machetedidactice.com

Activități educative copii – Murele de copac, fructe dulci și delicioase

dude 1

Dudele, căci despre ele este vorba, sunt niște fructe despre care nu se prea face vorbire. Sunt dulci și aromate și pentru mine, reprezintă frumoase aduceri aminte din copilărie. Am crescut având doi duzi în fața blocului, unul cu dude albe iar celălalt cu dude negre, și vara eram călare, la propriu, pe ei. Cel alb a crescut atât de falnic că a ajuns până la etajul trei, iar cel negru a rămas pitic. Din pricina unor vecini năbădăioși, ce nu suportau mizeria făcută de fructele lor, l-au tăiat pe cel alb. Dar a rămas dudul pitic spre bucuria noastră, care suntem cumva de-o vârstă cu el. Dacă dudele albe erau dulci, cele negre sunt puțin mai acrișoare.

A venit rândul lui Luca să guste aceste fructe delicioase. Și așa, a încolțit ideea de a vorbi mai mult și de a afla mai multe despre ele.

dude 2 

dude 7  dude 9  dude 10

Prima vorbire despre dud a avut loc anul trecut, în mijlocul lunii iunie. Am făcut atunci o activitate în care Luca a citit informații generale despre copac. În acest sens am scos niște fișe, mai aerisite, pentru a fi citite de copil. Tot atunci ne-am jucat cu fructele iar Luca a făcut câteva fețe cu ajutorul lor. În una veți recunoaște fața lui cărlionțată.

dude 4  dude 5

dude 17  dude 18

dude 26  dude 29

dude 30  dude 33

A lucrat și o fișă iar cerința era să scrie propoziții în care să se regăsească cuvinte ce au în componența lor și ,,dud”. Fișa am făcut-o sub formă de frunză de dud pentru a fi mai altfel.

dude 23  dude 24

dude 3  dude 13  dude 34

Dar iată că anul acesta am abordat subiectul un pic mai în amănunt. Pentru asta am apelat la Atlasul botanic de la Editura didactică și pedagogică, dar și la Atlasul botanic de la editura Steaua Nordului. De aici Luca a aflat din ce specie face parte acest copac, ce fel de fructe are și cu cine se înrudește.

DSC_9609  DSC_9607  DSC_9608

DSC_9606  DSC_9610  DSC_9611

DSC_9617  DSC_9618

Privitul și lecturatul în aceste atlase înleșnește tot soiul de discuții care mai de care mai interesante. Copilul devine foarte curios și datorită faptului că paginile sunt foarte frumos colorate, au imagini mari și clare. Noi nu citim tot ce este scris acolo, ne mai distram cu denumirile din latină, dar per ansamblu, Luca îndrăgește lucrul cu atlasul. După ce am vorbit vrute și nevrute, am pomenit de întâmplări în care se regăseau și dudele, Luca a completat o fișă tot sub formă de frunză de dud dar de acestă dată fișa a fost puțin mai complicată. Cerințele au fost de a forma enunțuri în care să se regăsească cuvântul ,,dudă” dar și fiecare cuvânt din propoziție să înceapă cu litera ,,d”. A fost un exercițiu frumos, cunoscut, la care Luca a percutat minunat. Asta și pentru că avea chef! Ce a iesit puteți vedea pe fișe. Tot aici a trebuit să mai scrie un bilet, dar și să alcătuiască un text format din șapte propoziții după niște imagini date. Imaginile alese de mine au fost cele de la activitatea de data trecută, când am vorbit tot despre dud.Pot să confirm că exercițiul este foarte indicat și vine ca un preambul pentru compunerile viitoare.

DSC_9604  DSC_9605

DSC_9626

DSC_9628  DSC_9629  DSC_9627

 Fișă de lucru clasa a III a Alcătuirea unui text după imagini

Dudele ne-au înlesnit activități frumoase, educative, inedite dar și gustoase! În fond, din orice subiect poți realiza legături necesare și utile celor mici pentru mai târziu. Și totul făcut cu voie bună și plăcere.

 

Lasă un răspuns

%d