machetedidactice.com

Și a-nceput Vocea României, dar diferită de ceea ce speram în acest nou sezon

Vocea României a ajuns la sezonul cu numărul 10. E o emisiune la care eu m-am uitat de când a început, plăcându-mi subiectul și nu doar el.

Vocea României este o emisiune de talente din România. A avut premiera pe 27 septembrie 2011 la postul Pro TV.

Fiind bazată pe competiția muzicală The Voice of Holland, emisiunea a fost creată de producătorul de televiziune olandez John de Mol și face parte din franciza internațională The Voice. Conceptul constă în găsirea de interpreți talentați cu vârste de cel puțin 16 ani, începându-se printr-o etapă de audiții publice. Câștigătorul este determinat prin votul publicului, care se realizează prin mesaje text și apeluri telefonice la numere special alocate fiecărui concurent. Începând din sezonul 6, telespectatorii pot vota și prin intermediul aplicației emisiunii, având posibilitatea de a acorda câte un vot online gratuit în fiecare rundă de vot.

Premiul cel mare constă în suma de 100 000 €, obținută prin sponsorul Telekom (anterior Cosmote), și un contract cu Universal Records. Până în momentul actual, au fost desemnați nouă câștigători: Ștefan Stan, Julie Mayaya, Mihai Chițu, Tiberiu Albu, Cristina Bălan, Teodora Buciu, Ana Munteanu, Bogdan Ioan și Dragoș Moldovan.

Emisiunea are un juriu format din 4 membri care analizează și aduc critici artistice constructive interpretărilor concurenților. Fiecare jurat pregătește o echipă de artiști și se află într-o competiție continuă cu ceilalți pentru a se asigura că învingătorul face parte din echipa sa și că, astfel, va deveni antrenorul câștigător.

Pandemia de coronavirus (COVID-19) a oprit filmările pentru sezonul 10. Dar în martie-aprilie 2022 au avut loc preselecțiile pentru sezonul 10 care va fi difuzat din 9 Septembrie, în fiecare zi de vineri, de la ora 20:30. (sursa: aici)

Mă leagă amintiri plăcute de acest show pentru că atunci când a început eram în formulă completă, adică cu ambii copii acasă, urmărind ce se petrece pe scenă și comentând costume, prestații, voci, atitudini.

Membrii juriului s-au schimbat de-a lungul timpului, Smiley fiind singura constantă, la fel cum e și Pavel în calitate de prezentator.
În 2011, când s-a auzit primul acord de pe această scenă, juriul era alcătuit din patru nume de referință în industria muzicală, fiecare având cariere solide în spate și rezultate remarcabile: Loredana Groza, Marius Moga, Horia Brenciu și Smiley.

Timpul a adus tot felul de schimbări pentru ca acum, la startul noului sezon, componența antrenorilor să aibă de suferit la mai multe aspecte.

După ce am urmărit prima emisiune a acestui sezon, câteva remarci nu pot rămâne doar lângă mine, preferând a fugi în lumea mare.
De ce? Pentru că fiind un consumator pot să spun cum se vede de aici și nu cred că e valabil doar în cazul meu.
Cei care jurizează sunt mai diferiți ca niciodată, modul în care se comportă având un impact foarte mare asupra spectatorilor pentru că ei vor alege la final câștigătorul marelui premiu.

Smiley – un artist pe care eu îl simpatizez și apreciez pentru comportamentul, atitudinea și abordarea pe care a avut-o însă acum pare mai reținut ca niciodată. Câștigător a trei ediții are acum o partenera de scaun, (lucru inedit în formatul emisiunii) Theo Rose, care reușește să-l pună într-un con de umbră prin ceea ce vorbește și prin gesturile pe care le face. Discursul ei este unul care zgârie, sărac în argumente, brut, Smiley preferând să tacă, fiind bine știu ce bine crescut este și neconflictual. Nu înțeleg de ce a fost cooptată în echipă pentru că performanțele ei muzicale sunt slabe, registrul abordat fiind unul de nu prea bună calitate.

(sursa: aici)
(sursa foto: aici)

Tudor Chirilă, antrenorul care a câștigat patru ediții ale emisiunii, este de departe cel mai spumos personaj. Cu o educație artistică elocventă, cunoștințe semnificative din domenii variate, un discurs cărnos, argumentat, contondent pe alocuri, Tudor este un artist asumat și extrem de veridic. Din punctul meu de vedere este deasupra tuturor și cred că le va fi greu celorlalți antrenori să-l învingă. Chiar dacă nu o va mai avea alături pe Doamna Duțescu, cea care-l ajuta la „antrenarea” echipei, această decedând, sunt convinsă că va găsi persoana care să se potrivească cel mai bine cu ceea ce dorește el să scoată de la elevii săi, completându-l.


(sursa foto: aici)

Irina Rimes e un copil frumos, dar prea zgomotos în gestică și manifestări, mult prea sensibilă și cu probleme evidente de limbaj (pentru care are circumstanțe atenuante). E atât de firavă și delicată că aruncată în „lupta” asta chiar nu are șanse reale de a se impune.Va lupta, cu siguranță, pentru a aduna în echipa ei vocile cu care să poată performa. Asta și dacă va putea alege pentru ele piese care să le pună în valoare cu adevărat.


(sursa foto: aici)

Ultimul antrenor care s-a alăturat echipei este Denis Roabeș, solistul trupei The Motans. După prima emisiune tot ce pot spune despre el este că timiditatea pe care o afișează și expunerea la care este supus dintr-o dată se văd foarte bine în modul în care se comportă. Probabil, odată cu trecerea timpului și obișnuința cu platoul, noii lui colegi și echipa de producție îl vor ajuta să se schimbe, aducându-i o siguranță și o lejeritate atât verbală cât și ca gestică. Timpul ne va arăta cum se sa trasnforma și dacă o va face.


(sursa foto: aici)

Spectacolul a început! Nu ar fi rău să mai trageți câte o privire pentru că veți putea fi surprinși de ceeea ce auziți și vedeți.

Lasă un răspuns

%d