machetedidactice.com

Africa. Poți să n-o iubești?

Avem mai bine de două săptămâni de când tot țopăim pe continentul african (ce n-aș da să fie și în realitate posibil). Am mai făcut-o, în diferitele etape ale vârstei, atunci când a venit vorba despre el, dar acum informațiile sunt mai complexe și mai detaliate.
În prima parte a avut pe lângă citirea notițelor din caiet și a celor scrise în carte de completat o fișă dată de la școală. Un grafic s-a cerut a fi făcut despre temperatură și unul despre precipitații și a fost bine că tot îl dau domnii de la minister pe la simulări și evaluări.

   

Dar noi nu ne-am oprit aici, eu fiind inițiatoarea mai multor dialoguri care s-au purtat în jurul subiectului. Am apelat din nou la Atlasul geografic al lumii cel cu glob rotitor, o carte strașnică în care sunt detaliate multe informații despre continentele și țările lor.

   

Africa este înconjurată de apă din toate părțile, cu excepția  fâșiei înguste prin care se unește cu Asia, în dreptul Peninsulei Sinai. Este al doilea continent ca mărime după Asia și este de trei ori mai mare decât Europa. Sahara, cel mai mare deșert fierbinte de pe glob, acoperă aproape tot nordul Africii. Savane și păduri dese acoperă zona de mică altitudine din bazinul fluviilor Niger și Congo.

Îmi place foarte mult acest atlas pentru că globul rotitor pe care-l are ajută micul curios să afle multe, folosindu-se de longitudine și latitudine.

   

Clipul nostru video s-a terminat cu întrebarea:

– Dar nu-i Nilul cel mai lung fluviu din lume?

Ei bine, uite că da! El pornește din Uganda, unde își are izvoarele Nilul Alb, și din Etiopia, unde își are izvoarele Nilul Albastru. Cele două râuri se unesc la Khartoum, în Sudan, și curg în continuare spre nord, către Egipt și Mediterana. Nilul inundă cu regularitate regiunile învecinate, depunând substanțe nutritive și făcând solul să fie ideal pentru agricultură. Bărci tradiționale numite feluci, sunt folosite pentru a naviga pe Nil.

Am readus în atenția noastră și Atlasul lumii în imagini Collins, de unde se pot afla extrem de multe informații însoțite de ilustrații de foarte bună calitate. Doritorii pot afla date generale despre continent, dar și țările și capitalele lui. Deasemenea este specificată suprafața fiecărui stat, populația și limba care se vorbește.

  

Am în bibliotecă o carte care se numește „Cine știe, câștigă” acolo unde sunt întrebări de cultură generală, structurate pe domenii, dar evident că atunci când ai nevoie de ea, nu o găsești. Am găsit alta, în schimb, unde sunt întrebări de cultură generală, dar amestecate.

Teste de cultură generală de Dan Dumitrescu, apărută la Teora, cuprinde 20 de teste cu câte 50 de întrebări fiecare, dar și răspunsurile lor, la final de carte.

Și l-am atras pe școlărel în acest joc și a fost minunat, poate mai provocator având în vedere că întrebările erau din toate domeniile. Câteva mostre aveți mai jos.

Am jucat minute bune, dând răspunsuri când unul când celălalt și mi-am adus aminte de Răzvan care a îndrăgit această carte. Dacă sunteți curioși, dați de veste și trimitem câteva seturi de întrebări și răspunsuri. 😉
Spor la învățat!

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Africa. Poți să n-o iubești?”

%d