machetedidactice.com

Telefonul toamnei – evaluare făcută de Voinicei

Înainte de vacanța pe care preșcolarii și școlarii mici o au, în perioada 29 octombrie-2 noiembrie, s-a făcut o evaluare a segmentului în care cei mici au vorbit despre toamnă. S-a trecut prin tot soiul de noțiuni, începând de la vreme, frunze și flori, fructe și legume iar abordările au fost atât în ceea ce privește limba și comunicarea, matematica ori științele naturii.
Dacă veți fi curioși, puteți să răsfoiți cum m-am jucat alături de ei și ce frumos a fost. Sper că și ei percep la fel, însă după cum reacționează atunci când mă văd, sunt convinsă că le place ce se întâmplă pe final de săptămână.
Vreau să-i mulțumesc și Irinei, pentru determinare, seriozitate, iubirea și respectul pe care-l arată mereu celor 29 de copii pe care-i are în grupă. Nu e ușor lucru să lucrezi cu atât de mulți copii, mai ales astăzi, când generațiile sunt diferite de cele cu care am fost obișnuiți. Provocarea este de ambele părți.

„Ascultă în jur” – Un dovleac năzdrăvan

Cum să te joci cu niște morcovi pe strat – Voiniceii socotesc și multe altele

Zece crizanteme creșteau sub soare/ Fetița a luat una, câte-au rămas oare?

Ziua de astăzi a început cu o vreme veritabilă de toamnă, cu nori gri și vânt năbădăios. Cu toate acestea, cerul a oferit un veritabil spectacol celor care au ridicat ochii spre el și din păcate nu am văzut prea mulți făcând acest gest.

Însă în câteva minute s-a limpezit și se preconiza o zi mai frumoasă, fără ploi.

  


La evaluarea de astăzi am adus în discuție toate aceste elemente peste care s-a insistat de-a lungul atâtor săptămâni, practic de când a început școala.

Ca și data trecută, am ales să prezint copiilor ce anume vor face și materialele pe care le-am pregătit. Trecerea în revistă e benefică, eliminând în acest mod curiozitatea care nu le dă pace.

Am început prin a juca un joc de rol, „Telefonul toamnei”, aici având pregătite niște cartoline cu imagini legate de toamnă: fructe, flori, legume, frunze și altele. Le-am tipărit și laminat, pentru a le transforma mai apoi în cartoline. O parte dintre ele le-am lipit pe niște farfurii de carton, asta pentru a juca alături de copii un memory game.

Tot cu aceste cartoline, cele care nu erau atașate de farfurii, am jucat un joc pe care l-am intitulat „Telefonul toamnei”. De mare efect.

Pentru etapa următoare am pregătit un joc de îndemânare, materialele necesare fiind următoarele:

– două linguri mai speciale pe care le-am luat de la Jumbo
– seturi de mingiuțe de diferite culori
– jaloane de diferite culori

Copiii vor trebui să parcurgă un traseu ținând în lingură o mingiuță, pe care mai apoi să o depoziteze într-un castronel. Dacă mingea era pierdută pe traseu, ea nu mai era contabilizată, dar copilul trebuie să parcurgă traseul în întregime pentru a da lingura mai departe colegului de echipă.

A treia etapă a fost una de îndemânare și creație, aici alegând să confecționez alături de ei o sperietoare de ciori. Atașez un mic video în care am detaliat ce anume trebuie și cum se face, adică etapele ce trebuie a fi parcurse.

Ultima joacă a fost una de precizie pentru că ea s-a numit, „Alungă ciorile din livada de mere”. Am confecționat o machetă care să simbolizeze o sperietoare de ciori înconjurată de mai multe ciori. În partea de sus am atașat niște frunze, pictate în culorile toamnei, cărora le-am făcut un orificiu, pe acolo trebuind a trece fluturașii folosiți.

Buuun! Acestea fiind spuse am trecut la treabă. Cartolinele pentru Telefonul toamnei le-am pus în stratul cu morcovi. Veți putea să vă lămuriți dacă vizionați câteva minute din convorbirile noastre. A fost frumos pentru copii și au participat cu mare interes.

După ce am vorbit la telefon cu toți copiii, am trecut mai departe. Jocul de îndemânare s-a dovedit a fi mai solicitant decât preconizau. Ca la fiecare joc, patimile sunt mari, fiecare dorind a fi învingător. Cele două echipe s-au numit Crizantemelor și Tufănelelor, iar la final Crizantemele au câștigat la un punct diferență.

  

  

Ca să ne tragem sufletul, am meșterit la un craft reprezentând o sperietoare de ciori.
Am explicat, încă o dată, cum anume se face și, etapă cu etapă, am lucrat alături de copii ajutată de Irina, dar și de tanti Petruța, un om iscusit, mare iubitor de copii, creativă și plăcută.

Ultimul joc a fost acela al alungării ciorilor din livada de mere.

După o ploaie bună, cerul a arătat și mai frumos, iar noi ne-am mai bucurat de o întâlnire reușită.
Vacanță plăcută, dragi Voinicei! Iar Irinei, care este în activitate, o săptămână mai liniștită!

Lasă un răspuns

%d