machetedidactice.com

Ce bine ar fi să ne numărăm anii numai în primăveri! Vioreaua şi narcisa

Imagine

Cum să reuşim să facem loc primăverii printre aglomeraţia de nori plumburii? Poate o soluţie ar fi, să tot vorbim despre ea şi să facem activităţi specifice. Mi-am adus aminte de o activitate făcută alături de Luca, în care invocam florile de primăvară. Şi nu orice fel de flori, ci două dintre cele mai gingaşe şi mai frumos mirositoare: narcisa şi vioreaua.

Practic nu poţi găsi cusur acestor două gingăşii! Culoarea este culoare, mirosul este miros, atingerea este… de vis!

Merita să le acordăm toată atenţia, aşa că asta am şi făcut.

Am recapitulat părţile componente ale unei plante, iar aici am avut ca sprijin macheta didactică din dotare. Am folosit-o cu mai multe ocazii şi ne este de un real folos. La prima întâlnire cu ea, Luca a fost cel care a completat-o cu cartolinele aferente. Pe lângă machetă am mai folosit şi un presenter pe care l-am confecţionat atunci când ne-am construit mica sera. Voi povesti despre această experienţă în viitorul apropiat.

Imagine 

Imagine Imagine

Imagine

Imagine  Imagine  Imagine

În demersul nostru am mai avut un ajutor foarte preţios Să cunoaştem florile de la Editura Aramis. Este o carte care nu ar trebui să lipsească niciunui elev, pentru că are informaţii foarte utile şi foarte frumos explicate.

Imagine  Imagine  Imagine

Imagine  

Luca a citit atât noţiunile introductive cât şi explicaţiile de la cele două flori despre care vorbim astăzi. A fost de ajutor această lectură pentru ca mai târziu să putem completa o Diagramă Venn.

Imagine

Imagine

Pentru a exersa scrisul, nevoie foarte mare la acea oră, atât eu (aşa, ca puterea exemplului) cât şi Luca, am scris câte un presenter. Luca a ales vioreaua. Mie mi-a rămas narcisa.

Imagine

Imagine

Imagine  Imagine

Cu presenterele odată completate, Luca a trecut la Diagrama Venn, iar acolo am vorbit despre asemănările şi deosebirile dintre aceste două flori de primăvară.

Imagine  Imagine

Imagine

După ce aceste lecturi au fost făcute şi au fost completate presenterele, au urmat multe discuţii extrem de frumoase şi colorate.

În pregătirea materialelor pentru această lecţie, după îndelungi căutări l-am descoperit pe Walter Crane, un ilustrator britanic de carte, care a conceput şi un set de plăci ceramice cu tema „Flora”. Pe ele sunt reprezentate Bluebell, Anemona, Columbine, Daffodil, Poppy si Cornflower. Ilustraţiile făcute de el în cărţile englezeşti sunt de-a dreptul minunate. Dacă veţi avea curiozitatea să căutaţi, o sa vedeţi că am dreptate. Am ales pentru astăzi, cum altfel, DAFFODIL.

Imagine  Imagine

Cu siguranţă că anotimpul Primăvara este atât de îndrăgit şi pentru explozia de culori pe care o aduc aceste flori minunate. Nu ne rămâne decât să mai avem puţină răbdare, pentru a ne bucura de ele!

Lasă un răspuns

2 gânduri despre “Ce bine ar fi să ne numărăm anii numai în primăveri! Vioreaua şi narcisa”

%d