machetedidactice.com

Machete didactice – Din nou despre albinuțe, trântori și munca în stup

Albinuțele, spre deosebire de școlărei, muncesc toată vara. Acum este perioada în care se adună mierea, se cresc puii, se pregătește iarna ce va veni.

Într-un stup locuieste un singur roi de albine. Roiul este alcătuit din trei tipuri de albine: regina (matca), lucrătoarele și trântorii.

Albinele lucrătoare alcătuiesc majoritatea populației și sunt toate femele, dar neputându-se reproduce. Albinele lucrătoare sunt altruiste, pentru că au grijă de regină, și practic efectuează toate sarcinile necesare pentru susținerea stupului.

Albine lucrătoare au o durată de viață scurtă, aproximativ 30 de zile, în acest timp trecând prin diferite stadii de dezvoltare în ceea ce privește rolul lor din stup.

Albine-lucrătoare pot fi clasificate în: doici, albine casnice, care sunt responsabile pentru întreținerea stupului, sau ca și culegătoare al căror rol este de a colecta nectar, polen, precum și apa necesară pentru a susține viața. Trântorii, masculii sunt produși numai de către regină. Deși puțini la număr, ei au un singur rol, dar important, rolul de parteneri ai reginei. Durata de viața la trântor este foarte scurtă, pentru că după împerechere abdomenul lor explodeaza ceea ce duce la o moarte rapidă. Trântorii sunt doar partenerii reginei, și nu sunt implicați în hrănirea coloniei, sau întreținerea stupului. Astfel, în cazul în care resursele sunt limitate, albinelor lucrătoare nu le place să păstreze trântorii și îi vor goni din din stup sau îi vor omorâ. Trântorii își petrec cea mai mare parte a timpului în afara stupului, aceștia sunt mai expuși epuizării sau decesului. Toate aceste lucruri duc la o durata de viață a trântorilor în jurul a 25 de zile. Spunem ca trântorul este leneș deoarece el nu merge niciodată să colecteze polen, nectar, apă sau propolis. Pentru că precum se știe, iarna albinuțele hibernează.

Mierea este singurul aliment complet, care poate susține singur viata. Conține glucide, vitamine, minerale, antioxidanți, apa și enzime. Albinele sunt indispensabile pentru supraviețuirea noastra, chiar dacă nu coștientizăm asta de multe ori. Sunt singura specie de viețuitoare de pe Terra care aduce beneficii mediului fără a face rău altei specii, de plante sau animale.

Este pentru prima dată când confecționez trântori. Și nu mi-a displăcut. 🙂

Materiale iunie 20153

Un bondar și o albină

Un bondar și o albină
Se urcau pe-un fir de floare
Ca să vadă cum e vremea:
Dacă plouă sau e soare.

Ajungând printre petale
Pe nectar s-au așezat
Și văzând cât e de dulce
Ei s-au pus pe ospătat!

Materiale iunie 20154

Un bondar cu motoraş

de Emilia Plugaru

Decolează spre oraş.
O furnică, o bunică,
Încărcată cu de toate,
Face semn – opreşte, frate.

Ia-mă rogu-te cu tine,
Au plecat copiii mei
La oraş şi ştii prea bine,
Cât îmi este dor de ei…

– Haide, urcă pe-o aripă,
Onorabilă furnică,
Te voi duce într-o clipă
Dacă-mi dai o… plăcinţică.

Așa că, am luat și eu aminte de la hărnicia albinuțelor și am confecționat aceste machete. Îmi doresc, ca de fiecare dată, ca sala în care vor ajunge să capete din aerul lor colorat și vesel. Cât despre hărnicie, dacă învățăceii vor semăna cu doamna lor, nu există nici un motiv de îngrijorare. 🙂

Spor în toate!

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Machete didactice – Din nou despre albinuțe, trântori și munca în stup”

%d