machetedidactice.com

Sclipiri de iarnă / Îmbrăcăm pădurea în alb * Proiect inspecție finală de grad I

Da, acesta este numele proiectului pe care l-a prezentat domnișoara Carmen la inspecția finală de grad I. Și care s-a dovedit a fi bine realizat pentru că la final a primit calificativul maxim.

Am mers la braț, alături de Carmen, în toate etapele de grad II, I dar și mai știu eu ce inspecții a avut în cadrul grădiniței unde lucrează. Și de fiecare dată totul a mers strună pentru că este un om pozitiv, cooperant, deschis la dialog și poate cel mai important, stăpân pe el.

Îmi plac mult întâlnirile premergătoare începerii confecționării materialelor pentru că știu că sunt frumoase, constructive și pline de inedit. Din dialogurile noastre ies produse minunate pe care copiii le-au îndrăgit și apreciat, mereu. Eu sunt un fel de scenograf, cel care vine să îmbrace ideea scrisă a educatorului. Vin cu aceste materiale care bine mânuite, constuituie un postament deloc de neglijat.

Fiind inspecția finală totul a trebuit să arate la superlativ. A nu se înțelege că grupa ar fi arătat urât dar acum a primit haine de sărbătoare, iar detaliile au fost și mai în amănunt studiate și aranjate. Nimic nu a fost pus la voia întâmplării. Materialele deja existente au fost primenite, iar pe lângă ele au apărut elemente noi care să completeze lecția.

Pentru ornare am confecționat un rondel cu anotimpul Iarna. De efect și extrem de potrivit locului în care trebuia așezat.

La Centrul Tematic, la planșa deja confecționată, am atașat țurțurii hibernali. Erau din plin și pe la ferestre.

Nici Calendarul Evenimentelor nu lipsește.

Numele complet al lecției este:

Tema proiectului : ,,Sclipiri de iarna”

tema la Domeniul estetic creativ : „Îmbrăcăm pădurea cu alb”

Întâlnirea de dimineață  aici regăsindu-se toate elementele necesare acestui colț.

Pe el au mai fost adăugate câteva elemente, ilustrând emoțiile, dar acest lucru s-a făcut împreună cu cei mici. Ah!, am uitat să specific vârsta copiilor: 3 ani. 🙂 O găselniță a acestor materiale este că elementele mărunte sunt confecționate separat pentru ca mai apoi să fie atașate. Machetele capătă un efect deosebit.

Omul de zăpadă este pentru a se putea face prezența pe el.

S-au deschis trei centre și anume:

Bibliotecă/ Artă/ Știință

Apoi am confecționat două panouri, în oglindă, unul mare și unul mic, pe care copiii au trebuit să atașeze bulgării de zăpadă.

A mai fost necesară confecționarea unor brăduți, de două dimensiuni, mari și mici, pe care copiii au trebuit să-i picteze. O parte era colorată, cealaltă, nu. La final, brăduții au fost puși pe niște postamente.

 

Cu o noapte înainte a nins mult și natura a căpătat altă haină. Mizeria a dispărut ca prin minune. Mă bucură mult atunci când totul se termină cu bine, dar și mai tare mă încântă mirarea și nerăbdarea copiilor de a lucra. Și nu e ușor să faci asta alături de 24 de prichindei de trei ani.

Felicitări, Carmen! E o reală plăcere să colaborez cu tine și ți-am mărturisit asta de câte ori am simțit nevoia.

Lasă un răspuns