machetedidactice.com

Cum am recondiționat niște machete didactice confecționate acum 5 ani, tot pe la vremea asta

Da, au trecut 5 ani de la întâlnirea cu aceste doamne, pe care nu le-am uitat nici o clipă și cu care am sperat să mă reîntâlnesc. Și uite cum, tot la un început de primăvară acest lucru a fost posibil.
Despre cum a fost întâlnirea noastră inițială puteți citi în articolele pe care le-am scris la acea vreme.

Norica şi Lolica, două personaje de poveste!

În stup te simţi în siguranţa. Teoretic, aşa ar trebui!

Și așa, zilele trecute am primit un telefon de la una dintre doamne, în care mi se cerea ajutorul. Credeți că am așteptat mult? Nici vorbă! Am stabilit o întâlnire care deja s-a și produs.

În ciuda faptului că vineri, atunci când am revenit la Bogata, cerul era plin de nori, iar atmosfera una nu prea de primăvară din cauza vântului năpraznic, nimic nu a umbrit îmbrățișarea noastră de revedere.

  

Doamna Norica nu a venit, așa aflând că a ieșit la pensie. E bine, sănătoasă și chiar a sunat-o pe colega ei, având și eu ocazia să-i transmit gândurile mele bune.
Doamna Lolica, care era slăbită după o viroză ce a adus și complicații, a dorit o primenire a grupei, și m-a întrebat dacă nu pot recondiționa din materialele existente pe lângă cele noi de care ar fi nevoie.
Am rămas surprinsă să văd ce bine s-au păstrat o parte din machete, cu precădere cele care nu au fost la îndemâna copiilor, dar a fost un prilej și de a analiza cum s-au comportat vopselele folosite și cât am înaintat în tehnica de lucru.
Și iată ce pot afirma acum:

– culorile la tub – guașele, nu rezistă în timp deloc. Nu le-am folosit eu, dar am remarcat la câteva materiale găsite în grupă

– vopseaua acrilică luată de la Lidl, cea sidefată, și-a pierdut culoarea în timp. Pur și simplu s-a decolorat, în ciuda a ceea ce scrie pe tuburi.

– vopseaua acrilică la tub, fie că e marca Solo Goya, El Greco, Idea, Lukas, Maimeri ori din cele mai scumpe, nu și-au pierdut mult din luciu și nici nu s-au crăpat ori scorojit.

– polistirenul folosit de mine la acea oră, cel cu grosimea de 5 cm, pur și simplu s-a uscat, devenind casant. E drept că era și unul cu densitate mică și poate de aceea s-a degradat atât de tare. Între timp, am descoperit că polistirenul cu densitate mai mare, 80-100, este mult mai bun și durabil, chiar dacă e mai scump.

– nu merită să recondiționezi o machetă pentru că prețul final e mai mare decât dacă ai face una nouă. Acolo unde copiii au venit în contact cu ele și le-au ciorsăit, scoțându-le ochii ori pur și simplu găurindu-le, e greu dacă nu aproape imposibil să le reconstruiești. Am folosit un amestec de aracet și biluțe de polistiren pe care l-am transformat într-o pastă, pentru a „chitui” găurile. Și tot se observă, la o privire mai atentă.
Acolo unde stricăciunea era prea mare, am încercat să salvez ce se putea salva și așa, dintr-un avizier, am scos trei elemente mai mici, evident. A trebuit, mai întâi, să spăl toate machetele pentru că praful de pe ele mi-a dat mult de furcă, stârnind o alergie pe care o țin destul de greu în frâu. Le-am repictat, decupat pe margini și reconturat.

În cele două imagini de mai sus se vede cum arăta macheta inițial, iar în cea de-a treia se vede intervenția timpului și a copiilor.

Este lesne de observat ce daune are albinuța care stă pe borcanul cu miere, pe care am și eliminat-o nemaiputând interveni, preferând a salva borcanul la capacul căruia am lucrat cel mai mult.

În ceea ce privește macheta cu fetița primăvara, ea a fost mai ușor de primenit, nefiind deloc deteriorată. Am completat cu niște ghiocei pentru a nu exista nici un dubiu că e primăvară.

O activitate pe care nu am realizat-o pentru prima dată, dar pentru care nu merită să depui efort. Cum spuneam și mai sus, e mult mai lesne de a le confecționa din nou, eliminând praful și migala inutilă, dar până nu știi cum este în ambele situații, nu poți face o comparație. Oricum, numai experimentând poți căpăta noțiuni noi, și-ți poți dezvolta abilități pe care nu credeai că le posezi. Și mai e ceva: realizezi ce mult ai înaintat, iar asta îți crează o stare de bine.

Lasă un răspuns

%d