machetedidactice.com

Activități educative copii – Harry Potter, un fenomen!

DSC_1018 (2)

De peste 10 ani, Harry Potter locuiește cu noi! N-o să vă vină să credeți unde l-am întâlnit. La Vama Veche, într-un început de vară, mai exact în iunie. Stătea cuminte și ne aștepta. Sunt convinsă că-l aștepta pe Răzvan. A fost o dragoste la prima vedere! Pe drumul de întoarcere către casă, i-am citit eu. De fapt, „piatra filozofală” a fost lecturată la început, doar de mine. A fost ulterior citită și răscitită, analizată pe toate părțile, savurată și drăgălită la 10 ani. Și la 15.  Și la 19.  Și acum! Mă bucur atât de mult că am fost înlesnitorul acestei prietenii, pentru că ea s-a dovedit a fi una adevărată, de calitate, durabilă. În sufletul meu, cred că Harry a avut o parte importantă în alegerea lui Răzvan de-a pleca în Anglia și de-a studia atât de în amănunt această minunată limbă, engleza. Atât de fascinați am fost de aceste personaje și de povestirile lor, încât am căutat tot ceea ce a apărut cu și despre ele. Îmi amintesc cu bucurie faptul că, freamătul venirii cărților, chiar după ce erau lansate în țara mamă, dar și pe mapamond, Răzvan l-a exersat de mic ! Nu cred că trebuie să amintesc ce prețuri aveau aceste cărți, prețuri pe care nu le-am mai plătit pentru nici o carte.

DSC_0985

Este evident că în biblioteca băieților există cele 7 volume, dar pe lângă ele, am reușit să achiziționez și versiunea lor în limba engleză, cu destul de mare efort. Sunt cele care au fost editate în Regatul Unit de către Bloomsbury, iar în State de Scholastic Press. Sunt atât de frumoase, tipărite pe o hârtie prețioasă cu fonturi alese.

DSC_0986 DSC_0987 DSC_0990 DSC_0992

DSC_0993 DSC_0994

DSC_0996

Despre poveste? Sunt atât de multe de spus! Poate un rezumat bun, poate fi cel de pe Wikipedia.

Povestea începe cu o sărbătoare ce are loc în lumea vrăjitorească. De mai mulți ani această lume a fost terorizată de un vrăjitor foarte rău, [Cap-de-Mort]. Cu o noapte înainte, pe 31 octombrie 1981, el descoperă refugiul secret în care se ascundea familia Potter, omorându-i pe Lily și James Potter. Totuși, când a încercat să-l omoare pe fiul lor, Harry Potter, vraja fatală Avada Kedavra pe care a produs-o s-a întors asupra lui. Corpul lui Cap-de-Mort a fost distrus, dar spiritul său supraviețuiește, el fiind nici mort, nici viu. Singurul semn al vrăjii lui Cap-de-Mort este o cicatrice în forma de fulger pe fruntea lui Harry. Fiind singurul supraviețuitor al blestemului fatal, Harry este numit de către comunitatea vrăjitorească „băiatul care a supraviețuit”.

Pe 1 noiembrie, Hagrid, un ‘semi-uriaș’, îl duce pe Harry la singurele lui rude în viață, familia Dursley, alcătuită din unchiul Vernon, un bărbat înalt, mătăhălos, aproape fără gât, dar cu o mustață foarte bogată, mătușa Petunia, o femeie slabă cu un gât lung, care îl detesta pe Harry, și Dudley, fiul lor obez și răsfățat. Ei au încercat în van să stârpească abilitățile lui magice, să-i ascundă proveniența lui din lumea vrăjitorească și să-l pedepsească aspru după fiecare întâmplare mai ciudată.

Totuși, odată cu apropierea zilei în care împlinește 11 ani (31 iulie 1991), Harry are primul lui contact cu lumea magică, atunci când primește scrisori de la Hogwarts, Școala de Magie și Vrăjitorie, livrate de bufnițe. Totuși, unchiul lui le interceptează. De ziua lui, Hagrid, Păstrătorul Cheilor de la Hogwarts, apare și îi spune că este un vrăjitor și că este așteptat la școală. Fiecare volum prezintă un an din viața lui Harry, care se petrece în majoritatea timpului la Hogwarts. Acolo el învață să folosească magia și să producă poțiuni. Între timp, Cap-de-Mort revine pentru a doua oră și preia controlul asupra comunității vrăjitorești, iar Harry se va confrunta pentru ultima oară cu el.

Vreau să vă spun că-n decursul timpului, am achiziționat de la tricouri și căni, postere și carduri poștale, lămpi și figurine, la toate filmele și jocurile apărute. Toate aduc cu ele o poveste suplimentară, personalizată copiilor mei, dar și mie.

DSC_1014  DSC_1016

DSC_1013  DSC_1015DSC_1017

Pot spune că am intrat în universul acestui minunat personaj cu totul!

Universul lui Harry Potter

Şcoala Hogwarts (machetă).

Lumea magiei în care trăiește Harry este complet separată, dar și foarte apropiată de lumea noastră. În timp ce universul fantastic din Narnia este o alternativă la universul nostru, iar universul din Stăpânul Inelelor reprezintă un trecut mitic, lumea magică a lui Harry Potter există în același timp cu lumea noastră, având elemente magice analoage lumii noastre. Multe institute și localități se află în orașe și sate din lumea reală, de exemplu Ministerul Magiei care se află în Londra. Acest univers este format dintr-o colecție fragmentată de străzi secrete, bodegi vechi, conacuri singuratice și castele ce rămân invizibile în ochii persoanelor non-magice (cunoscuți ca „Încuiați”, ex: familia Dursley). Abilitatea de a produce magie este dobândită mai degrabă din familie, decât prin a o învăța, totuși cei care au această abilitate trebuie să urmeze o școală, ca și Hogwarts, pentru a învăța să folosească și să stăpânească magia. Cu toate acestea există și părinți-vrăjitori ai căror copii nu au abilitatea de a produce magie, aceștia numindu-se „noni” (ex: doamna Figg, Argus Filch). De asemenea, mai există și vrăjitori a căror părinți nu au abilități magice, despre aceștia spunându-se că au „sânge-mâl” (ex: Hermione Granger). Vrăjitorii a căror părinți au abilități magice, iar ambii lor părinți provin din părinți cu abilități magice au „sânge-pur” (ex: Ronald Weasley), iar cei care au doar un părinte cu abilități magice sau au doar un părinte cu „sânge-pur”, iar celălat are „sânge-mâl” au „sânge-semipur” (ex: Harry Potter). Lumea magică și numeroasele ei elemente fantastice sunt descrise într-un mod surprinzător și magnific. Îmbinarea magicului cu normalul este unul dintre principalele motive din roman; personajele din poveste trăiesc o viață obișnuită cu problemele ei obișnuite, într-o lume cu totul magică.

Deasemenea și sportul practicat de elevii de la Hogwarts este unul special:

Vâj-hațul de-a lungul timpului

Conform originalului din limba engleză, Quidditch through the ages, vâj-thațul este un sport ficțional creat de autoarea engleză J. K. Rowling, care se joacă în seria de romane Harry Potter.

Jucătorii utilizează mături zburătoare pentru a se deplasa în aer. Scopul jocului este de a prinde cât mai repede „hoțoaica aurie”, o minge mică și rapidă. Pe lângă această „hoțoaică” mai există și două baloane ghiulea, care au scopul de a-i dezechilibra pe adversari de pe mături și nu în ultimul rând mingea de joc (balonul) care trebuie aruncată de atacanții unei echipe printr-unul dintre cele trei inele ale porții adverse. La Hogwarts există patru echipe, fiecare aparținând unei anumite „case”, Cercetași, Astropufi, Ochi-de-Șoim și Viperini.

Cine nu s-a imaginat călare pe mătură, măcar o dată? Cine nu s-a imaginat zburând?

Spuneam că de-a lungul timpului am achiziționat multe lucruri legate de această temă, iar unul dintre ele este o carte 3D, foarte frumos realizată, cu o mulțime de elemente ce respectă descrierile din poveste. Copiii s-au jucat de multe ori cu ea, și au fost momente în care, au chiar exemplificate bucăți de lectură, cu ajutorul ei. Puteți vedea unul mai jos.

Lectură și joc alături de Harry Potter – video

DSC_1002  DSC_1011  DSC_1005DSC_1006DSC_1008DSC_1009DSC_1019  DSC_1010

Am citit tot felul de studii pe marginea acestor cărți, dar mai ales despre autoarea lor, a cărei viață însăși, este fascinantă. Iată ce scrie Mihnea Firan, astrolog:

Totuși, de ce doamna Rowling a scris așa cărți? De ce acest subiect, despre magie, vrăjitori și dragoni? Sincer nu știu de ce, probabil i-a plăcut subiectul, dar un lucru se știe despre J. K. Rowling, și anume că în anul 1994 a scris horoscopul unui băiat pe nume Jack David Buchanan, născut în același an. Atunci Joanne era săracă, cu un bebeluș în brațe și proapăt divorțată. Pe coperta desenată de mână apare un leu micuț, ce tocmai iese dintr-un cufăr plin cu bani de aur, bijuterii și alte marafeturi. Alături de leuț înoată doi carași chinezești, în lumina Lunii. Ciudat și puțin aiurea, te gândești, și așa s-or fi gândit și săracii părinți când au văzut desenul. Dar băiețelul este născut în zodia Peștilor, cu Ascendentul în Leu și cu Soarele, Mercur, Saturn și Venus în casa VIII (ce semnifică printre altele banii primiți de la alții). În iulie 2010 acest horoscop a fost scos la vânzare de familia Buchanan pentru amețitoarea sumă de 25.000 lire sterline. Ca să vezi de unde vine norocul omului. Parcă și desenul se vede altfel acum. Leul nu mai e o ciudățenie acvatică, e doar o statuetă de aur ce are forma de leu, iar cufărul cu bani e comoara ce așteaptă doar momentul potrivit pentru a fi descoperită.

Ce vreau să spun este că autoarea nu este străină de astrologie, și acest lucru nu este de mirare ținând cont tocmai de lumea magică pe care a creat-o. Atunci, de ce nu găsim în cărțile ei un astrolog, o lunetă îndreptată spre cer, o referire la o planetă sau măcar un asteroid?

Nu aș dori să uit despre o cărticică ce a apărut după cele 7 volume, aceea despre care se face referire în povestea lui Harry. Este vorba despre Poveștile Bardului Beedle.

 Ele includ povestile, traduse de Hermione Granger din originalul in limba runica, precum si notele Profesorului Albus Dumbledore, care ies la iveala prin generoasa permisiune a directorilor Arhivelor de la Hogwarts
(J. K. Rowling)

Continand indicii care s-au dovedit cruciale pentru ultima misiune a lui Harry Potter, aceea de a distruge Horcruxurile Lordului Cap-de-Mort, Povestile bardului Beedleeste un volum ce reuneste cele cinci povesti cu vraji lasate lui Hermione Granger de catre Albus Dumbledore in cea de-a saptea si ultima carte, Harry Potter si Talismanele Mortii

DSC_1000  DSC_1001

Sunt atât de multe de spus, dar eu doresc a sublinia faptul că, în această poveste este vorba despre prietenie, camaraderie, loialitate, colegialitate.

Este vorba despre binele care învinge răul.

Este vorba despre adevărul care doboară minciuna!

Nu o ocoliți. Nici nu știți ce pierdeți!

Lasă un răspuns