machetedidactice.com

Activități educative copii – Cum s-a jucat un băiat cu Bunătatea, Bucuria și Inspirația

Iată că, Luca s-a întâlnit cu Bunătatea, Bucuria, Capriciul dar și Inspirația. Poate o să vă întrebați dacă este pentru prima dată. Evident că nu! Dar nu cu toate deodată și, nu la Brașov. Pentru că această întâlnire a fost înlesnită de Alina, cea care are un joben magic din care ies tot felul de tipărituri de vis. Chiar dacă plecările noastre nu se petrec neînsoțite de cărțile cu lecturile în curs, acolo nu poți să nu mai dai o pauză cărții pe care o citești și să te bucuri de un snop de cărți. Da, spun snop pentru că așa și este. Dar aceste cărți sunt cu pagini mai puține și cu povești făurite pentru a fi citite dintr-o suflare. Nici de această dată nu am făcut rabat, iar Alina și minunatele ei fetițe au intrat în jocul nostru. Sau, mai bine spus, l-au continuat 🙂

Bunătatea își caută stăpân este o carte foaaarte mare, publicată la Didactica Publishing în anul 2012. Iată cum este ea prezentată:

Cartea uriasă Bunătatea ii cauta stapan s-a nascut din nevoia si din dorinta de a-i initia pe scolarii mici in practicarea de comportamente reflexive, dar si  autoevaluative.

Prin continutul pe care il promoveaza, cartea este o excelenta resursa pentru orele de educatie civica si nu numai. Fie ca vorbim despre persoana, despre raporturile noastre cu lucruri si fiinte sau despre raporturile noastre cu ceilalti oameni, copiii pot descoperi avantajele si dezavantajele diferitelor comportamente si atitudini in viata de zi cu zi. Nu in ultimul rand, desenele realizate printr-o combinatie reusita a tuturor elementelor de limbaj plastic (linia, punctul, pata de culoare si forma) pot fi puncte de plecare si analiza in cadrul orelor de educatie plastica. Mai presus insa de toate coordonatele enumerate, Bunatatea isi cauta stapan este o invitatie speciala pentru proiecte abordate integrat.

Pretul include brosura cu sugestii de activitati de invatare atractive pentru elevii claselor III-IV.

Noi nu am avut habar de nimic din toate acestea și trebuie să recunosc faptul că nu i-am acordat nici o atenție până nu am văzut-o la Alina. Atunci s-a schimbat macazul. Mai întâi te frapează dimensiunea ei, nu prea comodă, dar te atrag imaginile și modul în care este concepută. Eu nu am folosit-o pentru educație civică ci am întrebuințat-o pentru a mai exersa sinonimele. Și am avut ce lucra!

Bunatatea isi cauta stapan

Pentru că cele două fetițe ale Alinei nu știu să citească, au stat cuminți și au ascultat textul lecturat de musafirul lor. E o imagine foarte frumoasă pe care am avut ocazia să o văd de mai multe ori, pe timpul șederii noastre acolo. Chiar dacă o parte din cărți erau deja familiare lui, Luca nu s-a ferit în a le citi și lor dar și a le povesti ce minunății se ascund între coperțile respective. Despre Trolul fără inimă puteți citi aici, ce minunat am deslușit noi această poveste.

DSC_0988

DSC_0991

DSC_1113

Lectură Bunătatea își caută stăpân – video

Pentru că nu am apucat să o achiziționăm, și pentru că aveam imaginile paginilor de la fete, odată ajunși acasă, s-a făcut reîntoarcerea la text, cu ajutorul fotografiilor făcute. Și a fost o situație inedită 🙂

DSC_1144

DSC_1148

După ce s-a mai citit o dată, l-am întrebat: Dacă ar fi să continui povestea, ce personaj ar intra și pe ce stradă. Iar răspunsul mi-a plăcut foarte mult. Personajul s-ar numi Delicatețe și s-ar plimba pe strada Gingășiefărălimite. Dealtfel am confecționat un fișier în care găsiți aceste fișe, pe care Luca le-a completat cu drag dar și cu multe comentarii spumoase.

Bunatatea isi cauta stapan1

Fișe lucru sinonime clasa a III-a Bunătatea își caută stăpân

Bunatatea lucru Luca

În demersul lui, de aflare de sinonime noi, copilul a folosit dicționarul de sinonime, apărut la editura Steaua Nordului.

Dacă doriți a vă întâlni cu toate aceste personaje, dar și să învățați o sumedenie de lucruri utile și frumoase, nu vă rămâne decât să intrați în posesia cărții. Pe urmă, ideile vor veni de la sine. Spor să aveți și drag de carte!

Lasă un răspuns

%d