machetedidactice.com

Activități educative copii – Despre Eminescu

Spre deosebire de ceilalți poeți însemnați ai literaturii române, de pe la 1900 încoace Eminescu (15 ianuarie 1850) nu captează exclusiv un segment de public, ci toată suflarea cititoare. Există un Eminescu pentru fiecare!

Pentru astăzi, la ceas aniversar, am dorit mai mult ca oricând, să vorbim despre poetul nostru nepereche și să încercăm să deslușim câteva taine ale excepționalei lui poezii.

Dan C. Mihăilescu scrie în prefața volumul de poezii, apărut în Biblioteca pentru toțiurmătoarele:

Există un Eminescu al manualelor școlare, cu Ce-ți doresc eu ție… , Călin, Revedere, Sara pe deal, Luceafărul ș.a.m.d.

Există unul romanțios, pentru feminitatea dăruitor-despletită,în așteptarea Zburătorului, care cântă Pe lângă plopii fără soț și Somnoroase păsărele cu vocea tandru răgușită a Vetei din O noapte furtunoasă.

Un Eminescu al basarabenilor – Doina – care aduce lacrimi și dor de răzbunare „de la Nistru pân la Tisa, un altul al ardelenilor (Geniu pustiu), blăjenilor („te salut, Romă mică!”) orădenilor lui Iosif Vulcan, ca și, mai ales, al bucovinenilor școliți în tradiția lui Aron Pumnul.

Există un Eminescu al inițiaților, rafinaților, comparatiștilor și variatiștilor, al tematismului și istoriei motivelor, al structuralismului și psihanalizei, al celor care adună în esența eminescianității firele marelui lirism dintotdeauna și de pretutindeni, de la comorile sanscrite, Pindar, Shakespeare și Dante, la romantismul de Jena, Hugo, Lermontov etc., după cum există un Eminescu al liceenilor acneici, care pronunță deochiat „Kamadeva, zeul indic” și descoperă cu ludică excitare cutare pasaje sexuale printre variantele poeziei eminesciene.

Există apoi un Eminescu al studenților filologi, dar și a celor de la actorie, un „altul” al filosofilor hipnotizați de Constantin Noica.

Am căutat să găsim și noi un Eminescu al nostru. Un poet văzut prin ochii unui copil de 9 ani.

Un Eminescu ce de abia de acum vă începe să fie cunoscut.

Un Eminescu pe care nu ai cum să nu-l îndrăgești.

Am încercat, ca de fiecare dată, să aduc în fața copiilor mei alternative pentru a le capta atenția și pentru a avea posibilitatea de-a alege. Numai fiind în cunoștință de cauză poți opta, la un  moment dat, pentru a străbate un drum sau altul în funcție de preferințe și de afinități.

Cartea Somnoroase păsărele o am de mult, de când mai funcționa Editura Ion Creangă. Este editată minunat cu ilustrații de Ileana Ceaușu- Pandele.

img015

Despre Eminescu 2015colaj 4

Luca a lecturat-o în mai multe „feluri”, așa cum numai un copil de 9 ani poate să o facă. Mai jucăuș sau mai serios 🙂 .

Pe lângă această poezie, el a mai citit și un fragment din Scrisoarea a III-a dar și unul din Luceafărul. A fost lectură la prima vedere.

După ce copilul a citit aceste versuri, am insistat pe prima poezie, Somnoroase păsărele, pentru care am făcut și o fișă pe care a completat-o.

Fișă de lucru clasa a III Somnoroase păsărele

Despre Eminescu 2015 colaj1

Veți descoperi în ea noțiuni de clasa a III-a dar și o imagine pentru relaxare (asta pentru copilașii ce îndrăgesc aceste îndeletniciri).Chiar dacă temele lui Luca nu au fost puține pentru ziua de ieri, iată că a avut dispoziția necesară pentru a face și acest material.

Tot la această temă, în urma provocării Veronicăi, lângă care am realizat mai multe materiale frumoase, am confecționat un album scrappy, cu tema: Mihai Eminescu în pagini de scrapbooking

Mihai Eminescu în pagini de scrapbooking
Pe 15 ianuarie 2014 se împlinesc 165 de ani de la naşterea lui Mihai Eminescu. La Craiova, poetul naţional va fi subiectul unui experiment inedit, o premieră în România: poemele eminesciene vor fi transpuse în pagini scrapbooking de către elevii clasei a V-a C de la Şcoala Nr.2 „Traian”, joi, 15.01.2015, începând cu ora 17.00, la sediul şcolii generale. Pe partea de literatură, elevii vor fi coordonaţi de către doamna profesor Nadia Şutelcă, iar pe partea de scrapbooking, de către Veronica Svanström. Pe 12 februarie 2015, începând cu ora 18.00, lucrările vor fi expuse la Casa de Cultură „Traian Demetrescu”.

Pentru cei care sunteți din partea locului, de la Craiova, merită să trăiți aceste genuri de manifestări pline de frumos și rafinament.

În ceea ce ne privește pe noi, de aici din cuibul nostru, am pregătit materialele necesare, iar pentru asta puteți urmări un filmuleț de prezentare.

Despre Eminescu 2015 colaj 2

Materialele fiind pregătite nu ne-a mai rămas decât să le îmbinăm. Rezultatul final ne-a mulțumit pe deplin, iar de dimineață, Luca a dus materialul la școală pentru a-l arăta și doamnei învățătoare.

Despre Eminescu 2015 colaj 3

Despre Eminescu 2015 colaj

Există un Eminescu pentru fiecare! El s-a născut pe 15 ianuarie 1850 sau… în fiecare (altă) zi. Și e al nostru.

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Activități educative copii – Despre Eminescu”

%d