machetedidactice.com

Istoria Românilor pentru copii de școală primară – Mai concentrat de atât nu se poate * Ziua 1 Dacii și romanii

Nu s-a scurs o lună de când veneam în fața copiilor de la after school cu această provocare, aceea de a vorbi despre istoria românilor, dar parcă a trecut o eternitate și nu vreau să uit ce atmosferă și ce clipe minunate am petrecut acolo, în compania lor. Subiectul a fost unul pe care nu eu l-am ales, dar pe care m-am străduit, cât am putut, să-l îmbrac cu noțiuni care să rămână în mintea celor mici pentru ca mai târziu să aibă elemente de legătură la ceea ce vor învăța. Poate părea imposibil și dacă e să stai strâmb și să gândești drept, așa este. Nu vă închipuiți că am putut face minuni și vrăji, dar pentru fiecare subiect al zilei am ales două-trei elemente definitorii pe care le-am prezentat mai în amănunt.

Prima zi a fost dedicată dacilor și romanilor și aici am știut cum să mă învârt, ca de altfel în toate zilele ce au urmat pentru că mai lucrasem cu Luca de-a lungul timpului. De un real folos mi-au fost abordările de atunci, abordări pe care le-am adus și în atenția copiilor de acum. Știam că nu pot avea sorți de izbândă dacă nu găseam o provocare vizuală, cunoscut fiind faptul că la aceste vârste fragede imaginea ocupă multe procente din ecuația problemei. Ceea ce am și făcut și după îndelungi căutări am găsit pe site-ul twinkl materialele de care aveam nevoie. E vorba despre un dac și un roman în dimensiune aproape de realitate și de Columna lui Traian, cea care reprezintă o sursa istorică definitorie a informațiilor despre aceste două nații și ce au însemnat ele.

Am printat, laminat, decupat și asamblat aceste figurine pe care, mai apoi, le-am fixat pe polistiren, pe care la rândul lui l-am decupat și i-am pus un postament. Nu puteți bănui ce impact au avut asupra tuturor. Atâta bucurie, interes, curiozitate nu am mai văzut de multă vreme. Ori odată ce am avut cârligul, puteam eu să-l las nefolosit? Evident că nu!

Nu cred că a fost copil care să nu se fi uitat cu atenție la ele, să nu se măsoare și fotografieze. Impactul vizual este extraordinar.

 

O altă machetă pe care am folosit-o a fost aceea a României, pentru ca cei mici să arate regiunile țării noastre, despre unele dintre ele (Banat, Maramureș, Crișana) existând referiri în scrierile vechi.

Tot ca material vizual am folosit planșele de pe același site, twinkl, pe care vă invit să-l accesați și folosiți pentru că găsiți un suport extraordinar care vine să vă ușureze munca și să o îmbrace extraordinar dacă știți și vreți să le folosiți.

În ceea ce privește cărțile, am folosit o carte minunat ilustrată, Dacia. Războaiele cu romanii de Radu Olteanu. Iată câteva pentru a vă convinge de ce trebuie să o cumpărați. Vă invit să citiți un interviu cu ilustratorul Radu Olteanu care vă va ajuta să priviți cu alți ochi munca lui.

   

 

   

Poate vă întrebați ce am vorbit cu copiii și pe ce am insistat. Ei bine, uite întrebările la care copiii au răspuns (și chiar au știut) după ce am „îmbrăcat” în cuvinte machetele și imaginile despre care vorbeam mai sus.

– Cine era Traian?
– Când a avut loc primul război dintre daci și romani?
– Ce urmărea Imperiul Roman după războiul care se încheiase cu o pace?
– Când a avut loc al doilea război dintre daci și romani?
– Ce s-a întâmplat cu regele Decebal după război?
– Ce s-a întâmplat cu Dacia după terminarea războiului.
– Unde se află Columna lui Traian?
– Unde se afla capitala Daciei?
– Cu ce se ocupau dacii?
– Cum s-a format poporul român?
– Ce caracter are limba română?

 

Craftul zilei a fost acela al modelării din teracotă și argilă a unor obiecte dacice. Am scos mai multe modele de pe artefactele descoperite și le-am oferit copiilor pentru a alege. Pasta folosită o găsiți aici.

 

Cei care au dorit să-și facă niște pandantive, au făcut găuri prin care am trecut, mai apoi, un șiret din piele. A doua zi au fost puse pentru ca până atunci să aibă timp să se usuce.

Când a trecut timpul? Nu pot răspunde la această întrebare. Finalul a fost acela unei recapitulări, scopul fiind acela al consolidării informațiilor și nu doar atât. Veți vedea pe final de săptămână.

Lasă un răspuns

%d