fluturelui oportunități suplimentare de împerechere, iar continuarea existenței speciei sale este de cea mai mare importanță. Prin urmare, fluturii își folosesc frecvent aripile ca mecanism de apărare. Fie prin plierea pentru a se integra cu împrejurimile lor, fie purtând un spectru complet de culori și modele pentru a speria prădătorii, aripile unui fluture sunt adesea cea mai bună protecție a lor.

10. Fluturii au de fapt patru aripi, nu două. Aripile cele mai apropiate de cap sunt numite aripile anterioare, în timp ce cele din spate sunt numite aripile posterioare. Datorită mușchilor puternici din toracele fluturelui, toate cele patru aripi se mișcă în sus și în jos într-un model în formă de opt în timpul zborului. (sursa: aici)

Nu-i așa că-s fascinanți? Ei, în egală măsură sunt fascinanți și copilașii care vor alcătui Grupele de Fluturași din grădinițele noastre. Să-i întâmpinăm cum se cuvine!

Lasă un răspuns

%d blogeri au apreciat: