machetedidactice.com

Activități educative copii – Bach și orga fermecată sau răsfățul din această minivacanță

Bach este spiridușul cel înțelept și așezat, a cărui muzică liniștește cerurile. Muncitor și gospodar, îi place tare mult să aibă grijă de grădina sa de zarzavat, de livadă și mai ales de moara la care vin toți spiridușii să ia făină și mălai.

2bach

sursa foto: cristinaandoneblogspot.ro

Da, cred că ați recunoscut un fragment din povestirile Cristinei Andone, mămica Poveștilor din Pădurea Muzicală despre care am mai scris aici, atunci când am lucrat ajutați de Ceaikovski. Aduceam aminte de faptul că nu am dorit ca aceste cărticele să le citesc eu, copilul făcând cunoștință cu ele lecturându-le singur. Nu știu ce anume a determinat acest lucru, dar timpul mi-a dovedit că găselnița mea a avut un scop, acela de a descoperi, cu ochii proprii, totul. E ceva aparte la aceste tipuri de cărți, acolo unde sunetul se îmbină, aproape perfect, cu slova.

Cele opt cărţi din colecţia „Poveşti din pădurea muzicală” au fost scrise pentru a crea, peste douăzeci de ani, un public pasionat de muzică clasică. Un public care să fi respirat din fragedă copilărie în preajma marilor compozitori, un public pentru care Chopin să nu sune a shopping cu ultima consoană neglijent aspirată, iar Bach să nu fie o rudă mai puţin norocoasă a lui Hornbach.

Din punctul de vedere al marketing-ului convenţional, colecţia a fost poziţionată într-adevăr riscant: un produs premium, la un preţ scăzut, într-un tiraj de masă. Toate argumentele duceau către o variantă corectă, prin publicarea acestor cărţi într-o ediţie de lux, limitată. Desigur, am luat în considerare lipsa unui auditoriu semnificativ în zona muzicii clasice, precum şi mecanismul snob al achiziţiei de produse culturale: cumpărăm pentru că „dă bine” şi/sau „pentru că e scump”. Ca un contraargument am avut viziunea că fără un gest de curaj nu vom ieşi niciodată din cercul vicios „nu avem un public educat – nu avem pentru cine crea/interpreta.”

Am pus, aşadar, pe cântar un vis. Visul ca muzica clasică să coboare de pe postamentul poleit al culturii înalte direct pe raftul cu jucării. Visul ca nişte fraţi să se joace de-a Beethoven nu numai de-a Bakugan. Visul ca în curând un copil să îşi întrebe tatăl: „Hornbach de la Bach?”. Sau, împingând reveria spre utopie, posibilitatea ca acelaşi puşti, devenit adult, să renunţe la un Maybach pentru integrala Bach, plus câţiva ani de libertate.

M-a încurajat faptul că în copilărie nu avem prejudecăţi şi temeri, nu ne e frică de „muzica grea” dacă încă nu ne-a fost prezentată astfel. Suntem într-o zonă de generozitate a inimii şi de curiozitate. Or, ce auditoriu mai propice s-ar putea găsi pentru Vivaldi, Bach, Mozart, Beethoven, Chopin, Tchaikovski sau Strauss? Da, am pus în balanţă un vis. Şi acesta a sfârşit prin a cântări covărşitor. Încă o dată, copiii au avut dreptate… ( fragment din interviul acordat ziarului Bursa, 11 ian 2016)

Am trăit aceste senzații din clipa în care am intrat pentru prima dată în posesia unor astfel de cărți. Am scris despre ele aici.

sdc10676

Și acum, în săptămâna asta de vacanță, Bach a fost acela care a „cerut” atenție. Am avut timpul necesar pentru a sta de vorbă cu el, pe îndelete, și pentru a înțelege cum sclipirile de geniu parcurg veacurile pentru a bucura pe toți cei care sunt dispuși să vină la întâlnire.

images

sursa foto: floridemandarin.wordpress.com

S-a scris mult pe tema asta, mămicile punându-și creativitatea la lucru. Veți găsi tot soiul de abordări, una mai frumoasă ca alta și sunt convinsă că încă nu s-au epuizat toate modalitățile de exprimare. Veți vedea că și noi am avut astăzi o abordare foarte frumoasă (că deh, e a noastră!)

Nu pot să nu vă îndrum spre activitățile Cameliei, iar pe blogul ei (din păcate închis acum) vă așteaptă un adevărat regal la această temă. Și nu numai.

sursa foto: micatelierdecreație.ro

Și am trecut la treabă. Luca a citit toată povestea, dar de data asta am făcut-o în tandem, ceea ce s-a dovedit a fi extrem de inspirat. Nouă ne-a plăcut maxim!

Apoi, Luca a experimentat cântatul la fluierele cu apă, asta pentru că în carte se povestește despre cântatul la sticlele cu apă. O activitate interesantă și de la care se pot obține rezultate frumoase, mă refer la melodii. 🙂

Bach și orga fermecată

Am aflat din carte de prezența a 7 puișori galbeni, bobocei de rață, ce apăruseră pe lume datorită lui Sebastian.

– Ei! Nu mă așteptam ca ouăle din coșuleț să clocească atât de repede! se bucură Bach.

-Ce oră? Ce coșu-șuleț? se bâlbâi ariciul privind puișorii galbeni care dădeau curioși din codițe.

– Am lăsat niște ouă într-un coș cu paie, sperând să conving o rață să le clocească. Dar se pare că am găsit un arici cu burtica moale și călduroasă, zise Bach culegând niște paie de pe spatele lui Sebastian.

Și am dorit să facem și noi o rățușcă. Poate ar fi trebuit să le confecționăm pe toate cele 7, dar timpul nu a intrat în sac. Important este că știm cum să o face pe prima, restul e ușor. :). Aveți nevoie de un șablon, câteva fire de ață galbenă (dacă e de mai multe nuanțe iese mai frumos) și doi ochișori. Iată cum a ieșit rățușca noastră.

Bach și orga fermecată1

Am continuat cu câteva fișe pe care le-am găsit pe site-ul makingmusicfun.net. Tot de aici am luat și partiturile pe care Luca le-a studiat dar și un job applications denumit „Meet composer”.

Bach și orga fermecată3

La acest capitol, al partiturilor lui Bach, am ținut să aduc în atenția lui Luca performanțele lui Glenn Gould. A avut ocazia să urmărească modul în care acesta repeta anumite părți din partituri dar și pasiunea mistuitoare cu care o făcea. Merită să zăboviți câteva minute pentru a vă convinge singuri.

DSCN5944  DSCN5945

Nici la Bach nu a lipsit ghergheful aferent, optând de această dată pentru cusutul cu cruciulițe, motivele alese fiind floarea de măr, notele muzicale, dar și monograma compozitorului despre care am vorbit.

Bach și orga fermecată4

Așa am petrecut cu Bach. Cu arici și plăcinte muzicale, rățuște și acorduri rafinate.

Bach și orga fermecată2

Bach a compus mai ales bucăți muzicale pentru biserică. Muzica lui trebuia să înalțe către ceruri rugăciunile, să liniștească supărările zilnice și să dea speranță.

„Bach” în germană înseamnă pârâu; dar muzica sa este atât de vastă încât ar trebui să se numească Ocean, crede Beethoven.

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Activități educative copii – Bach și orga fermecată sau răsfățul din această minivacanță”

%d