machetedidactice.com

Activităţi educative copii – Cavaleri, salvăm domniţe!

 

Tema aceasta, cu şi despre cavaleri nu este nouă în repertoriul nostru. Am mai exersat alături de Răzvan, iar atunci existau două castele: unul medieval şi castelul de la Hogwarts. Alegerea acestuia din urmă arată slăbiciunea pe care o are Răzvan faţă de tot ce este legat de Harry Potter. Activitatea de care vă vorbesc a avut loc anul trecut şi mie una, mi-a mers la suflet. Castelele sunt achiziţionate de pe vremea când Răzvan era mic, însă el având aşa mare grijă de jucării, poate şi Luca să se joace cu ele. Şi nu numai el!

cavaler 13

cavaler 22

cavaler 9  cavaler 8

cavaler 12  cavaler 6

cavaler 15  cavaler 16

Acela a fost prilejul prin care Luca a venit prima dată în contact cu noţiunile legate de acest subiect. Cavaleri, castele fortăreţe, domniţe, armuri, blazoane … ce mai, o sumedenie de cuvinte noi! Ca suport informativ am avut cartea Caută în castelul medieval de la Editura Girasol şi de mare ajutor ne-a fost. De-a lungul lecturii copilul trebuie să rezolve anumite cerinţe ce fac lectura foarte plăcută şi incitantă. Imaginile sunt mici iar cel care caută trebuie să fie foarte atent pentru a rezolva enigma.

cavaler 14 

cavaler 26  cavaler 27

cavaler 28

Pe partea cealaltă Răzvan a avut de desfăşurat armata lui Harry şi a prietenilor lui. Suntem foarte dotaţi la acest capitol pentru că Răzvan a avut şi încă mai are, o slăbiciune pentru cărţile scrise de J.K. Rowling. Astfel castelul din poveste nu mai avea pentru Răzvan nici un secret. Dar în ,,luptă” nu au fost acceptate vrăjile 🙂 şi … lupta a început. S-au folosit tunurile din dotare, catapultele, ,,găleţile cu apă” şi alte arme prezente la acea vreme.

cavaler 1  

cavaler 7

cavaler 17

cavaler 18

cavaler 19

cavaler 2

Au fost de apărat oamenii castelului, fermele, animalele. Tot pentru această întâlnire am pregătit şi câteva fişe. Una dintre ele a constat în scrierea unor însuşiri a unui cavaler. Aceste însușiri au fost scrise pe o fişă mai altfel, adică sub formă de cască de cavaler. O a doua a constat în scrierea pe fişa Castelul Regelui a cinci cuvinte întâlnite astăzi. Craftul pentru care am optat a fost o sabie, dar pe mijlocul ei, Luca a trebuit să scrie câteva cuvinte întâlnite în carte.

cavaler 4

cavaler 5   cavaler 23

cavaler 24   cavaler 25   cavaler 30

cavaler 31

Ei bine, a trecut mai bine de un an şi am repetat această temă, de data aceasta în compania lui Iasmin. Doar că am folosit doar castelul Ficher Price şi cartea de la Editura Girasol. Cartea a fost împărţită în două, aşa fiecărui copil revenindu-i cerinţe ce trebuiau rezolvate.

DSC_8121

DSC_8128

 

DSC_8130   DSC_8136

DSC_8137   DSC_8139

 

DSC_8141

S-au făcut atât de multe comentarii şi atâta zarvă că nu le mai ajungeau paginile pentru a răspunde primii. A fost nevoie de dicţionar, Dictionarul Universal Ilustrat al Limbii Romane, pentru a desluşi cuvinte necunoscute. Un exerciţiu extrem de util şi acum şi pentru viitor. Apoi au completat fişele şi au înfrumuseţat săbiile.

DSC_8142

DSC_8144

DSC_8145

DSC_8146

DSC_8152

Poate că într-o lume în care predomină, din păcate, cu totul alte manifestări, ar fi bine să sădim în fiii noştri spiritul şi comportament cavalerilor adevăraţi!

Vom avea de câştigat şi cei ce au băieţi, dar şi cei care au fete.

 

 

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Activităţi educative copii – Cavaleri, salvăm domniţe!”

%d