machetedidactice.com

Activități educative copii – Știți câte se pot spune despre măr? Dar câte activități se pot face?

Da, cred că știți, mai ales cele care lucrați alături de copii, fie că acest lucru se întâmplă la grădiniță sau acasă.

Toamna cere să tot vorbești despre ea și nici nu ai cum să nu mai curs acestei invitații pentru că este foarte ofertantă. Subiectele sunt atât de variate iar abordările atât de incitante, că nu știi la ce anume să te oprești și ce să evidențiezi mai întâi.

Grupa la care mai fac ateliere, cea a Voiniceilor, a vorbit în această săptămână despre fructe. Fructele toamnei. Am dorit să mă joc și învăț alături de ei, iar în acest scop am pregătit mai multe materiale.

Dar iată cum a decurs întâlnirea noastră.

Introducerea am făcut-o cu ajutorul poveștii scrisă de V. Suteev, Mărul, o poveste pe care copiii o știau deja, și pe care am ales-o ca postament pentru următoarea activitate, aceea a „Ciclului de viață al mărului”

DSCN4603

Povestea această minunată mi-a dat ocazia de a arăta copiilor cum dintr-un măr pot obține mai multe bucăți, pentru că tăindu-l, pot mânca mai mulți. Așa am vorbit despre jumătate și sfert, iar exemplificarea a fost mai mult decât gustată. 🙂

DSCN4604

Pentru a ilustra ciclul de viață al mărului am ales planșele de pe twinkl.co și tot de acolo am scos și niște fișe, pe care le puteți descărca și dumneavoastră fiind gratuite, în care copiii au desenat acest ciclu. Imaginile le-am printat și laminat așa fiind mai ușor de folosit și rezistând mai multor mânuțe nerăbdătoare.

Materiale atelier măr1

Trebuie să recunosc că nu am dorit să modific scrisul în engleză asta pentru că cei mici fac ore și așa am repetat și noi câteva noțiuni iar altele le-am învățat.

Materiale atelier măr2

După ce am parcurs aceste etape și copiii au desenat ciclul de viață (exista afișat în fața lor modelul), fiecare pe fișa lui, am trecut mai departe.

DSCN4558

Am modificat o fișă pe care am găsit-o pe internet pentru a putea fi folosită de copii, cerința fiind de a număra merele de pe fiecare rând. Înainte de asta, cei mici au completat o altă fișă, acolo unde trebuia reconstituit un măr.

DSCN4550

7cc9f3dbf111fd260dded3b9c3ee2113

Pentru etapa următoare am pregătit niște mere. Ele au fost în două culori, roșu și galben, special pentru a evidenția numere pare și cele impare.

20151020_162446

Copiii au extras dintr-un coș câte un măr. Mulți dintre ei au făcut acest lucru cu ochii închiși.

DSCN4554

Apoi i-am rugat să vină la macheta pe care am confecționat-o în acest scop, adică un copac măr, pentru început pe cei cu mere galbene. După ce le-au agățat în copac i-am rugat să le pună în ordine crescătoare, ceea ce lesne au făcut.

DSCN4606

Au venit apoi cei care aveau merele roșii care au urmat și ei același parcurs, adică le-au agățat în copac după care le-au ordonat. Atât de mult le-a plăcut că am mai exersat punând toate merele, galbene și roșii, în ordine crescătoare, descrescătoare. Și la această etapă au participat efectiv, toți copiii.

DSCN4556  DSCN4607

DSCN4608

Materiale atelier măr3

Etapa finală a fost aceea a unui craft, mai precis a confecționării unui craft. Este vorba despre un măr pe care copiii au avut de făcut un mozaic. Pentru asta am pregătit un  de măr, iar acesta avea o fereastră. Această fereastră era acoperită cu autocolant transparent, asta pentru ca cei mici să poată atașa bucățele de hârtie colorată tăiată în diferite forme geometrice.

DSCN4498

DSCN4574

Am explicat copiilor că trebuie să dezlipească hârtia albă de pe spate jos, așa putând observa că a rămas o folie lipicioasă. Am exemplificat cum anume se pun aceste bucățele de hârtie și i-am rugat ca fiecare să completeze așa cum dorește. Am lucrat și eu cot la cot cu ei.

DSCN4586

DSCN4578  DSCN4590

DSCN4582

Materiale atelier măr4

La final am avut tot felul de merișoare, unul mai frumos ca celălalt.

Cam asta a fost. Minunat! Dar cred că imaginile vorbesc de la sine. Abia aștept următorul atelier. 🙂

Materiale atelier măr5

Lasă un răspuns