machetedidactice.com

Activităţi educative copii – Cum ne-a făcut curios Stejărel, să aflăm lucruri inedite despre suraţii lui

DSC_6985

Spuneam zilele trecute că reîntâlnirea cu Stejărel şi prietenii lui din cartea Stejarul pitic, cel mai bun tătic!, scrisă de Victoria Pătraşcu ne-a făcut curioşi, în egală măsură atât pe mine cât şi pe Luca, să căutăm şi să aflăm mai multe informaţii despre acest copac legendar.
Nu a fost foarte greu de găsit, pentru că avem cărţi, enciclopedii, atlase care ne-au sărit în ajutor, partea dificilă rămânând alegerea acelor informaţii care să fie pe măsura de înţelegere a celui mic, fără elemente care să încarce inutil scopul nostru.
Şi aşa, Luca a făcut o partidă de lectură, târând Mica enciclopedie despre copaci scoasă la Editura Aquila peste tot prin casă şi aflând lucruri minunate atât despre stejar dar şi despre lumea uriaşilor înfrunziţi.

DSC_7025

DSC_7026

DSC_6983

Alte atlase care ne-au fost de un real folos sunt atât Atlasul Botanic scos la Editura Didactică şi Pedagogică, dar şi Atlasul Botanic Editat la Steaua Nordului.

Apelez la mai multe cărţi pentru a avea o varietate mai mare de imagini şi pentru a putea completa noţiunile pe care noi le vizăm pentru această vârstă.

DSC_6846 DSC_7120 DSC_7119

DSC_7027DSC_6986

Deasemenea, nu a lipsit de pe masa copilului şi fişa făcută de mine, care cuprinde o scurtă trecere în revistă a noţiunilor legate de subiectul nostru de astăzi. Dacă o doriţi şi o veţi considera utilă, o găsiţi mai jos, într-un fişier word.

Fișă despre stejar

Mai departe, Luca a trecut în revistă ciclul de viaţa al stejarului, iar pentru această etapă, am printat o fişă pe care, după ce a laminat-o și decupat-o, a asamblat-o, aşa rezultând o înşiruire de activităţi din ce în ce mai dragi lui. Fişa pe care am găsit-o a trebuit tradusă, aşa că băiatul a trebuit să facă şi acest lucru. Pe spate am pus ,,arici” pentru că este mult mai comod şi mai practic.

DSC_6999  DSC_7000

DSC_6993  DSC_6994

DSC_6995  DSC_6997

DSC_7132  DSC_7133

O altă etapă a activităţii noastre a constituit completarea unei alte fişe, în care cerinţa era să se selecteze animalele care se hrănesc cu ghinde dar şi să se găsească nişte cuvinte într-un labirint de litere. Această fişă am printat-o şi laminat-o, iar faptul că s-a lucrat cu drag pe ea, reprezintă un câştig. Sursa acestor două materiale este abcteach.com

DSC_7001  DSC_7002

Însă nu ne-am oprit aici. 🙂  Au mai fost câteva fișe de completat. În ce a constat acest lucru şi care erau cerinţele: pe una dintre ele a trebuit să deseneze, confecţioneze un stejar, iar pe frunzele lui să scrie câteva însuşiri ale acestui minunat copac. Aici au fost câteva etape de desenat, decupat, lipit, completat. Frumos, rapid, util. Am adus în discuţie denumirea de adjectiv, dar nu am insistat pe acest lucru, ci pe acela de ,, însuşire”.

DSC_7108 DSC_7112

DSC_7113DSC_7118

Ultima fişă completată a constat în scrierea unui bilet, prin care să-şi anunţe prietenul care a lipsit de la şcoală de acţiunea ce va avea loc mâine. Ce a ieşit, puteţi urmări într-o micuţă înregistrare video. Aceste fişe le găsiţi tot într-un fişier word, ataşat mai jos.

Fişe Însuşiri stejar clasa a II a

Luca îi trimite un bilet lui Leo

DSC_7115 DSC_7117

Mai în joacă mai în serios, am pus cap la cap câteva noţiuni ce îi vor fi de ajutor mai târziu. Acest exerciţiu al lecturii este foarte important, pentru înţelegerea textului dar şi pentru îmbogăţirea vocabularului.
Toate materialele pe care le confecţionez şi le folosesc au menirea de a transforma acest proces de învăţare în ceva plăcut, frumos şi… de bună voie!
Aşa că timpul pe care-l consum în acest scop este, în concepţia mea, foarte necesar şi cu bătaie lungă.
Nu ezitaţi să faceţi aceste activităţi pentru că sunt plăcute şi agreate de ambele părţi: părinte – copil!

Lasă un răspuns

%d