Mi-am adus aminte zilele trecute de o activitate pe care am avut-o alături de Luca anul trecut, înainte de-a pleca la mare. Atunci, am abordat mai multe teme marine în care s-au regăsit elemente specifice. Căluții de mare, scoicile, broștele țestoase, coralii, dar și sumedenia de pești au ajuns rând pe rând în atenția noastră bucurându-ne de informațiile noi pe care le-am aflat cu această ocazie.
O activitate mai atipică a fost aceea a realizării acestui tablou, foarte ușoară de altfel, care presupunea o îndeletnicire nu prea agreată de Luca, decupatul.
Ideea am găsit-o într-o revistă franțuzească, Petites Mains, la care am apelat de multe ori. Am fost abonați o vreme la ea, după care am achiziționat-o din centrele Inmedio. Nu le ocoliți pentru că sunt activități foarte frumoase, ingenioase și structurate pe diferite grade de complexitate.
Pentru a vedea cum stă treaba cu Matisse și cine a fost el am apelat la colecția Mari Muzee ale Lumii de la Colecția Adevărul, pe care acum le găsiți la un preț extrem de avantajos. dar și la Mari Pictori de la DeAgostini.
Ce-am reținut despre Matisse? Că a fost un pictor francez care a pictat tablouri luminoase folosind culori vii. A cultivat arta africană și creația artiștilor renascentiști. La un moment dat nu a mai lucrat pe suprafețe mari optând pentru lucrări cu format de șevalet. Așa apare lucrarea „Bluza românească” în acorduri de alb și roșu, inspirată de prietenia lui cu Theodor Pallady.
Este cel care începe să utilizeze tehnica hârtiei decupate în care îmbinarea culorilor trezește o asociație cu ritmul muzicii și dă impresia unui portret, ultimul său autoportret.
A decupat diferite forme din hârtie colorată pe care, mai apoi le-a asamblat în diferite moduri. A folosit elemente organice în picturile lui.
Ori acest mod de lucru nu ne-a fost greu nici nouă să-l facem. Am fi putut opta ca Luca să-și conceapă corali proprii, dar pentru început am folosit imaginile existente în revistă, pe care el le-a decupat.
Atașez mai jos tiparul, poate e de trebuință cuiva care dorește să încerce și așa ceva.
După ce aceste imagini au fost decupate, Luca a pregătit postamentul pe care să fie montate. A avut nevoie de hârtie colorată, trei culori diferite, pe care a atașat în rol de chenar „alge”, dar de culoare albă. Efectul este foarte frumos.
Ce-a mai rămas de făcut a fost așezarea elementelor marine decupate anterior și tabloul a fost gata!
Nu este o activitate complicată ca execuție cu toate că se poate opta și pentru o variantă mai elaborată, dar sunt niște informații noi care vin îmbrăcate într-o formă facilă. Am ascultat, am privit, ne-am bucurat ochii!
Deschideți apetitul copiilor pentru culoare și frumos, iar în timp veți culege roadele.