machetedidactice.com

Spiridușii în jurul lumii

Au trecut câteva zile de când m-am întâlnit cu Spiridușii doamnei Ana, dar nebuneala din viața mea nu m-a lăsat să scriu câteva rânduri pentru a consemna ce activitate strașnică am avut, din nou, alături de ei.
Pentru că acum sunt în clasa a IV-a, iar cunoștințele sau adunat, i-am provocat la o joacă mai complexă, aceea de a călători în jurul lumii pentru a vedea ce fac și cum trăiesc copiii de pe alte meridiane.
Pentru asta am meșterit continentele iar lângă ele am confecționat câteva stegulețe pe care am scris mai multe țări de pe continente diferite.

Cărțile pe care mi-am construit activitatea sunt cele de la editura cartemma, Copiii lumii de Tesa Strickland/Kate DePalma/David Dean și În același timp în jurul lumii de Clotilde Perrin.

Când am ajuns în clasă, la prima oră, copiii căutau pe harta României diferite județe și orașe.

Am citit cărțile și odată cu ele am tot sărit pe continente în căutarea orașelor menționate. Au fost mulți copii care au știut, dar unul dintre ei, Eric, a întrecut orice așteptare, știind tot, indiferent că erau țări din America de sud ori America de nord, Asia ori Africa. E o plăcere să vezi bucuria cu care identifica țările! Am pomenit de limbile care se vorbesc, de îmbrăcămintea pe care o poartă, de obiceiurile religioase și n-am uitat de mâncare.

Am pregătit pentru ei o fișă dublă în care am atașat imagini din cartea Copiii lumii și i-am provocat să scrie o compunere după imagini. Ca element de pornire am specificat de unde sunt copiii din imagini și i-am rugat să caute informații despre țările lor de proveniență. Consider de bun augur acest exercițiu, pentru că pot afla foarte multe lucruri despre oamenii de acolo și obiceiurile lor. A rămas ca doamna Ana să vadă finalul activității lor, iar eu am rămas cu curiozitatea spre a fi ostoită.

A fost așa de frumos, așa cum e de fiecare dată și așa cum rostesc de fiecare dată. Copiii au crescut și e o plăcere să lucrezi cu ei. Cât despre doamna Ana, e un dascăl cum altul nu-i. Pe final a fost nevoie de un strop de ciocolată care a fost însoțită de fructe proaspete, o delicatesă!  Și așa am mai adăugat la albumul Spiridușilor o filă specială, spre bucuria și satisfacția mea.

Lasă un răspuns

%d