machetedidactice.com

Dacă o carte nu are cuvinte, cum s-o citesc cu voce tare?

„Unele dintre cele mai interesante cărți din punct de vedere vizual publicate astăzi sunt cele care nu au cuvinte. Exact așa sunt cărțile ilustrate, fără text – ele nu conțin cuvinte, pentru că povestea este în întregime redată prin imagini. Sunt cărți extrem de interactive, ce ajută la dezvoltarea limbajului, a gândirii, la crearea de povești și repovestirea lor. Ele intensifică abilitatea de a detecta succesiuni între evenimente, de a identifica detalii, de a nota relații cauză-efect, de a emite judecăți, de a identifica ideile principale și de a face predicții. Cărțile fără cuvinte pot fi „citite” de precititori și cititori începători, de vorbitorii tuturor limbilor din lume și de adulții ce vor să le citească copiilor (chiar dacă sunt analfabeți ori semianalfabeți).

Atunci când luați în mână o carte fără text, poate vă veți întreba cum o veți citi cu voce tare. La prima vedere, poate părea că nu există nicio poveste acolo. „Cititul” cu voce tare al unei cărți fără cuvinte vă dă ocazia să zăbăviți și să descoperiți împreună cu copilul derularea poveștii – la urma urmei, sunteți în mijlocul poveștii pe care o creați împreună cu micuțul vostru.

Începeți prin a explora ilustrațiile de pe fiecare pagină. Discutați despre ce fac personajele. Încercați să preziceți ce vor face mai departe. Puneți întrebări despre imagini. Pe mine mă uimește întotdeauna  spiritul de observație al copiilor, cu mult mai ascuțit decât al adulților. Probabil ceea ce-mi place cel mai mult la „cititul” cu voce tare al unei cărți fără cuvinte e faptul că ne folosim imaginația, atât eu, cât și copilul căruia îi citesc, pentru a produce o poveste extraordinară – care, de altfel, s-ar putea schimba următoarea dată când revenim la cartea respectivă. (pagina 160)

Manualul lecturii cu voce tare creat de Jim Trelease și completat de Cyndi Giorgis

Lasă un răspuns

%d