machetedidactice.com

Machete didactice – Centrele tematice, indispensabile în grădinițe

Programa activităţilor instructiv-educative în grădiniţa de copii prefigurează două mari tendinţe de schimbare, prezente în comportamentul cadrului didactic (educatoarei), care pun în centrul atenţiei copilul de astăzi :
• crearea unui mediu educaţional bogat, pentru o stimulare continuă a învăţării spontane a copilului
• introducerea copilului în ambianţa culturală a spaţiului social căruia îi aparţine, în ideea formării lui ca o personalitate autonomă şi conştientă de sine.

Centrul tematic este locul unde expunem materiale legate de tema proiectului în aşa fel încât copiii să le poată privi şi mânui, să se poată juca cu ele, să vorbească şi să citească, să li se citească despre ele, să poată adăuga altele noi, produse sau procurate de ei. Acesta poate fi un dulăpior, un raft, o cutie de carton, unde vom expune titlul temei şi materialele legate de acesta.

Situația de astăzi se prezenta așa: un spațiu reamenajat în care s-a optat pentru eliminarea dulapului pe care se afișau materialele necesare acestui centru. Am ales să confecționez ceva pe care să se poată agăța, atârna, afișa. Dacă o foaie de hârtie poate fi agățată într-un bold, pe acest postament de polistiren, o carte nu se poate prezenta așa. Era necesară prezența unui element care să-i permită să se „odihnească”. În aceste condiții au apărut cele două casete ce permit prezentarea cărților fără a le deteriora.

DSCN5949

Se pot așeza în aceste spații și elemente confecționate de copii dar și alte materiale considerate de educator a fi utile de adus în atenția copiilor.

DSCN5948

Centrul tematic confecționat de mine nu este încărcat cu desene asta pentru că pe el vor fi așezate diferite obiecte, așa nemaifiind vizibile cele deja existente. Nici personalizat nu poate fi deoarece de la săptămână la săptămână tema se schimbă.

20160212_123115

Dar să revenim la teorie. Procurarea materialelor necesare pentru acest centru tematic se va face în urma studierii cu atenţie a temei de către educatoare. Materialele vor fi aduse, de regulă, de către copii pentru a fi arătate şi pentru a discuta despre ele, pentru a le studia. Adesea, educatoarea va apela la biblioteca publică sau biblioteca şcolii, la un muzeu, la persoane fizice sau la instituţii ale comunităţii pentru procurarea unor materiale interesante, stimulative, în acord cu tema proiectului.
Există multe metode prin care copiii pot învăţa ori exersa concepte sau deprinderi. Printre ele se numără şi folosirea imaginilor şi a altor mijloace vizuale care sprijină şi înlesnesc contactul copilului cu realitatea. De aceea, tot ce se constituie în mediu educaţional activ în sala de grupă (imagistic vorbind) trebuie trecut printr-un filtru sever al specialistului, în acest caz educatoarea.

În concluzie, educatoarea va acorda o atenţie deosebită:

  • modului în care decorează sala de grupă, urmărind ca fiecare obiect, fiecare imagine să transmită ceva copilului sau să-l pună în situaţia de a cerceta, de a face predicţii în legătură cu o temă de interes. O aglomerare de materiale, fără nici un mesaj legat de interesul de moment al copilului, va crea disconfort şi agitaţie în sufletul lui şi o situaţie conflictualkă în clasă, între copii sau chiar între copii şi educatoare
  • dotării bibliotecii şi a altoz zone din clasă cu materiale adecvate vârstei şi obiectivelor propuse. Cărţile, ziarele, revistele, jocurile cu imagini şi imaginile pe care copiii le vor găsi aici îi vor ajuta să descopere diferenţele de detaliu dintre anumite obiecte şi să selecteze caracteristicile acestora.  Acest lucru le va stimula comunicarea orală şi le va deschide calea spre diferenţierile pe care le vor face mai târziu între litere şi cuvinte.
  • caracteristicilor estetice şi metodice ale mijloacelor vizuale expuse sau prezentate copiilor. Acestea vor avea o dimensiune adecvată momentului şi obiectivului propus; culorile, forma şi realizarea artistică se vor armoniza, oferind copilului încântarea pe care o provoacă orice lucru despre care se poate spune că este frumos.  Frumosul modelează sufletul şi mintea copilului, îi dă linişte interioară de care are nevoie pentru a evolua.
  • regulile de folosire a materialelor puse la dispoziţia copiilor în zonele sau colţurile clasei, îndeosebi a cărţilor, jocurilor, imaginilor pe care aceştia le mânuiesc mai des. Respectul pentru carte, pentru munca altora este o formă a respectului de sine.

sursa:isjmm.ro

20160212_123242

Lasă un răspuns

%d